Στον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων αλλά και την επιστήμη της κυβερνοασφάλειας “βλέπει” το μέλλον -το δικό του αλλά και όσων επιζητούν επαγγελματική αποκατάσταση- ο νεαρός μαθητής Λευτέρης Τουλουμτζίδης από ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 

 

Στον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων αλλά και την επιστήμη της κυβερνοασφάλειας “βλέπει” το μέλλον -το δικό του αλλά και όσων επιζητούν επαγγελματική αποκατάσταση- ο νεαρός μαθητής Λευτέρης Τουλουμτζίδης από τη Θεσσαλονίκη, που τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας “European Challenge 2017“, στη Μάλαγα της Ισπανίας, ως το νεότερο μέλος της.

Με το μυαλό ήδη στραμμένο στους προκριματικούς του διαγωνισμού για το 2018, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του τρέχοντος μήνα, στην Αθήνα, ώστε να πάρει το “εισιτήριο” και για τον φέτινο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, ο νεαρός μαθητής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την εμπειρία της περσινής συμμετοχής αλλά και τα όνειρά του για το μέλλον.

Στην ηλικία των μόλις 15 ετών, ο Λευτέρης Τουλουμτζίδης, επιλέχθηκε στις αρχές του 2017 (μαθητής της Γ’ Γυμνασίου τότε), μέσα από μια απαιτητική διαδικασία, να συμμετάσχει στην ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο “European Challenge 2017”. Μια ομάδα που προετοίμασε και συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης, υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.

Ποιο είναι, όμως, το διακύβευμα όταν αναφερόμαστε στον απαιτητικότατο διαγωνισμό “European Cyber Security Challenge”; “Μέσω του διαγωνισμού που γίνεται κάθε χρόνο, στόχος είναι να καλύψουμε προβλήματα στην ασφάλεια σε υπολογιστικά συστήματα. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμός πρέπει κάποιοι (σ.σ από τους συμμετέχοντες σε κάθε εθνική ομάδα) να ‘σπάσουν’ τα συστήματα των άλλων ομάδων και κάποιοι άλλοι πρέπει να τα ‘διορθώσουν’ και να μην αφήσουν την άλλη ομάδα να μπει” εξήγησε ο νεαρός μαθητής, μιλώντας στο “Πρακτορείο FM”.

Για τον Λευτέρη Τουλουμτζίδη, η ενασχόληση με τον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων ήρθε από ακόμη νεαρότερη ηλικία και σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία του είχε πάντα στο πλευρό του το οικογενειακό του περιβάλλον, που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την τεχνολογία.

Advertisement
MEGA

“Πιστεύω ότι για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με αυτό τον τομέα πρέπει να αρχίσει να ‘ψάχνει’ από μόνος του” τονίζει, εξηγώντας πως όσοι ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια δεν στρέφονται προς την κακόβουλη χρήση των ικανοτήτων τους. Αντίθετα, λέει, “προστατεύουμε αυτά τα συστήματα”.

Η συμμετοχή του μαθητή από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης στην ελληνική ομάδα, που πήρε μέρος στον περσινό διαγωνισμό, ήρθε ύστερα από συζήτηση με κάποιο φίλο του, ο οποίος και του εξήγησε την όλη διαδικασία πείθοντάς τον να περάσει από τις ειδικές απαιτητικές διαδικασίες. Η δοκιμασία ήταν επιτυχής και ο Λευτέρης έγινε ένα από τα συνολικά δέκα μέλη της ομάδας που ταξίδεψαν στη Μάλαγα και διαγωνίστηκαν απέναντι σε άλλες 14 εθνικές ομάδες.

Στη Μάλαγα, η ελληνική ομάδα (κατετάγη τελικά 12η), για να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, έπρεπε -μεταξύ άλλων- να προστατεύσει τα συστήματά της από τις αντίπαλες ομάδες, με το επίπεδο των συμμετεχόντων να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, όπως επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα, στην Ελλάδα, εκτιμά πως “είμαστε πολύ ψηλά”, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως είναι ένα επάγγελμα που έχει σημαντικότατες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. “Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις σε αυτό τον τομέα και όσοι ασχολούνται με αυτόν πιστεύω πως θα στραφούν προς τα εκεί” σημειώνει ο Λευτέρης Τουλουμτζίδης, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει πως ο προγραμματισμός υπολογιστικών συστημάτων είναι ο επαγγελματικός χώρος, με τον οποίο θα ασχοληθεί στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία που αποκτά πλέον από την επιστήμη της κυβερνοασφάλειας.

“Υπάρχει μια πάρα πολύ στενή σχέση μεταξύ του προγραμματισμού και της κυβερνοασφάλειας. Ο προγραμματιστής πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα κενά ασφαλείας που μπορεί να υπάρχουν στο πρόγραμμα του, οπότε πρέπει να ξέρει να τα προστατεύει” τονίζει, με το μυαλό του ήδη “ταξιδεύει” στη φετινή διοργάνωση του Λονδίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλυκό κουταλιού σύκο, η κλασική συνταγή

22/08/25 12:20 πμ

Γλυκό κουταλιού σύκο, κλασική συνταγή

Γαρύφαλλο: Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που δυναμώνει τα οστά και ρυθμίζει το σάκχαρο

22/08/25 1:46 πμ

Γαρύφαλλο: Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που δυναμώνει τα οστά και ρυθμίζει το σάκχαρο

Ειρήνη Βαλάτσου: Η απιστία πληγώνει, έχω πονέσει όμως περισσότερο από λόγια και πράξεις

22/08/25 12:07 πμ

Ειρήνη Βαλάτσου: Η απιστία πληγώνει, έχω πονέσει όμως περισσότερο από λόγια και πράξεις

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Οι τυχεροί αριθμοί

21/08/25 11:50 μμ

Τζακ ποτ στο Τζόκερ (κλήρωση 2952) – Οι τυχεροί αριθμοί

Απ. Βεσυρόπουλος: Επί μία ώρα γιατρός και διασώστες του έκαναν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση χωρίς αποτέλεσμα

21/08/25 11:35 μμ

Απ. Βεσυρόπουλος: Επί μία ώρα γιατρός και διασώστες του έκαναν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση χωρίς αποτέλεσμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 22 Αυγούστου

21/08/25 11:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 22 Αυγούστου

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε

21/08/25 11:23 μμ

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε

Αλ. Τσίπρας στη Le Monde: 7 χρόνια μετά την Ιθάκη της ελληνικής κρίσης ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια μου

21/08/25 11:19 μμ

Αλ. Τσίπρας στη Le Monde: 7 χρόνια μετά την Ιθάκη της ελληνικής κρίσης ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια μου

Βίντεο μέσα από το Δρομοκαΐτειο ανέβασε στο Instagram o Γιώργος Μαζωνάκης: «Δοκιμασίες τα δώρα του Θεού»

21/08/25 11:13 μμ

Βίντεο μέσα από το Δρομοκαΐτειο ανέβασε στο Instagram o Γιώργος Μαζωνάκης: «Δοκιμασίες τα δώρα του Θεού»

Τι είναι ο μπλε δράκος και γιατί η Ισπανία έκλεισε παραλίες της - «Αν σας τσιμπήσει, ζητήστε αμέσως πρώτες βοήθειες»

21/08/25 10:59 μμ

Τι είναι ο μπλε δράκος και γιατί η Ισπανία έκλεισε παραλίες της

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με «λεία» άνω των 194.000 ευρώ από διαρρήξεις και κλοπές σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

21/08/25 10:42 μμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με «λεία» άνω των 194.000 ευρώ από διαρρήξεις και κλοπές σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Ο Πούτιν ζητάει από την Ουκρανία να παραδώσει το Ντονμπάς, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην σταλούν δυτικά στρατεύματα

21/08/25 10:21 μμ

Ο Πούτιν ζητάει από την Ουκρανία να παραδώσει το Ντονμπάς, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην σταλούν δυτικά στρατεύματα