Κλέβουν από όπου μπορούν και όπως σκεφθούν. Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου μπορεί να είναι σκληρή, να μην αφορά τους πάντες αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.   Ο λόγος ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Σπείρα πουλούσε νοθευμένο λάδι ως εξαιρετικά παρθένο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Κλέβουν από όπου μπορούν και όπως σκεφθούν. Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου μπορεί να είναι σκληρή, να μην αφορά τους πάντες αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.

 

Ο λόγος για τους εστιάτορες, που προσπαθούν να “βγάλουν από την μύγα ξύγγι”, αδιαφορώντας για την υγεία των πελατών τους, τους νόμους και τις διατάξεις προστασίας. Πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν καταγράφονται φαινόμενα που αποτελούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Το zougla.gr ξεκίνησε από χθες σειρά απόκαλύψεων, καταγγελιών και κριτικής στις πρακτικές εστιατορίων και ταβερνών, με αφορμή τις νέες διατάξεις για τον λάδι που πρέπει να προσφέρεται στον καταναλωτή. Το ενδιαφέρον των αναγνωστών καταγράφηκε ήδη υψηλότατο, ενώ υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από κρατικούς φορείς και παράγοντες της αγοράς.

Η ιστορία είναι απλή αλλά και από μόνη της δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα. Σε κάθε τραπέζι υπάρχει δεκαετίες και πρέπει να υπάρχει το γνωστό σε όλους λαδόξυδο. Υπήρχε. Τι περιείχε όμως; “Την Άρτα και τα Γιάννενα” απλά.

Παράγγελνε την σαλάτα η μητέρα και αυτή ερχόταν χωρίς επαρκή ποσότητα λαδιού. Για το κόστος φυσικά. Συμπλήρωνε λοιπόν από το μπουκαλάκι που υπήρχε στο τραπέζι. Γιατί ο εστιάτορας δεν έβαζε αρκετό λάδι στη σαλάτα;  “Για να βάλει ο καθένας όσο θέλει” έλεγε.

Αμ δε… Για να μην ξοδεύει λάδι που το θεωρούσε πανάκριβο.

“Μα θα έβαζε ο πελάτης από το μπουκαλάκι του τραπεζιού” θα έλεγε κανείς. Ας έβαζε… Το τι περιείχε το μπουκαλάκι… αυτό είναι απερίγραπτο.

Στην καλύτερη περίπτωση βρώσιμο βιομηχανικό λάδι, χαμηλής ποιότητας αλλά όχι επικίνδυνο. Από εκεί και πέρα άρχιζε το αίσχος.

Τι βαμβακέλαιο, τι σπορέλαια με εσάνς ελαιολάδου, τι φοινικέλαιο και ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.
“Φάε λίγη σαλάτη παιδί μου” έλεγε η έρημη η μάνα στο παιδί της.

Τι να φάει όμως;

Η κατάσταση έγινε τόσο ακραία κι επικίνδυνη, που στις αρχές φθινοπώρου αναγκάστηκαν να περάσουν διάταξη, ώστε το μπουκαλάκι του λαδιού από την 1η του έτους να είναι εμφιαλωμένο και κυρίως σφραγισμένο πάνω στο τραπέζι στους κάθε είδους χώρους εστίασης.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Γεωργίας. Ειδικοί και λιγότερο ειδικοί κατέθεσαν προτάσεις και με τη συμβολή του ΣΕΒΙΤΕΛ κατέληξαν στο σφραγισμένο μπουκαλάκι μια χρήσης. Ζεματίστηκαν οι “πειρατές” της εστίασης… Ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς.

Το μπουκαλάκι έπρεπε να είχει ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Ας αφήσουμε που το περιεχόμενό του μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα ανά πάσα στιγμή. Το σκέφθηκαν από εδώ, το σκέφθηκαν από εκεί και τελικά βρήκαν τη λύση. “Τη νύφη θα πληρώνει ο καταναλωτής”, βεβαίως.

Βάζουν λοιπόν τη νέα συσκευασία σύμφωνα με το νόμο αλλά την… χρεώνουν. Έως και 2,5 ευρώ ζητάνε για 150-200 ml ελαιολάδου. Μα με 2,5 ευρώ αγοράζει κανείς μισό λίτρο λάδι. Δεν τους ενδιαφέρει.

Μα ο νόμος είναι σαφής.

Το συμπλήρωμα ελαιολάδου στη σαλάτα δεν χρεώνεται και προσφέρεται στον καταναλωτή. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις του καταστήματος.

Ε και;

Το κέρδος είναι το θέμα. Το αθέμιτο, το παράνομο.

zougla.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

13/09/25 12:53 μμ

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

«Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε» δηλώνει η χήρα του Τσάρλι Κερκ

13/09/25 12:30 μμ

 Χήρα Τσάρλι Κερκ: «Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε»