Μπήκαν στα χωράφια και σπέρνουν τεύτλα σε Σέρρες, Πλατύ και Λάρισα

Χαμηλές οι προσδοκίες για τα στρέμματα που θα σπαρθούν με τεύτλα, οι εκτιμήσεις μιλούν το πολύ για 20.000 στρέμματα. Παίρνουν ρίσκο οι αγρότες…

Την προηγούμενη Παρασκευή η διοίκηση της ΕΒΖ δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσουν και για φέτος οι περυσινές τιμές παραγωγού για τεύτλα και κάποιοι αγρότες ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, άλλοι από χθες Δευτέρα, άρχισαν να σπέρνουν τεύτλα.

Παρότι κάποιοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν  το «παράθυρο» που τους δίνουν οι καιρικές συνθήκες, με τις βροχές, θεωρείται ολότελα ανέφικτος ο στόχος που έχει θέσει η εταιρεία, δηλαδή για καλλιέργεια 30.000- 35.000 στρεμμάτων.

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΒΖ και παραγωγοί, να καλλιεργηθούν 18.000 – 20.000 στρέμματα κι’ αυτό για τον πρόσθετο λόγο, ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ ακόμη η Εταιρεία δεν πήγε στους παραγωγούς για να εξηγήσει τις επιλογές της.

Οι αγρότες, ακόμη και εκείνοι που επί χρόνια επιλέγουν την τευτλοκαλλιέργεια επειδή «αφήνει καλά λεφτά», μετά και τη φετινή ταλαιπωρία με την πληρωμή τους- κάτι που επιτυγχάνεται σταδιακά με την εμπλοκή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών- στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Πέραν αυτού, όπως ορισμένοι επισημαίνουν, κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι αν παράγουν τεύτλα, θα μπορεί η Βιομηχανία να τα παραλάβει, να τα επεξεργαστεί και κάπως, με κάποιο τρόπο, να πάρουν τα χρήματά τους.

Μέχρι χθές είχαν σπαρθεί περί τις 2.600 στρέμματα στη Λάρισα, κάτι παραπάνω από 3.500 στρέμματα στις περιοχές γύρω από το Πλατύ, ενώ στο νομό Σερρών, θα σπαρθούν 1.000 στρέμματα, το πολύ 1.500. Συνεπώς από τις περίπου 8.000 στρέμματα, μέχρι τις 30.000- 35.000 στρέμματα, η απόσταση είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται καθώς πολλοί παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες λόγω της αβεβαιότητας και των καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους αλλά και την επόμενη ημέρα της ΕΒΖ. Για άλλους, στο νομό Έβρου, η Εταιρεία μέχρι εχθές δεν είχε δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της, ενώ υπάρχει και το μεγάλο εμπόδιο των πλημμυρισμένων εκτάσεων.


Babis


Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παίρνουν σπόρο και προχωρούν με τη σπορά πριν ακόμη υπογράψουν συμφωνητικά με την ΕΒΖ, καθώς τα έγγραφα υπογράφονται όταν πια φυτρώνουν οι σπόροι, για να μην υπάρχουν αλλαγές στις δηλώσεις ΟΣΔΕ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτή η καλλιεργητική σεζόν, όπως κατά γενική ομολογία λέγεται, θα είναι η τελευταία για τεύτλα στην Ελλάδα, αν δεν βρεθεί λύση για την ΕΒΖ,  με των πώλησή της σε ιδιώτη.

Άννη Καρολίδου

Πηγή: Voria.gr

ΣέρρεςΜπήκαν στα χωράφια και σπέρνουν τεύτλα σε Σέρρες, Πλατύ και Λάρισα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΠΑΣΟΚ: Ημερίδα με θέμα τις προκλήσεις της Π.Ε. Σερρών ενόψει του 2030 – Δημογραφικό, Υποδομές και Δίκτυα Μεταφορών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Σερρών διοργανώνει...

Κλ.Κοτσακιαχίδης: Γίνονται σημαντικά έργα στον Δήμο Ηράκλειας – video

Στα δύο σημαντικά έργα που γίνονται για το πανηγύρι...

Σέρρες: Διαγωνισμός φαγητού εποχής 1940 στην Βυρώνεια με τις “συνταγές της… πείνας”

Η Κοινότητα Βυρώνειας διοργανώνει διαγωνισμό φαγητού με γεύσεις της...

Δήμος Σερρών: Παράταση έως 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής...

Τελευταία Νέα