17.5 C
Serres

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Σερραίο Αλέξανδρο Σαρακενίδη

Date:

22s10akadm

Σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Σερραίο Αλέξανδρο Σαρακενίδη με το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ για την προσφορά του στα γράμματα & τις τέχνες

Η δημόσια πανηγυρική συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμου, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2017.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Απονεμήθηκαν συνολικά 45 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. 




Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης είναι από τους πιο υποσχόμενους νέους Έλληνες πιανίστες, έχοντας χαρακτηριστεί ως καλλιτέχνης που συνδυάζει «δυναμισμό, δεξιοτεχνία και στυλιστική κατανόηση».
Γεννημένος στις Σέρρες, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε μικρή ηλικία. Από το 2003 συμμετέχει σε διάφορους διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας διάφορα βραβεία, αλλά και ειδικές διακρίσεις – Μαρίας Χαιρογιώργου, Φίλωνα, Σ.Α.Ω.Θ., Konzerteum, Ευαγγελίας Τζιαρρή, ενώ από το 2012 μέχρι το 2015 ήταν υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ πιάνου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού (Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ πιάνου και μουσικής δωματίου, όπως Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013, και 9ο και 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας, αλλά και σύμπραξη με ορχήστρα σε έργα για πιάνο και ορχήστρα. Οι τελευταίες του συνεργασίες περιλαμβάνουν σύμπραξη με την ορχήστρα δωματίου Brussels Virtuosi, το διεθνούς κύρους φλαουτίστα Marc Grauwels και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Ίγκορ Πέτριν, από όπου αποφοίτησε το 2009 με δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί. Το 2011 ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές πιάνου στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση – οργανική εκτέλεση πιάνου (τάξη επίκ. καθηγητή Ίγκορ Πέτριν) και γενικό βαθμό Άριστα. Από το Σεπτέμβριο του 2011 σπούδασε πλάι στο σπουδαίο πιανίστα Alan Weiss στο LUCA-Arts/Lemmensinstituut στοLeuven του Βελγίου, έχοντας ήδη αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους στην πιανιστική εκτέλεση – με διάκριση (cumlaude) – και στη μουσική δωματίου. Toν περασμένο Ιούνιο αποφοίτησε από το LUCA-Arts, αποκτώντας τον ανώτερο μεταπτυχιακό τίτλο-postgraduate με την ανώτατη διάκριση (summacumlaude). Μελέτησε, επίσης, κοντά σε διάφορους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Sergio Tiempo,Naum Grubert, Andrei Pisarev, Milena Molova, Daniel Rivera, Sergei Osokins, Lilia Boyadjieva, Michael Hauber, Γιώργο Χατζηνίκο, Δημήτρη Τουφεξή, Κατερίνα και Γιάννα Πολυζωίδου.

πηγή thessalonikipianofestival.gr,kathimerini.gr


ΠολιτισμόςΗ Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Σερραίο Αλέξανδρο Σαρακενίδη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για...

Tο όραμα μιας Nαξιώτισσας μετατρέπεται σε πολιτιστικό γεγονός για τη Νάξο

Τι μπορεί να συνδέει τη Νάξο, με τη Βικτόρια...

Corfu Literary Festival 2024: Σημαντικές προσωπικότητες στην Κέρκυρα για ένα μοναδικό ταξίδι στη λογοτεχνία

Σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως οι πολυβραβευμένοι Τζόναθαν Κόου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα