15.8 C
Serres

Η Σερραϊκή Εκκλησία υποδέχθηκε τμήμα της Κάρας του Τιμίου Προδρόμου

Date:

Σέρρες, Χρήστος Καναρόπουλος

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο υποδέχθηκαν, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2017, τμήμα εκ του αυθεντικού και χαριτόβρυτου λειψάνου της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, παραμονή της ημέρας κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη σύλληψή του Αγίου.
Κατόπιν σχετικού αιτήματος, που έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερη θέρμη, του Ποιμενάρχου των Σερρών προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και την σεβασμία Αγιοταφιτική Αδελφότητα, ο Ηγούμενος της αρχαίας Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Ιεροσολύμων Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος εκόμισε το Ιερό λείψανο της παντίμου κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Ανδρώα Μονή της Αγίας Παρασκευής Σερρών προς προσκύνηση και ενίσχυση των πιστών, και το οποίο θα παραμείνει ως μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού του φιλοχρίστου Λαού των Σερρών και της Ιεράς Μονής.
Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε ευφρόσυνο κλίμα τελέστηκε δοξολογία επί της υποδοχής και αμέσως μετά πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ι. Μονής Παν. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Παλιούρα, Μελών της Μονής και πλειάδος Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως.
Πολλοί ήταν οι ευσεβείς πιστοί που προσήλθαν στη Μονή της Αγίας Παρασκευής για να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο Λείψανο που πλέον θα βρίσκεται εσαεί στην πόλη της Μακεδονίας.
“Αίνο και δοξολογία αναφέρουμε προς τον Τρισάγιον Θεόν διότι μας αξίωσε σήμερα ως μέλη της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών να απολαμβάνουμε τον πλούτο της χάριτος και της ευλογίας του Θεού όπως αυτή φανερώνεται στη ζωή μας με ποικίλους τρόπους, ανάμεσα στους οποίους είναι η ολοζώντανη παρουσία των Αγίων μας. Οι Άγιοι, οι φίλοι του Χριστού, ήθλησαν και αγωνίσθησαν υπέρ Αυτού και εφήρμοσαν εις τη ζωή τους με κόπους και βάσσανα πολλά τον Ευαγγελικό Λόγο, και άλλοι μεν ετελειώθησαν με μαρτυρικό τρόπο, επισφραγίζοντας την πίστη τους και την αγάπη τους προς τον σωτήρα Χριστό, άλλοι δε υπεβλήθησαν εις το μαρτύριο της συνειδήσεως, του καθημερινού αγώνος για την εφαρμογή του θελήματος του Θεού” είπε στην αρχή της περιεκτικής ομιλίας του ο εύγλωττος Μητροπολίτης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος και επεσήμανε τον δύσκολο δρόμο του αγώνα των Χριστιανών ενάντια στον Διάβολο, στον κακό εαυτό των παθών και τον κόσμο της αμαρτίας, έναν δρόμο που όπως είπε έδειξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας όπως και ο Βαπτιστής του Χριστού, ο μεγαλύτερος και ο τελευταίος των Προφητών που έζησε στο μεταίχμιο της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, και τον οποίο ο Κύριος Ιησούς Χριστός ονόμασε Τίμιο Πρόδρομο ως τόν «μείζονα ἐν γεννητοῖς γυναικῶν».
Περιγράφοντας το βίο του Αγίου Ιωάννου ως Μάρτυρα, ως Απόστολου και ως Προφήτη, ωμίλησε για την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στη συνείδηση των πιστών και χαρακτήρισε ως μεγάλη ευλογία και δωρεά του Θεού το σπανιότατο αυτό Λείψανο, το προερχόμενο της Τιμίας εκείνης Κεφαλής, η οποία εδέχθη τον φωτισμό του Θεού και εκ της οποίας εξήρχετο ο λόγος και της παρηγορίας και του ελέγχου για τη σωτηρία του ανθρώπου να βρίσκεται μόνιμα στην Μητρόπολη των Σερρών.
Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και στα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για την αποδοχή του αιτήματος της Εκκλησίας των Σερρών να μεταφερθεί και να παραμείνει αιωνίως στην Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου αλλά και στον Ηγούμενο Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο για τον κόπο της μεταφοράς στην ακριτική Μητρόπολη, κομίζοντας παράλληλα και την ευλογία του Παναγίου Τάφου και των Ιερών Προσκυνημάτων.
Στην αντιφώνηση του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση του αιτήματος και μιλώντας με θερμά λόγια για τον Σεβασμιώτατο κ. Θεολόγο, τόνισε ότι ο πολύτιμος αυτός θησαυρός αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τα Ιεροσόλυμα με την Εκκλησία των Σερρών και ανέγνωσε γράμμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου των Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.
Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του επιχώριου Επισκόπου ενώ κάθε Δεύτερα βράδυ προς Τρίτη θα τελείται Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του μεγίστου των Προφητών.
 

romfea.gr 




ΕλλάδαΗ Σερραϊκή Εκκλησία υποδέχθηκε τμήμα της Κάρας του Τιμίου Προδρόμου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Νέα πορεία για τον θάνατο του αλλοδαπού κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα

Πορεία διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, στο...

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή επέστρεψε 66χρονος που ασέλγησε σε βάρος του 8χρονου ανιψιού του

Στη φυλακή επέστρεψε μετά την καταδίκη του από το...

«Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;»

«Ποτέ θλιμμένη και ποτέ γκρινιάρα, πέστε μου είναι η...

Αποστολή διάσωσης ναυαγών ανοιχτά της Λέρου από Super Puma της ΠΑ

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε χθες, αποστολή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα