15.2 C
Serres

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ

Date:

Τη μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του Σερραίου, εόρτασε με πανηγυρικό τρόπο το Ιερό Παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο προς τιμήν του, το διήμερο 11 και 12 Μαίου 2017.

Ο Άγιος Ιωάννης «το καύχημα της εκκλησίας και της πατρίδος η τιμή», το γέννημα και το βλάστημα των Σερρών, θεωρείται ο προστάτης της νεολαίας και για αυτό τον λόγο είναι και προστάτης των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεώς μας.
Στο όμορφο παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού Ορφανοτροφείου επί της οδού Βενιζέλου, οι εορταστικές Ακολουθίες άρχισαν το απόγευμα της Πέμπτης με την τέλεση πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο του Παρεκκλησίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγου.

Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας παρεκάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε προσέλθει και είχε γεμίσει τον πανέμορφο προαύλειο χώρο του Παρεκκλησίου, να αγαπάει και να ευλαβείται ιδιαίτερα τους τοπικούς αγίους, γιατί οι άγιοι είναι μεν οικουμενικοί αλλά αγαπούν και προστατεύουν με ιδιαίτερο τρόπο την πατρίδα τους. Είπε μεταξύ άλλων: «Ο Αγιος Ιωάννης είναι καύχημα της Εκκλησίας μας όπως και όλοι οι άγιοι. Καυχάται η Εκκλησία για αυτά τα παιδιά της τα εκλεκτά, για τους μάρτυρες, οι οποίοι επότισαν με το αίμα τους το δένδρο της εκκλησίας μας. Γι αυτό η Εκκλησία επιδεικνύει ως καύχημά της τους μάρτυράς της. Επιδεικνύει τα μαρτύριά τους και τα βάσανά τους για τον Χριστόν. Και είναι τιμή της πατρίδος γιατί οι άγιοι χωρίς να πάψουν να είναι οικουμενικοί δεν παύουν να αγαπούν και την πατρίδα τους κι εκεί στον ουρανό που ευρίσκονται ιδιαιτέρως προσεύχονται για τις πατρίδες τους.
»Οι άγιοι δεν ξεχνούν της πατρίδα τους και η πόλη μας καυχάται για τους αγίους που την εδόξασαν και ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αγιος Ιωάννης ο Σερραίος και ο Άγιος Νικήτας.

»Μακάρι να είχαμε μάτια ανοιχτά και ψυχές καθαρές για να βλέπαμε πόσο μας συμπαραστέκονται οι άγιοι στους αγώνες μας και στις θλίψεις μας, μακάρι να είχαμε καρδιές καθαρές για να βλέπαμε ότι οι συντοπίτες μας άγιοι προσεύχονται για μας ημέρα και νύκτα. Για αυτό να τους αγαπούμε και να τους επικαλούμεθα στον αγώνας μας, να μας σκεπάζουν και να μας εμπνέουν όπως κάνει ο Άγιος Ιωάννης ο νεομάρτυρας, ο συμπολίτης μας, που γεννήθηκε σ αυτόν τον τόπο και τον σκεπάζει με τις προσευχές του».

Την Παρασκευή 12 Μαΐου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Σερραίου, τελέστηκε ο όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα του Αγίου νεομάρτυρα, ενώ ο αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης κήρυξε τον Θείο Λόγο. Αφού αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ιωάννη, ζήτησε από τους πιστούς που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το Ιερό Παρεκκλήσιο να γίνουν «αντιστασιακοί χριστιανοί», όπως ο Άγιος Ιωάννης. Έκλεισε δε το κήρυγμά του, τονίζοντας μεταξύ άλλων «εκτός από νεομάρτυρας ο Άγιος Ιωάννης ο Σερραίος υπήρξε και εθνομάρτυς. Γιατί μαρτύρησε και για την πίστη του και για το έθνος του, την πατρίδα του, για να σωθεί και να διαιωνισθεί σ αυτόν τον τόπο η αληθινή πίστη. Ας ευχηθούμε αδελφοί μου, σ’ αυτά τα χρόνια που έχουμε μάθει να λέμε σε όλα ναι, στα χρόνια που εκουσίως υποδουλωνόμαστε σε κάθε τι το ξένο, νομίζοντας πως αυτό θα μας παρέχει την ελευθερία, σ’ αυτή την εποχή που γινόμαστε δούλοι της αμαρτίας και δούλοι των ανθρώπων που επιβουλεύονται την σωτηρία μας, να πούμε ένα όχι επιτέλους και αυτό το όχι να το συνδέσουμε και με το μαρτύριό της συνειδήσεως τώρα και αν το επιτρέψει ο Χριστός στη ζωή μας αργότερα και με το μαρτύριο του αίματος. Ας ευχηθούμε λοιπόν το μαρτύριο το αντιστασιακό του Αγίου Ιωάννου του Σερραίου να χαρακτηρίζει και την ζωή μας. Αντιστασιακοί χριστιανοί, πρέπει να είμαστε αδελφοί, να επιδεικνύουμε αντίσταση στο κάθε τι που θέλει να μας σκλαβώσει, αμήν».




Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρευρέθησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου μαζί με τον δάσκαλό τους κ. Στέφανο Στεφανάκη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η παράκληση του Αγίου μαζί με την παράκληση στην Παναγία για τους μαθητές που δίνουν προαγωγικές εξετάσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιωάννη του Σερραίου και Λουκά του Ιατρού, εκτός από τις κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες, πραγματοποιούνται και οι παρακλήσεις των Αγίων , κάθε Δευτέρα απόγευμα προς τον Άγιο Ιωάννη και κάθε Πέμπτη απόγευμα για την Άγιο Λουκά τον ιατρό. Τέλος, τον μήνα Ιούνιο, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων θα γίνεται κάθε πρωί Θεία Λειτουργία για τους νέους που θα αγωνιστούν να περάσουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 eproodos.gr

ΕλλάδαΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ζάκυνθος: Σύλληψη 65χρονου για οδήγηση υπό μέθη και κατοχή 2 σπρέι πιπεριού

Συνελήφθη χθες από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου,...

Πούλησε σε Σέρρες και Κιλκίς δοχεία λαδιού που το βάφτισε “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”

Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι σε περιοχή του Κιλκίς, από...

Παραλία Οφρυνίου: Οι “κατασκηνωτές” εργάτες έφυγαν, η βρωμιά παρέμεινε

Αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιεύσαμε το χάος, την βρωμιά αλλά και...

Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Βρέθηκε βρετανικό υποβρύχιο τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν τον...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα