16.9 C
Serres

Αυστηρό έλεγχο για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης σε ηλικίες άνω των 65 ετών ζητάει ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας

Date:

Θέμα: Ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης.

Ως γνωστόν, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας πρέπει να τηρείται από όλους τους οδηγούς, οι οποίοι υποχρεούνται να πληρούν τις συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις σωματικής και πνευματικής ικανότητας για να μπορούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.
Αδιαμφισβήτητα η ηλικία, μεταξύ άλλων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οδηγική συμπεριφορά, καθώς όσο αυξάνεται, μειώνονται σταδιακά τα αντανακλαστικά του ατόμου.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι, διεθνώς πλέον, τείνουν να ζουν και να εργάζονται έως την πιο προχωρημένη τους ηλικία, παρατηρούμε αύξηση των οδηγών, οι οποίοι είναι άνω των 65 ετών και πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμά τους, ώστε να μπορούν να οδηγούν νόμιμα και με ασφάλεια.
Γι’ αυτό η διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων είναι πολύ ιδιαίτερη και πρέπει να διεξάγεται αμερόληπτα από τους γιατρούς, οι οποίοι εξετάζουν τους οδηγούς, διότι το θέμα αφορά τις ζωές και τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων.
Επιπρόσθετα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ηλικίες άνω των 65 ετών, η ανανέωση του διπλώματος γίνεται κάθε τρία χρόνια, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο για πιθανές αλλαγές στην υγεία αυτών των οδηγών.
Το πρόβλημα προκύπτει, καθώς δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για το πότε πρέπει να αφαιρείται το δικαίωμα της οδήγησης, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πιθανόν ορισμένοι άνθρωποι δε θα έπρεπε να αποκτήσουν ποτέ άδεια οδήγησης, ενώ κάποιοι άλλοι είναι πράγματι ικανοί να οδηγούν με ασφάλεια ακόμα και στα 75 τους χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:




Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε ο έλεγχος για την ανανέωση του διπλώματος σε ηλικίες άνω των 65 ετών να γίνει περισσότερο ουσιαστικός και αποτελεσματικός, καθώς και τα πιστοποιητικά αυτού να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του οδηγού;
Πώς σκοπεύετε να εντοπίσετε τους οδηγούς, οι οποίοι ενώ δεν έχουν ανανεώσει το δίπλωμά τους, συνεχίζουν να οδηγούν παράνομα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αναστάσιος Μεγαλομύστακας
 

ΠολιτικήΑυστηρό έλεγχο για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης σε ηλικίες άνω των...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας στον Β’ γύρο- Τελικά αποτελέσματα

Πρώτος σε ψήφους, με διαφορά οκτώ μονάδων από τον...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ

Αυξημένη είναι η προσέλευση και συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα