26.5 C
Serres

10 απαντήσεις και ερωτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών

Date:

Επιμέλεια: Δήμητρα Μανιφάβα

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν με έως 120 δόσεις οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονται έως 50.000 ευρώ κατά τα πρότυπα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και δη των λεγόμενων διμερών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα επιχειρούμε να δώσουμε διευκρινίσεις σε σειρά ζητημάτων επί της ουσίας της ρύθμισης, αλλά και της διαδικασίας.

Ποιοι υπάγονται;
Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ενδεικτικά είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Ποιες οφειλές υπάγονται;
Οφειλές που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016. Εξαιρούνται οφειλές που έχουν ρυθμισθεί στο πλαίσιο του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011ή σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

3) Μέχρι πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις;

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr

Αν χορηγηθεί ρύθμιση οφειλών και ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση μπορεί να αιτηθεί νέα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2018;
Όχι, η ρύθμιση χορηγείται μόνο μία φορά.

Τι περιλαμβάνει η αίτηση;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει:
✓ πλήρη στοιχεία του οφειλέτη,
✓ πλήρη στοιχεία τυχόν συνοφειλετών που υποβάλλουν την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη,
✓ τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας του οφειλέτη σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.4469/2017, δηλαδή τα στοιχεία που βεβαιώνουν ότι ο οφειλέτης έχει σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:
• θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή
• θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
✓ κατάλογο όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.
Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
✓ Πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που να βεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί για τον οφειλέτη οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010. Σε περίπτωση έκδοσης τέτοιου είδους δικαστικής απόφασης, πρέπει να προσκομίζεται:
• υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη του ν. 1599/1986 ότι οι οφειλές που έχουν περιληφθεί στην παρούσα αίτηση του οφειλέτη δεν έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και
• επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης και της απόφασης.
✓ Αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης προσδιορισμού φόρου του έτους υποβολής της αίτησης και
• των τριών (3) προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί, για αίτηση ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο.
• των πέντε (5) προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί, για αίτηση ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
✓ Για οφειλέτες οι οποίοι έχουν στην κυριότητα τους εμπράγματα δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας του γηπέδου (Α ΓΗΣ).
✓ Αντίγραφο ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι προς ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο ή / και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ επισυνάπτονται επιπροσθέτως και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
✓ Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του νόμου 4308/2014 του των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται υποχρέωση σύνταξης ή/και δημοσίευσης αυτών.
✓ Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.
✓ Πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων.
✓ Υπεύθυνη δήλωση με αναλυτική παράθεση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί αυτών.
Το Δημόσιο ή / και το ΚΕΑΟ (το οποίο εκπροσωπεί τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) δύναται να ζητήσουν την υποβολή επιπλέον δικαιολογητικών, τα οποία κρίνουν απαραίτητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης από αυτούς.
Σε περίπτωση που το Δημόσιο ή / και το ΚΕΑΟ διαπιστώσουν ελλείψεις ή ανακρίβειες στην υποβληθείσα αίτηση, τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά, δύναται να τάξουν εύλογη προθεσμία, η οποία δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, για τη συμπλήρωση ή διόρθωση αυτών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να απορρίψουν την αίτηση.

Ποια κριτήρια λαμβάνουν υπόψη το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης;
Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη:

✓ η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, του οφειλέτη και των συνοφειλετών αυτού έως του ποσού της συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές και




✓ το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και των συνοφειλετών αυτού κατά το ποσό της συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.

7) Ποιες ρυθμίσεις χορηγούν το δημόσιο και τα ταμεία;

Για οφειλή έως 3.000 ευρώ αποπληρωμή σε 36 το πολύ δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για οφειλή από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ διαγράφεται το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, αποπληρωμή σε 120 το πολύ δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Για οφειλή από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ διαγράφεται το διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ο μέγιστος αριθμός δόσεις είναι 120 με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξήμενο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και υπολογίζεται ετησίως.

Πότε μειώνεται ο αριθμός των δόσεων;
Εάν το 2,75% του EBITDA είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση, τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται ώστε να ισούται με το ποσό αυτό. Το επιπλέον ποσό κατανέμεται συμμέτρως στους πιστωτές και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται.

Πότε το Δημόσιο και τα ταμεία δεν χορηγούν ρύθμιση;
Όταν ο οφειλέτης έχει περιουσία αξίας μεγαλύτερης τουλάχιστον κατά 25 φορές από το συνολικό προς ρύθμιση χρέος.

10) Πώς γίνεται η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης;

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός πέντεεργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον αιτούντα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα αρχής γενομένης από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης ρύθμισης 

businessnews.gr

Οικονομία10 απαντήσεις και ερωτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ των...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ανοικτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού....

50 Χρόνια FIBRAN: Γιορτάζοντας το Παρελθόν και Κοιτώντας το Μέλλον

 Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η FIBRAN, η...

Αναστάτωση στη διεθνή αγορά πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Στα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου λόγω των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα