26.4 C
Serres

Εμπάργκο μέχρι νεωτέρας από τους ακρίτες στην Αδριανούπολη-Σε απόγνωση οι Τούρκοι έμποροι

Date:

Στους δρόμους της Ορεστιάδας, οι εξελίξεις με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητραιτώδη, αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης. Οι δεσμοί που τους συνδέουν με τους Τούρκους που ζουν μερικά χιλιόμετρα μακριά είναι στενοί, όμως οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης αυτήν την περίοδο εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Τηρούν έτσι απαρέγκλιτα αυτό, που εδώ και μέρες έχουν αποφασίσει: Να κάνουν εμπάργκο στην αγορά της Αδριανούπολης.
Τις Παρασκευές, Έλληνες της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας έσπευδαν στην τουρκική πόλη που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Από το Τελωνείο των Καστανιών περνούσαν με κατεύθυνση την Τουρκία, από 1.500 μέχρι και 4.000 άτομα. Μετά τη σύλληψη όμως των δύο στρατιωτικών η κίνηση μειώθηκε σημαντικά.
Ο Γιώργος Κιλούδης, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ορεστιάδα, ήταν από τους πρώτους που σταμάτησαν τα δρομολόγια προς την Αδριανούπολη. Πριν το περιστατικό με τη σύλληψη, κάθε Παρασκευή ένα γεμάτο λεωφορείο που ξεκινούσε από το πρακτορείο του μετέφερε Έλληνες στην Αδριανούπολη για να κάνουν τις αγορές τους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες το Πάσχα θα προγραμμάτιζε εκδρομές για Κωνσταντινούπολη. Όπως λέει, θεωρεί ότι με την κίνησή του να αναστείλει τα δρομολόγια ασκείται πίεση προς την τουρκική πλευρά. “Ήταν μια ιδέα για να συμπαραστασθούμε στους δύο στρατιωτικούς«.
Βρήκε σύμφωνη την τοπική κοινωνία, και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μειώθηκε συνολικά η κίνηση προς την Τουρκία. «Ακολούθησαν όλα τα πρακτορεία της Θράκης αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα” τονίζει στο News 24/7. “Η δουλειά μου εξαρτάται από την κίνηση προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, όμως τώρα θεωρώ πως πρέπει να συμπαρασταθούμε στους δύο στρατιωτικούς μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι” συμπληρώνει. Ο κ. Κιλούδης υπογραμμίζει πως ούτε εκείνος αλλά ούτε και η υπόλοιπη κοινωνία της Ορεστιάδας αντιμετωπίζει εχθρικά τους Τούρκους και ξεκαθαρίζει: “Δεν έχουμε κανένα μίσος ή έχθρα. Μόλις σταματήσει η κράτηση θα ξεκινήσουμε τα δρομολόγια”.
Το εμπάργκο στην αγορά της Αδριανούπολης όμως, είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Ορεστιάδα να βλέπουν στα μαγαζιά τους νέους πελάτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος προτιμούσαν την Τουρκία. Ο Δημήτρης Παναγιωτούδης, διατηρεί κατάστημα με ρούχα στο κέντρο της πόλης και εξηγεί ότι η αγορά της Ορεστιάδας έχει τονωθεί σημαντικά. “Κατά κύριο λόγο οι αγορές στην Αδριανούπολη αφορούσαν ρούχα, παπούτσια ή είδη για το σπίτι. Αυτές τις ημέρες έχουμε δει νέους πελάτες να κινούνται στην αγορά και μπορώ να πω ότι η τάση είναι αρκετά ανοδική” εξηγεί.
Φτάνοντας στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τα ελληνικά σύνορα έχουν τούρκικες πινακίδες, ενώ και από το λεωφορείο της γραμμής που φτάνει από την Ορεστιάδα, αποβιβάζονται κατά κύριο λόγο Τούρκοι.
Webp.net resizeimage 2 11
Περπατώντας στους κεντρικούς πλακωστροτους δρόμους της Αδριανούπολης εκεί που βρίσκεται η αγορά της πόλης, γίνεται προφανές πως οι Έλληνες έχουν σταματήσει να έρχονται. Το εστιατόριο που διατηρεί ο 31χρονος Μπαϊράμ Σιγκερ δίπλα στο επιβλητικό Σελιμιγιέ Τζαμί, στην καρδιά της Αδριανούπολης είναι ένα από αυτά που προτιμούν οι Έλληνες όταν επισκέπτονται την πόλη.“Πλέον το πρόβλημα είναι αρκετά ορατό. Η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη. Κάθε Παρασκευή βράδυ το εστιατόριο ήταν γεμάτο Έλληνες αλλά πλέον δεν έρχεται κανείς για λόγους διαμαρτυρίας” εξηγεί. Ο Μπαϊράμ έχει αποκτήσει πολύ στενές φιλίες με αρκετούς από τους σταθερούς πελάτες του, ενώ ο ίδιος με τη σύζυγό του περνούν τα σύνορα σχεδόν κάθε εβδομάδα. “Εμείς μεταξύ μας δεν έχουμε πρόβλημα. Τα προβλήματα τα έχουν οι πολιτικοί. Τηλεφωνώ κάθε μέρα στους φίλους μου στην Ορεστιάδα και τους λέω να έρθουν. Τους υπόσχομαι ότι θα τους κεράσω! Εκείνοι γελάνε και μου λένε ότι δεν θα τους δω αν δεν αφήσουν ελεύθερους τους στρατιωτικούς”.
