17.5 C
Serres

« Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ…» ΣΤΟ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Date:

«Δεν γράφουμε ούτε διαβάζουμε ποίηση επειδή είναι χαριτωμένη. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στην ανθρώπινη φυλή… ότι κι αν σου λένε οι άνθρωποι, οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!»

-Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιάς εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της υπεύθυνης του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σερρών κ. Ευθυμιάδου Σοφίας, το 5ο Γυμνάσιο υλοποίησε τα πολιτιστικά προγράμματα: «Η Ποίηση στο ίδιο θρανίο με τις Τέχνες» και «Μεταμορφώνουμε την Ποίηση κι αναστατώνουμε τις Τέχνες».

poetryinmotion5ogymnasio4.jpg

Κύριο στόχο των προγραμμάτων αποτέλεσε η προσέγγιση της τέχνης της ποίησης με πρακτική και θεωρητική ματιά, η ένταξη της λογοτεχνίας ως μέσο έκφρασης στην καθημερινότητά των μαθητών και η έκφραση τα αισθημάτων που δημιουργεί η ποίηση μέσα από άλλες μορφές τέχνης.

Υπό την καθοδήγηση του διευθυντή κ. Σαρηβασιλείου Χαράλαμπου και της καθηγήτριας αγγλικών του σχολείου κ. Κλούρα Κατερίνας, οι οποίοι συντόνισαν τα προγράμματα και την πολύτιμη συμβολή των καθηγητών κ. Εμμανουηλίδου Ευμορφίας, κ. Δανιηλίδη Δημήτρη και του κ. Μαντζαρίδη Δημήτρη, οι μαθητές κλήθηκαν να διερευνήσουν το πλαίσιο δημιουργίας ποίησης όσον αφορά την καθημερινότητα και τον συναισθηματικό κόσμο τους, την επικαιρότητα και τα κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν. Καλλιέργησαν την κριτική σκέψη και δημιουργικότητα τους μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής. Ανέπτυξαν εκφραστικές και παραστατικές δεξιότητες συνδέοντας την ποίηση και την λογοτεχνία με τις άλλες τέχνες. Απέκτησαν νέες εμπειρίες, όπως την συμμετοχή τους σε δύο ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ Σερρών. Δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ατομικά και ομαδικά και προσέγγισαν την ποίηση μέσω των εικαστικών τεχνών όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές και δημιουργία video.

poetryinmotion5ogymnasio2.jpg

Σε μία προσπάθεια να ανοίξει το σχολείο την πόρτα του στην τοπική κοινωνία και να φέρει κοντά μαθητές του νομού από διαφορετικά σχολεία, το 5ο Γυμνάσιο ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τον πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό Παρουσίασης Αγγλικής Ποίησης «Poetry in motion» με την υποστήριξη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σερρών και της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, συμμετείχαν 15 μαθητικές ομάδες γυμνασίων του νομού Σερρών συμπεριλαμβανομένου του ΕΕΕΕΚ Σερρών, παρουσιάζοντας αγγλική ποίηση με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο διευθυντής της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών κ. Τενεκετζής, στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής και της Περιφερειακής Ενότητας του νομού μας.

Τονίζεται ότι για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εργάστηκαν εθελοντικά περισσότεροι από εβδομήντα μαθητές του 5ου Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Κλούρα Κατερίνας, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους εκτός ωραρίου μαθημάτων, ενώ η συμβολή του συλλόγου διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου ήταν αξιοσημείωτη.

Πρώτο βίντεο για τον ευτυχισμένο πρίγκιπα




Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Η ποίηση στο ίδιο θρανίο με τις τέχνες» οι μαθητές δημιούργησαν και τρία πολύ όμορφα βίντεο, όπου πραγματεύονται τη δύναμη της αγάπης, της αλληλοβοήθειας και της φιλίας, την αγωνία των εφήβων για την εικόνα τους ως αντανάκλαση της προσωπικότητας τους και παρουσιάζουν την απάντηση των γυναικών στην κοινωνία που επί χρόνια τους φερόταν με ασέβεια και βαναυσότητα.

Πρόκειται για την οπτικοποίηση του εξαιρετικού παραμυθιού του Ιρλανδού λογοτέχνη Oscar Wilde, «The Happy Prince»,.

poetryinmotion5ogymnasio2.jpg

Το video απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Παρουσίασης Αγγλικής Ποίησης «Poetry in motion…» που διοργάνωσε το 5ο Γυμνάσιο Σερρών, με την υποστήριξη της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγητές Κλούρα Κατερίνα, Εμμανουηλίδου Μόρφω και Δανηιλίδης Δημήτρης.

Στο δεύτερο video οι μαθητές οπτικοποίησαν το ποίημα «Not» της αυστραλής ποιήτριας Erin Hanson. Το πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγητές Κλούρα Κατερίνα, Εμμανουηλίδου Μόρφω και Δανηιλίδης Δημήτρης.

Το τρίτο video το εμπνεύστηκαν από το ποίημα «Still I Rise» της βραβευμένης αφρο- αμερικανίδας ποιήτριας Maya Angelou. Οι μαθητές κατόρθωσαν να αποσπάσουν το Ειδικό Βραβείο Εικαστικού Έργου στο Μαθητικό Διαγωνισμό Παρουσίασης Αγγλικής Ποίησης «Poetry in motion…»

Το πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγητές Σαρηβασιλείου Χαράλαμπος, Μαντζαρίδης Δημήτρης και Κλούρα Κατερίνα 


eproodos.gr

ΕλλάδαΠαιδεία« Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ…» ΣΤΟ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έως σήμερα οι αιτήσεις για δωρεάν κατάρτιση στις 30 ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εισαγωγής στις...

Χαλκιδική: Κλήθηκε Αστυνομία για να απομακρύνει 10χρονη μαθήτρια επειδή το τμήμα ήταν υπεράριθμο

Μια 10χρονη μαθήτρια Ε’ Δημοτικού, όχι μόνο δεν έγινε δεκτή...

Καταγγελία: Έδιωξαν 10χρονη από το σχολείο στη Χαλκιδική επειδή δεν χωρούσε στην τάξη

Μια σοβαρή καταγγελία με θύμα ένα δεκάχρονο κορίτσι στη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα