Ομιλία της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018
Date:
Σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε ομιλία στη Βουλή σχετικά με την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:
Ο προϋπολογισμός του 2018, που συμπίπτει χρονικά με την έξοδό της χώρας μας από τα μνημόνια, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της Κυβέρνησης. Μέσα σε 3 χρόνια, η χώρα φτάνει στην έξοδο μιας κρίσης που με τις κυβερνήσεις που τη δημιούργησαν, όχι μόνο δεν φαινόταν να τελειώνει, αλλά κάθε χρόνο γινόταν και χειρότερη. Συμμαζεύουμε τα οικονομικά του κράτους και αποδεικνύουμε πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτό που η παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την ίδρυσή της υποστήριζε: Ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί, αλλά για να ορθοποδήσει έπρεπε να σταματήσει η ασυδοσία και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και της περιουσίας του λαού μας.
Πέρα από κάθε αμφιβολία, σήμερα, έχει αποδειχτεί, ότι εκείνη η κατάσταση βόλευε πολύ σε κάποιους, και για αυτό έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να μην αλλάξει και κάνουν τα πάντα, ασκώντας αντιπολίτευση που τους εκθέτει, για να επανέλθει. Μπορώ να σας πω σαν κοινοβουλευτικός από το 2000, ότι έζησα πράγματα, ότι υποστήριξα ανθρώπους, ψήφισα νόμους, που δεν μπορώ να πω ότι ντρέπομαι, αλλά ελέγχω σήμερα τον εαυτό μου ότι έπρεπε πολύ πιο νωρίς να κάνω την κριτική μου και την αυτοκριτική μου, την οποία κάνω τώρα.
Εμείς παραμένουμε ξεκάθαρα τοποθετημένοι κατά των πολιτικών λιτότητας, και αυτό εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε και σήμερα. Έχοντας όμως ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, αναλάβαμε πλήρως το πολιτικό κόστος και προχωρήσαμε σε έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ζητήσαμε την ευθύνη και ο λαός μας στήριξε και μας έδωσε την ψήφο του, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αν δεν αναλαμβάναμε εμείς την ευθύνη, θα επιτρέπαμε τη συνέχιση του καθεστώτος της ασυδοσίας και της υποταγής σε εξωγενή συμφέροντα που ζημίωνε ασταμάτητα την πατρίδα. Αυτή η επιλογή επιβεβαιώθηκε με την ψήφο των Ελλήνων το Σεπτέμβριο του 2015.
Οι θετικές εξελίξεις, σήμερα, μας ανταμείβουν όλους. Η χώρα οδηγείται με συνέπεια έξω από την κρίση, και ολόκληρη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Ο Ελληνικός Λαός, ο μοναδικός στον οποίο λογοδοτούμε, βλέπει και αντιλαμβάνεται την προσπάθειά μας. Δεν χρειαζόμαστε δημοσκοπήσεις για να το επιβεβαιώσουν. Το βλέπουμε καθημερινά στην κατάσταση που με σταθερά βήματα βελτιώνεται, αλλά κυρίως στο ότι τα μόνα αρνητικά που προσπαθούν κάποιοι να μας προσδώσουν, είναι βασισμένα σε κατασκευασμένες ειδήσεις, στη διασπορά φόβου και σε κατηγορίες χωρίς αντίκρισμα. Οι εκπρόσωποι του χθεσινού συστήματος, που αποχωρεί πλέον οριστικά, μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει αμείλικτα.
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι η τελική ευθεία στη πορεία μιας χώρας που σηκώνεται ξανά στα πόδια της. Είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας. Είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών, αλλά ο πρώτος με σαφή ημερομηνία λήξης. Η επιβεβαίωση των επιλογών μας, μας κάνει ακόμη πιο αποφασισμένους να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να βγάλουμε το βάρος από τις πλάτες του Έλληνα πολίτη.
Το επόμενο διάστημα θα φανούν τα πλήρη αποτελέσματα των επιλογών και του σχεδιασμού μας. Είναι δέσμευση όλων η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως και η εφαρμογή περισσότερων μέτρων κοινωνικής προστασίας για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια. Δεν θα κάνουμε το ένα σε βάρος του άλλου, όπως προτείνει η Αντιπολίτευση, ξεχνώντας ότι όπου δόθηκε ανοιχτή επιταγή στα μεγάλα συμφέροντα, αυτά μετέφεραν αποδεδειγμένα τα κέρδη τους εκτός χώρας, γιατί το χρήμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει πατρίδα. Κάθε επιλογή μας, γίνεται με κριτήριο την προστασία του συνόλου των συνανθρώπων μας και της πατρίδας μας. Μιλούμε για δίκαιη κατανομή του πλούτου και ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, χωρίς προνομιούχους.
Το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το ΥΜΑΘ, του οποίου ως Υφυπουργός έχω την ευθύνη ως φορέας πολιτικής εκπροσώπησης της Μακεδονίας και της Θράκης και ως η μόνη κυβερνητική παρουσία εκτός Αθηνών στην Ελληνική Περιφέρεια, συμμετέχει με όλες τις αρμοδιότητές και τις δυνάμεις του σ’ αυτή την προσπάθεια. Με περιορισμένα μέσα μεν, συνεχίζουμε την αποστολή του με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση.
Πέρα από τα εθνικά θέματα που στηρίζουμε με κάθε τρόπο, κεντρικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιοτεχνία, τομείς στους οποίους η Μακεδονία και η Θράκη μας, ήδη πρωταγωνιστούν ή μπορεί να πρωταγωνιστήσουν με την κατάλληλη πολιτική θέληση, είναι «ατμομηχανές της ανάπτυξης» που μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά ώστε η ευημερία να επιστρέψει στη χώρα μας. Το σχέδιο και η βούληση είναι κατατεθειμένα και το ΥΜΑΘ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Βόρεια Ελλάδα να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, πέτυχα το ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών επενδυτικών σχεδίων που καθυστερούσαν επί σειρά ετών και πληρώσαμε οικονομικές ενισχύσεις ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του 2017 έχουμε προγραμματίσει και έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για πληρωμές ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υπαλλήλους του Μακεδονίας Θράκης, που όντας λίγοι στον αριθμό υπερβαίνουν τον εαυτό τους απέναντι στην αγωνία των επενδυτών.
Ενδεικτικά σας τα ανέφερα αυτά, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ότι στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έχουμε υποδεχτεί ήδη δεκάδες επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ύψους μεγαλύτερου του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για 34 επενδυτικά σχέδια, 7 σχέδια Νέων Ανεξάρτητων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 89.500.000 ευρώ και 13 επενδυτικά σχέδια Μηχανολογικού Εξοπλισμού ύψους 116 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν 740 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν άλλες 17.800 υφιστάμενες θέσεις.
Εργαζόμαστε ώστε σε όλους τους τομείς του χώρου της αρμοδιότητάς μας, να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό, να αναδείξουμε νέες και καινοτόμες προτάσεις, και να ενισχύσουμε τις δομές δικτύωσης και συνεργασιών. Φυσικά υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Κανείς μας δεν πιστεύει ότι η κατάσταση είναι σήμερα η καλύτερη δυνατή, ειδικά για τον αγροτικό τομέα και την αγροτική οικογένεια. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα. Η επιβαρυμένη επί πολλά χρόνια οικονομία, θέτει σκληρά όρια στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ευτυχώς, όμως, η κατάσταση αυτή, θα επικρατεί για λίγο καιρό ακόμα.
Ένα από τα προγράμματα που εποπτεύουμε και σχετίζεται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ένα «πάρκο ανάπτυξης», που θα υποστηρίζονται και θα εδρεύουν νεοφυείς επιχειρηματικές επενδύσεις, υψηλής γνώσης και τεχνολογίας. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη φέτος έχει ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη του διεθνούς προγράμματος Jaspers. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Όλα τα παραπάνω γίνονται με ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις 3 άτομα. Είναι προφανές, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και 10 χρόνια, και αντλούσε χρήματα από τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, ότι με τη δική μας δράση μπήκε σε ένα δρόμο ολοκλήρωσης και υλοποίησης.
Ένας άλλος τομέας της αρμοδιότητάς μας, ακόμη και αν δεν δίνει εκ πρώτης όψεως την εικόνα της οικονομικής του διάστασης, γιατί ορθώς υπερκαλύπτεται από το πολύ μεγαλύτερο μήνυμα που εκπέμπει, είναι το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, με αρμοδιότητά του την έγκριση και εκτέλεση τεχνικών έργων στο Άγιο Όρος, το οποίο στην ουσία αποτελεί την Κιβωτό της Ορθοδοξίας. Η ακτινοβολία του είναι τέτοια που μπορεί και ελκύει επισκέπτες από όλη την υφήλιο ακόμη και άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Είναι προφανές λοιπόν το πόσο σημαντική είναι η οικονομική παράμετρος των προσπαθειών μας και προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ΥΜΑΘ παρέχει επίσης πολύτιμη στήριξη σε όλες τις πρωτοβουλίες που προέρχονται από το σύνολο του βορειοελλαδικού χώρου καταστώντας έτσι την παρουσία του πολύτιμο αρωγό στις προσπάθειες όλων εκείνων που θέλουν και μπορούν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές, καινοτόμες ή πολιτιστικές προτάσεις και το μειονέκτημά τους είναι η απόστασή τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Και εδώ οφείλω να αναφερθώ στο εξαιρετικό έργο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που το 2018 με τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Δ.Σ. και τις δικές μου, θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Προετοιμαζόμαστε για την καλή δυνατή προετοιμασία προς όφελος και των δύο χωρών και φυσικά της Βόρειας Ελλάδας.
Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνοντας, χωρίς καμία επιθυμία θριαμβολογίας και ως κοινοβουλευτικός που από το 2000, οφείλω να στείλω προς όλους σας μια προτροπή: Οι προϋποθέσεις για να μπει η χώρα μας, επιτέλους, σε μια πορεία ευημερίας, ισονομίας και ισοπολιτείας, έχουν τεθεί. Σεβόμενοι την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη που υπηρετεί ο καθένας μας, οφείλουμε να μην αφήσουμε να χαθεί καμία ευκαιρία.