Webp.net resizeimage 2 12
Στην Αδριανούπολη η απουσία των Ελλήνων ήταν ο βασικότερος παράγοντας που έκανε τους κατοίκους να αναρωτηθούν τι συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς. “Για εμάς το θέμα με τους δύο Έλληνες δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στην Ελλάδα. Στην τηλεόραση δεν συζητείται ιδιαίτερα, ενώ ούτε οι εφημερίδες γράφουν άρθρα. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο” λέει ο Μπαϊράμ.
«Νεκρή» πόλη η Αδριανούπολη – Άφαντοι οι Έλληνες λόγω εμπάργκο
Το Evros-news.gr με τον Σταμάτη Γκροζούδη, έκανε ένα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην τουρκική πόλη και ιδιαίτερα στο φημισμένο της παζάρι, στο Mall Erasta και τα άλλα εμπορικά της σημεία. Εκεί που άλλες Παρασκευές έσφιζαν από ζωή και ήταν γεμάτα Έλληνες πελάτες, τώρα μόνο Βούλγαρους συναντάει κανείς και κάποιους Τούρκους.
Οι έμποροι της Αδριανούπολης βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν βάλει… μαύρες πλερέζες, αφού έχασαν τους πολύ καλούς πελάτες τους Έλληνες, οι οποίοι κατέκλυζαν άλλες εποχές τα καταστήματα. «Βαράνε μύγες» στην κυριολεξία, μια και οι Βούλγαροι που χθες ήταν αρκετοί, σε καμιά περίπτωση δεν ξοδεύουν όσα οι Εβρίτες και ελάχιστοι ήταν οι Τούρκοι που βγήκαν για ψώνια.
Webp.net resizeimage 3 12
«Αυτή η κατάσταση είναι από τις αρχές του μήνα. Έχουμε καταστραφεί, αφού δεν έρχεται πλέον κανένας Έλληνας στην Αδριανούπολη, λόγω του γνωστού θέματος με τους δυο στρατιωτικούς σας που κρατούνται στην πόλη μας», λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος παιδικών ρούχων. Μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά, έχει όπως μας επισημαίνει πολλούς φίλους Έλληνες και καταλαβαίνει την αντίδραση τους. «Είναι οι καλύτεροι πελάτες μου οι Έλληνες. Εμείς νοιώθουμε ότι είμαστε φίλοι και ζούμε τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Έρχεστε αλλά και εμείς ερχόμαστε στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη. Από τις αρχές του μήνα αν δούμε έναν Έλληνα στο μαγαζί μας πανηγυρίζουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.
Webp.net resizeimage 67
Ακούνε την κουβέντα και πλησιάζουν και άλλοι Τούρκοι καταστηματάρχες του παζαριού. «Μακάρι να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πρόβλημα που υπάρχει με τους δυο στρατιώτες σας(σ.σ.εννοεί προφανώς τους στρατιωτικούς), να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να γίνει η ζωή μας όπως παλιά. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτάπου γίνονται, αλλά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, γιατί είναι θέματα του Κράτους που αποφασίζει. Τόσα χρόνια ζούμε ήσυχα και αρμονικά, έρχονται ιδιαίτερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι Έλληνες φίλοι μας. Τώρα εξαφανίστηκαν. Μας στενοχωρεί και μας κοστίζει πολύ οικονομικά, αλλά τους καταλαβαίνουμε που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο», λέει ένας ακόμα επιχειρηματίας.

Πηγές: news247.gr / Evros-news.gr 





ΕλλάδαΕμπάργκο μέχρι νεωτέρας από τους ακρίτες στην Αδριανούπολη-Σε απόγνωση οι Τούρκοι έμποροι

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ με τα οικονομικά κίνητρα που δίδονται σε γιατρούς για να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές

Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης...

Πιερία: Συναγερμός για την εξαφάνιση 58χρονου από την Λεπτοκαρυά

Συναγερμός σήμανε στις αρχές για την εξαφάνιση ενός 58χρονου...

Εύβοια: Υπέκυψε στα τραύματά της η 70χρονη που είχε κακοποιηθεί άγρια από τον γιο της

Δίπλα από έναν κάδο απορριμμάτων στα Ψαχνά Εύβοιας, είχε...

Μαρία Μπινιόλα: Η 23χρονη οδηγός νταλίκας από την Ημαθία, ζει το όνειρό της

Η Μαρία Μπινιόλα, μια 23χρονη από την Αλεξάνδρεια, είναι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα