5.9 C
Serres

Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη στο Raleigh της Β. Καρολίνας

Date:

Η Πότα Βουρνάκη Βάλλα (Pota Vurnakes Vallas), η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη που εγκαταστάθηκε στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας, έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 109 ετών. Η κηδεία της έγινε τέσσερις ημέρες αργότερα στο κοιμητήριο Montlawn Memorial Park. Η εκλιπούσα, που χαρακτηρίζεται από την newsobserver.com ως μια «πρωτοπόρος επιχειρηματίας», είχε γεννηθεί στα Χρύσαφα, ένα ημιορεινό χωριό της Λακωνίας, το 1908, και ήταν το τελευταίο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας.

Ο πατέρας της, ο Γκας Βουρνάκης (Gus Vurnakes), την πήρε μαζί του στις ΗΠΑ το 1924. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος Έλληνας μετανάστης στο Raleigh, σύμφωνα και με τη νεκρολογία, και όταν ήρθε η κόρη του στη Βόρεια Καρολίνα, τον βοήθησε στο California Fruit Store στην Fayetteville Street. Η νεαρή κοπέλα τότε δεν μιλούσε αγγλικά. Έφτιαχνε παγωτά και σοκολάτες, τα οποία παρέδιδε, χρησιμοποιώντας ένα κάρο, σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Raleigh. Η υπόλοιπη οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα το 1939, λίγο πριν από την αρχή της Κατοχής στην Ελλάδα.

Ο πατέρας της πουλούσε γλυκά, σάντουιτς και κόκα κόλα στο California Fruit Store και πίσω από τον πάγκο του καταστήματός του, δούλευε ένας ψηλός Έλληνας μετανάστης. Ήταν ήδη 30 χρόνων, αλλά αφού η Πότα έκλεισε τα 18 της, της πρότεινε μια μέρα να την πάει βόλτα στο χιόνι. «Τότε μου έκανε πρόταση», είχε πει η ίδια, δείχνοντας τη φωτογραφία του Γιώργου Βάλλα στο σαλόνι της, σε μια συνέντευξή της στο παρελθόν. «Έκανε πρόταση πρώτα σε εμένα. Είπε “φοβάμαι να πάω στον πατέρα σου”».

Το 1927, η Πότα και ο Γιώργος παντρεύτηκαν, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αμερική, οι οικογένειες Βουρνάκη και Βάλλα έχασαν τα σπίτια τους, τις οικονομίες τους και το California Fruit Store.

Η ίδια όμως δεν τα παράτησε. Έκανε αίτηση εργασίας στην Singer Sewing Company το 1931 «και γρήγορα αναδείχθηκε σε μία ταλαντούχα πωλήτρια και μάνατζερ» όπως αναφέρει η νεκρολογία της. Την ίδια περίοδο, η Πότα, ο σύζυγός της και άλλες ελληνικές οικογένειες βοήθησαν να δημιουργηθεί μία μικρή ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο του Raleigh. Επίσης, το ζευγάρι αγόρασε γη και έχτισε σπίτι στο Lead Mine Road.





Καθώς ο ελληνικός πληθυσμός αυξανόταν στο Raleigh, η ομογενής και ο σύζυγός της δώρισαν γη για να κατασκευαστεί ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Πότα Βάλλα ονειρευόταν να ανοίξει τη δική της επιχείρηση και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα το 1944, όταν ταξίδεψε στο Σικάγο και αγόρασε το δικαίωμα διανομής για τη National Sewing Machine Company. Από εκεί άρχισε να πουλά σχέδια για φορέματα και υφάσματα για το σπίτι. Στο τέλος δημιούργησε τη δική της εταιρία διακόσμησης, την National Art Interiors, στη Hillsborough Street, που ήταν από τις πρώτες τους είδους στην περιοχή.

Η Πότα Βάλλα εργάστηκε στο National Art Interiors μαζί με τις κόρες της και άλλα μέλη της οικογένειας, μέχρι το 2002, όταν αποσύρθηκε στα 94 χρόνια της. Υπηρέτησε από διάφορα πόστα την ομογενειακή κοινότητα και τιμήθηκε με το βραβείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Το 2010 έλαβε συγχαρητήρια επιστολή για τα γενέθλιά της από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε», είχε πει τότε, «ο Θεός ζει εδώ. Εδώ, όχι στην Ελλάδα. Σκάψε μία μικρή τρύπα, φύτεψε τρεις σπόρους και θα πάρεις πέντε λάχανα. Αυτό μου έλεγε».

Πηγή: newsobserver.com  sofiatimes.com

ΚόσμοςΠέθανε σε ηλικία 109 ετών η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη στο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τουρκία: Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΡΚΚ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας καθαίρεσε τους δημάρχους δύο...

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα