34.2 C
Serres

Αυτός είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο – Είναι Θεσσαλονικιός

Date:

Ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος. Μιλώντας στο Seleo εξηγεί πως κατέκτησε αυτόν τον τίτλο, διευκρινίζει πως βρέθηκε στην λίστα με τις μεγαλύτερες ιδιοφυές εν ζωή, μαζί με τον, Στήβεν Χώκινγκ, Μάρκ Ζάγκερμπεκ, Μπίλ Γκέιτς, Μπάρακ Ομπάμα κ.α. Ενώ, απαντάει σε ερωτήματα, που όλοι θα θέλαμε να του κάνουμε!

Στον Θεολόγο Ηλιού

Φωτογραφίες: Αργυρώ Μπαρή

Ο Ευάγγελος Κατσιούλης, έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, που από επιλογή του δεν εγκαταλείπει! Το όνομα του, μέχρι στιγμής, είναι καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα από δοκιμασίες νοημοσύνης, δίπλα στο τίτλο του εξυπνότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Τον συναντήσαμε στην Καλαμαριά, την ώρα που το δειλινό «έβρισκε» τη Θεσσαλονίκη. Μας άνοιξε το γραφείο του, που μέσα έχει μαύρους άνετους καναπέδες, ένα πιάνο, εντυπωσιακούς πίνακες και φυσικά, αρκετά βιβλία. Μέσα από την κουβέντας μας, ένιωσα ότι εφαρμόζει την «μαιευτική μέθοδο» του Σωκράτη, καθώς σε πολλά σημεία απάντησε με ερωτήσεις, που οδηγούσαν κάποιες φορές σε συμπεράσματα και αναιρέσεις απόψεων. Δεν θα μπορούσαμε, με την ευκαιρία, να «εκμεταλλευτούμε» την ιδιότητας του και να μας απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που «βασανίζουν» αρκετό κόσμο. Αλλά κυρίως, θέλαμε να αφουγκραστούμε την ιδιοσυγκρασία…

Oι δοκιμασίες νοημοσύνης και η λίστα με τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο

«Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε, το IQ ανηλίκων και το IQ ενηλίκων» μας λέει πριν πούμε οτιδήποτε άλλο ο Ευάγγλος Κατσιούλης. «Μέχρι την ηλικία των 18, οι δοκιμασίες ΙQ, είναι δοκιμασίες που μελετούν το πηλίκο της πνευματικής ηλικίας ως προς την σωματική και έτσι ορίζεται το παιδικό IQ. Το IQ, από τα 18 και πάνω σχετίζεται με την σπανιότητα μιας επίδοσης στο γενικό πληθυσμό. Στα δεδομένα της σπανιότητας, κάποιες επιδόσεις που έχω πετύχει, είναι αρκετά σπάνιες και πιάνουν ένα πληθυσμό, θεωρητικό, 38 δισεκατομμύρια και μάλιστα μόνο μια φορά θα μπορούσε να βρεθεί αυτή η επίδοση».

«Η ανώτερη απόδοση που έχω σε αναγνωρισμένη δοκιμασία νοημοσύνης, είναι ή 198 με τυπική απόκλιση 15 ή 205 με τυπική απόκλιση 16, ή 256 με τυπική απόκλιση 24. Αν κάποιος δεν βάλει την τυπική απόκλιση, μπορεί να αερολογεί και να λέει ο,τι να ναι. Η τυπική απόκλιση είναι η σπανιότητα, δηλαδή πόσες τυπικές αποκλίσεις απέχει μια επίδοση. Μέχρι στιγμής, από αυτούς που έχουν κάνει δοκιμασίες νοημοσύνης, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίδοση από την δική μου καταχωρημένη σε όλο τον κόσμο». Αυτά είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συνομιλήσαμε με τον άνθρωπο που υποβλήθηκε σε δοκιμασίες νοημοσύνης και έχει τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Η δοκιμασία που τον ανέδειξε ως το εξυπνότερο άνθρωπο, έγινε το 2003. Το 2015, το όνομα του ήταν στην λίστα με τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το όνομα του ήταν στη θέση 27. Πολλοί νόμιζαν πως η σειρά, δεν ήταν τυχαία και πρόλαβαν να σημειώσουν πως ξεπερνάει τον Μπάρακ Ομπάμα, τον Μάρκ Ζάγκερμπεκ και άλλους.

«Είναι 50 άνθρωποι που εκτιμούν οι αρθρογράφοι ότι είναι επιτυχημένοι, άρα και νοήμονες. Διαμορφώθηκε η λίστα αλφαβητικά και το όνομα μου ξεκινάει από Κ. Οπότε βρέθηκα κάπου στη μέση. Τώρα ο Ζάκεμπερκ, έχει αποδείξει ότι είναι έξυπνος, δεν χρειάζεται κάποια λίστα. Από εκεί και πέρα πήραν ανθρώπους που έχουν δείξει το έργο τους, διαφόρων θέσεων και από διάφορα πεδία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά ήταν προσέγγιση κατά εκτίμηση. Οι περισσότεροι, δεν πέρασαν κάποιες δοκιμασίες, ώστε να βγει κάποιος αριθμός για να πιστοποιεί κάποιο βαθμό εξυπνάδας. Αλλά, μέσα από το έργο τους, κρίθηκε η εξυπνάδα τους. Μάλλον εγώ χρησιμοποιήθηκα, όπως και μερικοί ακόμα, που όντως εξετάστηκαν. Χρησιμοποιηθήκαμε, ώστε να είμαστε ο λόγος, που ονομάστηκε λίστα με έξυπνους ανθρώπους, γιατί αλλιώς έπρεπε να ονομαστεί λίστα με επιτυχημένους» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Κατσίουλης.

Oι κοινότητες για έξυπνους και ο… ναρκισσισμός!

katsioulis 068

Ο Ευάγγελος Κατσιούλης, ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις δοκιμασίες νοημοσύνης, το 2000, όταν έκανε το αγροτικό του ως γιατρός, στην Κέρκυρα. Μέσα από τον υπολογιστή του, ζητούσε ένα «παράθυρο» για να ξεφύγει από το χειμωνιάτικο και υποτονικό κλίμα της Κέρκυρας. Έτσι ανακάλυψε την πρώτη δοκιμασία νοημοσύνης στο διαδίκτυο. Όμως κάτι τον έκανε να συνεχίσει να κάνει δοκιμασίες και να δημιουργήσει ακόμα και τις δικές του κοινότητες…

«Αυτό που με έκανε να κάνω κι άλλες δοκιμασίες και να κάνω δικές μου κοινότητες, ήταν ότι χτύπησα την πόρτα μια κοινότητας – που θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω το όνομα της- και δεν με ικανοποίησε η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι και οι δράσεις. Δεν μου άρεσε το κλίμα, αλλά θεώρησα πως δεν γίνεται να είναι μόνο αυτοί. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω δική μου κοινότητα. Πρέπει να έχεις περάσει τις δοκιμασίες νοημοσύνης και με το πιστοποιημένο αποτέλεσμα, μπορείς να γίνεις μέλος. Ακούγεται λίγο «ελιτίστικο», αλλά το μόνο που απαιτείται είναι αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται, για να μην φέρει ανθρώπους με ικανότητες, απέναντι σε ανθρώπους που ίσως μπορεί να μην τους καταλάβουν».








Χτυπώντας τις πόρτες σε κάποιες κοινότητες, αντίκρισε ναρκισσισμό και μερικούς από επιλογή να είναι δύσκολοι άνθρωποι. «Μερικοί παρουσιάζονται ως δύσκολοι άνθρωποι, καθώς υπάρχει το θέμα του ναρκισσισμού σε μερικές κοινότητες. Κάποιοι άνθρωποι, για κάποιος λόγους, μπαίνουν στην δοκιμασία να κάνουν τεστ νοημοσύνης, για να αποδείξουν την διαφορετικότητα τους. Βρίσκουν κάτι, ώστε να ενισχύσουν το «εγώ» τους, που κατ’ άλλα είναι λίγο ατροφικό. Ένας άνθρωπος που υστερεί από αυτοπεποίθηση, που να μην πιστεύει στις ικανότητες του, μπορεί να χρειάζεται μια «πατερίτσα» να στηρίξει κάποιο «εγώ». Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά νομίζω οι κοινότητες που δημιούργησα, είναι πιο λειτουργικές. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ατομικά μας ενδιαφέροντα, δηλαδή ο καθένας είναι σε αυτές για τον εαυτό του κυρίως και επειδή του αρέσει».

Στην παγκόσμια κοινότητα GIGA, που υπάρχουν μόνο 7 άτομα, ο ίδιος έχει το υψηλότερο IQ από τα μέλη. Κάτι που μπορεί να μας κάνει και περήφανους, ως Έλληνες.

«Κατακτάει» εγκέφαλους και «ανακρίνει» τους ανθρώπους;

Άραγε, το έχει παίξει ποτέ κανείς έξυπνος στον Ευάγγελο Κατσιούλη; «Και να εμφανιστεί ένας τέτοιος άνθρωπος, δεν θα σταθώ απέναντι του, διεκδικώντας ένα τίτλο. Δεν θα του κάνω την χάρη, να κάνουμε «μπραντεφέρ» για να δούμε ποιος είναι πιο δυνατός. Ωστόσο, έχει τύχει κάποιες φορές, να έχουν έρθει άνθρωποι απέναντι μου άνθρωποι και να διεκδικούν διάφορα, να προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να μειώσουν και να δημιουργήσουν εικόνες και καταστάσεις. Σεβαστοί οι λόγοι, αλλά όχι σεβαστή η ενέργεια».

katsioulis 02

Ωστόσο, ο ίδιος, αντιλαμβάνεται σε απλά καθημερινά πράγματα ότι έχει μεγαλύτερο IQ από όλους εμάς; «Δεν λειτουργώ με συγκρίσεις και είναι κάτι που επέλεξα να το κάνω. Πολλοί άνθρωποι βλέπω, να λειτουργούν με συγκρίσεις, αλλά δεν είναι πολύ βοηθητικές στην καθημερινότητα και στην επιλογή για τον τρόπο ζωής. Εφόσον δεν λειτουργώ με συγκρίσεις, προσπαθώ να αξιοποιήσω ο,τι δυναμικό έχω. Το να αντιληφθεί κάποιος την διαφορετικότητα των ανθρώπων και να υπάρχει σεβασμός σε αυτήν, απαιτεί κάποια ικανότητα».

Ο Ευάγγελος Κατσίουλης, όπως έχουμε αναφέρει είναι ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος. Καθημερινά, με ερωτήσεις του, προσπαθεί να εισχωρήσει στον εσωτερικό κόσμο των «συνεργατών» του, όπως χαρακτηρίζει τους πελάτες του. Όμως, την μέθοδο αυτή προσπαθεί να την αποφεύγει εκτός εργασίας, αν και του είναι λίγο δύσκολο. «Χωρίς να γίνεται απαραίτητα εσκεμμένα, είμαι σε μια διαδικασία να ανιχνεύω ψυχικά φαινόμενα. Όμως, από την άλλη θεωρώ ότι ο χρόνος της ψυχαγωγίας είναι πολύτιμος και είναι καλό να μην είσαι μονοδιάστατα ένας ψυχοθεραπευτής ή ένας ψυχίατρος, μπορείς να είσαι ένας άνθρωπος που θα μπορείς να μιλήσεις και για οτιδήποτε άλλο».

Σίγουρα μερικοί σκέφτονται, πως ίσως με ευκολία, θα μπορούσε ο Ευάγγελος Κατσιούλης, να «κατακτήσει» εγκέφαλους και να παίξει «παιχνίδια μυαλού». «Λόγω της φύσης με την δραστηριότητα που ασχολούμαι, είναι ίσως λίγο πιο εύκολο να γνωρίζω τους τρόπους. Αυτό όμως δεν το κάνει εύκολο με κάθε άνθρωπο που κάθετε απέναντι, ούτε κάνει αναμενόμενα κάποια πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα κάθε φορά. Ότι μου είναι γνωστές οι τεχνικές, λόγω της δουλειάς μου, ίσως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο θετικά.

Οι ικανότητες που διακρίνει ότι έχει

Ίσως να περιμένουν μερικοί, από έναν άνθρωπο με υψηλό IQ, ακόμα και υπερδυνάμεις. Όμως ο κύριος Κατσιούλης, στις ικανότητες που διαθέτει, διακρίνει πιο απλά πράγματα.

katsioulis 05

«Η κριτική ικανότητα και η αντίληψη είναι οι ικανότητες που σχετίζονται άμεσα με το IQ. Είναι ένα από τα δυνατά μου χαρτιά η κριτική ικανότητα. Σε αυτή στηρίζομαι για να επιλέγω, για να αποκτώ μια κοινωνική και προσωπική ταυτότητα. Δεν θέλω να αποδείξω σε κανέναν αν έχω ή όχι ικανότητες ή αν είμαι διαφορετικός. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Άρα θα έπρεπε να αποδεικνύουμε όλοι κάτι; Θεωρώ πως όχι, γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Επίσης θα έλεγα πως και η φαντασία μου είναι λίγο οργιώδης αλλά αυτό δεν έχει φανεί και δεν υπάρχει δοκιμασία, για να φανεί».
Διαβάστε περισσότερα seleo.gr

ΕλλάδαΑυτός είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο - Είναι Θεσσαλονικιός

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρώτη στην Αρχιτεκτονική πέρασε 48χρονη μητέρα

Τα «φτερά» της για τα πανεπιστημιακά έδρανα θα ανοίξει...

‘Ερχονται νέες καταγγελίες σε βάρος του 63χρονου προπονητή ενόργανης γυμναστικής που κατηγορείται για σεξουαλικη παρενόχληση

Έντονες αναταράξεις στους κόλπους της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας έχει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα