Το έλλειμμα παιδείας ευθύνεται και για τους πνιγμούς
Date:
Τον θάνατο δύο λουομένων σε Σαλαμίνα και Βόλο κατέγραψε μόνο κατά την χθεσινή ημέρα το λιμενικό. Περισσότεροι από 370 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, η δεύτερη αιτία θανάτου από δυστυχήματα μετά τα τροχαία. Οι περισσότεροι θα μπορούσαν να αποτραπούν αν τηρούνταν οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
«Ακόμη και η αυτονόητη οδηγία να μην κολυμπάμε πριν περάσουν τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα δεν τηρείται και 82 άνθρωποι το χρόνο πνίγονται επειδή κολυμπούν με γεμάτο στομάχι», τόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Νίκος Γιοβανίδης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και την εκπομπή Breakfast με τον Γιάννη Λαυράνο.
Επεσήμανε το έλλειμμα παιδείας και σε αυτόν τον τομέα τονίζοντας ότι το 63% των Ελλήνων δεν ξέρουν κολύμπι, παρά τον ευφημισμό του ναυτικού λαού που μας ακολουθεί. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους γονείς που δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους κολύμπι. «Είναι τρομακτικός ο αριθμός των 25 παιδιών που χάνονται κάθε χρόνο. Δεν φταίει μόνο η έλλειψη επιτήρησης. Τα “μπρατσάκια” στα οποία επιμένουν οι γονείς δεν προσφέρουν ασφάλεια. Πρέπει εγκαίρως τα παιδιά να μαθαίνουν τουλάχιστον να επιπλέουν», υπογράμμισε ο κ. Γιοβανίδης.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση πολλών δήμων να αποχαρακτηρίζουν παραλίες, αποσύροντας από αυτές τους ναυαγοσώστες. «Δεν μπορεί να γίνεται αυτό για οικονομικούς λόγους. Οι ναυαγοσώστες κοστίζουν ελάχιστα στους δήμους, οι οποίοι άλλωστε παίρνουν ανταποδοτικά έσοδα από τις ξαπλώστρες των οργανωμένων παραλιών», τόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.
athina984.gr