Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι περιγράφουν τη ζούγκλα στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών
Date:
Σκληροί ποινικοί, ναρκωτικά, κελιά χωρίς νερό, ελάχιστοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι… Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι περιγράφουν σκηνές στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών που παραπέμπουν σε ζούγκλα.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αναφέρει ότι δεν επετράπη η είσοδος κλιμακίου της Ομοσπονδίας στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, όπου την προηγούμενη βδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η 4η από τις πέντε πτέρυγες. Ταυτόχρονα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η απαγόρευση εισόδου στις φυλακές Νιγρίτας ανάγεται στο ότι η νέα πτέρυγα που τέθηκε σε λειτουργία θυμίζει «εικόνα εγκαταλελειμμένης πόλης», ενώ «δεν υπάρχει ούτε καν νερό στα κελιά των κρατουμένων του Α’ ορόφου».
Η Ομοσπονδία αναφέρει ακόμη ότι στις φυλακές Νιγρίτας υπάρχει τεράστια έλλειψη σωφρονιστικού προσωπικού, καθώς για 385 κρατούμενους υπάρχουν 45 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων 6 είναι υπαρχιφύλακες, 3 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ 7 φύλακες είναι αποσπασμένοι στη διοίκηση και 3 απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνου. Λέει χαρακτηριστικά ότι στην πρωινή βάρδια που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη όλων των πτερύγων και την εξυπηρέτηση 385 κρατουμένων υπάρχουν μόνο 5 φύλακες. Λέει ακόμη ότι στο σωφρονιστικό προσωπικό τής εν λόγω φυλακής οφείλονται ήδη (με τις 3 πτέρυγες σε λειτουργία) 1.515 ρεπό και 657 ημέρες κανονικής άδειας προηγουμένων ετών.
«Σε άλλες φυλακές συμβαίνουν ακόμα χειρότερα»
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι, πέρα από τις φυλακές της Νιγρίτας, «σε άλλες συμβαίνουν ακόμα χειρότερα» και διευκρινίζει: «Σε αντίθεση με την πραγματικότητα που παραπέμπει σε ένα εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών που ξεπερνά ακόμα και τα χαρακτηριστικά σημεία πώλησης γνωστών περιοχών των Αθηνών, σε ένα γενικό χάσιμο του υπηρεσιακού ελέγχου και την κυριαρχία των σκληρών κρατουμένων με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η βία και η εκμετάλλευση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατουμένων από αυτούς, με απειλές, εκβιασμούς και λοιδορίες ακόμη και εναντίον του προσωπικού, κάποιοι επιχειρούν να τα κρύψουν όλα αυτά, είτε απειλώντας – εκβιάζοντας, είτε μετακινώντας μη αρεστούς διευθυντές ή αρχιφύλακες ή άλλα στελέχη των φυλακών».
thetoc.gr