Ρώσοι επιστήμονες ετοιμάζουν φάρμακο που θα σταματά τη γήρανση
Date:
Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι σε θέση να παρασκευάσουν ένα φάρμακο το οποίο χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση θα σταματάει τη γήρανση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε κέντρο τύπου του πρακτορείου TASS στην περιοχή των Ουραλίων, ο ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Σκουλάτσεφ που είναι επίτιμος πρόεδρος της Ρωσικής Εταιρείας Βιοχημείας και πρόεδρος της Βιοενεργειακής Ένωσης της Ρωσίας.
«Η γκάμα των ερευνών μας υπήρξε ιδιαίτερα φιλόδοξη, αποπειραθήκαμε να επιβραδύνουμε και μάλιστα να σταματήσουμε τη γήρανση των ανθρώπων (…). Σήμερα έχουμε το φάρμακο, ξεκινήσαμε από τις γεροντικές ασθένειες των ματιών και αυτό το φάρμακο πωλείται αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία. (…)Παρασκευάσαμε ένα φάρμακο το οποίο θεραπεύει τα εγκαύματα και τις ανοιχτές πληγές, και από 1ης Δεκεμβρίου η αλοιφή αυτή ήδη πωλείται. Και τρίτον, αυτό που κάναμε είναι ότι αρχίσαμε τις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για την γήρανση, πρόκειται για μια συστημική θεραπεία , μια προσπάθεια (…)να θρέψουμε τον οργανισμό (…) με αντιοξειδωτικό», δήλωσε ο Ρώσος ακαδημαϊκός, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ρώσος ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Σκουλάτσεφ, αναφέροντας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι ήδη έχει επιτευχθεί επιβράδυνση της γήρανσης σε φυτά, μανιτάρια ασπόνδυλους οργανισμούς, ψάρια, είπε :
«Νομίζω ότι στη Ρωσία, οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στα προσεχή 2-3 χρόνια (…) θα εμφανισθεί παρασκεύασμα (…) για τη θεραπεία συνολικά της γήρανσης». Ο ακαδημαϊκός Σκουλάτσεφ είναι ειδικός στον τομέα της βιοχημείας, έχει γράψει πλήθος συγγραμμάτων με θέμα την ενέργεια του κυττάρου, και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της βιοενέργειας που συνιστά μια νέα κατεύθυνση στους τομείς της βιοχημείας, βιοφυσικής και φυσιολογίας. Από το 1991 διευθύνει το Ινστιτούτο φυσικο-χημικής βιολογίας ονόματι Μπελαζέρσκι του Πανεπιστήμιου Λομονόσοφ της Μόσχας και από το 2002 είναι κοσμήτορας της σχολής βιο-μηχανικής και βιο-πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Μόσχας που ίδρυσε ο ίδιος. Έχει γράψει περισσότερες από 700 επιστημονικές εργασίες και θεωρείται ο πλέον αναγνώσιμος βιολόγος στην Ρωσία.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Σκουλάτσεφ ασχολήθηκε με την μελέτη της θεωρίας γήρανσης του οργανισμού, ως βιολογικού προγράμματος και ως αναζήτηση τρόπων επιβράδυνσης της. Το 2003, δημιούργησε το πρόγραμμα διεπιστημονικής και βιοατρικής συνεργασίας με την επωνυμία «Πρακτική εφαρμογή των ιόντων Σκουλάτσεφ» στο οποίο συμμετέχουν 300 ξένοι και Ρώσοι επιστήμονες. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων ιατρικών παρασκευασμάτων, που θα αντιμετωπίζουν παθολογίες του οργανισμού που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας, όπως και την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα, κατά της γήρανσης είναι οι σταγόνες για τα μάτια Visomitin, η αλοιφή για την ανάπλαση των τραυμάτων Eksomitin το φαρμακευτικό σκεύασμα για την γήρανση Plastomitin. Για την συμβολή του στην θεμελίωση και ανάπτυξη του κλάδου της βιοενέργειας ο Σκουλάτσεφ τιμήθηκε με τον βραβείο Ντεμίντοφ το 2017, το οποίο θεωρείται το πλέον σημαντικό επιστημονικό βραβείο στην Ρωσία που δεν απονέμεται από την κυβέρνηση.
ΑΠΕ