16.5 C
Serres

Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο άφαντος ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Date:

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο άφαντος ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Αυτή τη φορά ο εισαγγελέας εφετών Σ. Κωσταρέλλος ζητάει την παραπομπή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, αναφορικά με την προμήθεια του «αόρατου» συστήματος ασφάλειας C4I που επρόκειτο να λειτουργήσει κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.

Ο εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή του αφού προηγήθηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών που είχε κάθετα διαφωνήσει με την προηγούμενη πρότασή του (Μάρτιος 2016), με την οποία ζητούσε την απαλλαγή του Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και για τη δωροδοκία.

Τότε μάλιστα ο κ. Κωσταρέλλος σημείωνε ότι ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, ενώ τα εκατομμύρια που δόθηκαν προκειμένου να κλείσει όλες τις μεγάλες δουλειές η γερμανική εταιρεία ήταν μια απλή δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, σύμφωνα με τη νέα 1464/17 πρότασή του, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαρντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Ο εισαγγελέας πάντως επιμένει να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά του Χριστοφοράκου και του πρώην στελέχους της Siemens Διον. Δενδρινού για απάτη και εγκληματική οργάνωση.

Επίσης ζητάει να μη δικαστούν οι δύο προαναφερόμενοι για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, όπως και τα στελέχη της Siemens, Grant Lawrence Clark και Russell Michael Maghew.

Η απαλλαγή όμως του Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης (όπως και του Διον. Δενδρινού), για το οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται κατηγορία, οδηγεί στο αίτημα του εισαγγελέα να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου για το συγκεκριμένο αδίκημα το 2009.

Φυσικά, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens με τις ισχυρότατες πολιτικές γνωριμίες και σχέσεις στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ποτέ προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου κυκλοφορεί ελεύθερος.




Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εισαγγελέας ζητά ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαρντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.

Για τον ίδιο λόγο (απαλλαγή από το αδίκημα της απάτης) ζητεί να αρθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrence Clark και Russell Michael Maghew.

Τέλος, ζητά να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλου, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιώτη Μέρτη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παθητική δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Προτείνει ωστόσο να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο, Παναγιώτη Μέρτη.

Ο κ. Κωσταρέλλος προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη για επιμέρους αδικήματα οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατζεκ, Διονύσης Δενδρινός, Grant Lawrence Clark, Russell Michael Maghew, Αλέξανδρος Λέτσας, Γιώργος Καλδής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος.

Οπως προκύπτει τελικά, με όλες τις καθυστερήσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες ειδικά στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη υπόθεση δύσκολα θα καταφέρει να τελεσιδικήσει πριν από την έλευση του επόμενου αιώνα! 

efsyn.gr

ΠολιτικήΣε νέα δίκη παραπέμπεται ο άφαντος ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας νεκρός από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των θυμάτων από την τρομοκρατική...

Π. Μαρινάκης: Θα υπάρχει αυστηρότερη αντιμετώπιση των γονέων για το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων

Την ύπαρξη σχεδίου ετοιμότητας για την εκκένωση Ελλήνων, που...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της...

Προ ημερησίας συζήτηση για θέματα Πολιτικής Προστασίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στην ολομέλεια...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα