Η εκπαίδευση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες είναι μια επίπονη υπόθεση αλλά η εμπειρία και τα οφέλη είναι εντυπωσιακά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν σε σχετική εκδήλωση, στο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η εκπαίδευση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες είναι μια επίπονη υπόθεση αλλά η εμπειρία και τα οφέλη είναι εντυπωσιακά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν σε σχετική εκδήλωση, στο Money Show, με τίτλο : «Πώς οι σκύλοι-βοηθοί αλλάζουν ζωές».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, γονείς, αλλά και εκπαιδευτές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, από την εκπαίδευση και τη χρησιμοποίηση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες.

«Ο Γιώργος είναι σήμερα επτά χρονών και από τριών χρονών αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα» είπε η μητέρα του και αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει στο γιό της, ο «Μάικ», ο εκπαιδευμένος σκύλος – βοηθός, ράτσας Λαμπραντόρ.

«Έχει εκπαιδευτεί πάνω στις ανάγκες του Γιώργου, ο σκύλος φοράει ένα σαμάρι ισορροπίας για να τον πιάνει και να βαδίζουν μαζί. Έχει εκπαιδευτεί για προειδοποίηση, όταν χάνει την ισορροπία του ο Γιώργος και πάει να πέσει από την καρέκλα, ή τον καναπέ, ο Μάικ προειδοποιεί. Έχει εκπαιδευτεί για να του φέρνει πίσω αντικείμενα, π.χ. παιχνίδια, που πέφτουν από το χέρι του, κτλ.».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία σκύλων – βοηθών, η οποία ιδρύθηκε το 2016, με σκοπό την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να είναι χρήσιμοι σε άτομα με αναπηρίες, κυρίως παιδιά και κατ’ εξαίρεση σε ενήλικες και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως και για «συνεδρίες» με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων σε ιδρύματα φιλοξενίας ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η πρόεδρος της, Έλενα Παλάγκα δήλωσε ότι η εκπαίδευση γίνεται «εξατομικευμένα» και «ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου για το οποίο προορίζεται». Σημείωσε, ότι η εκπαίδευση του σκύλου – διαρκεί από επτά εβδομάδες και συνεχίζεται για δύο χρόνια- έχει ένα σημαντικό κόστος, περίπου δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και για αυτό συνήθως απαιτείται η εξασφάλιση χορηγιών. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν και ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, απόκτησης ενός σκυλιού – βοηθού.

«Έχουν δοθεί οι πρώτοι δύο σκύλοι – βοηθοί, μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, έχουμε τρία σκυλάκια υπό εκπαίδευση και τρία σκυλάκια που κάνουν συνεδρίες και επισκέψεις σε ιδρύματα».

Advertisement
MEGA

Ο αστυνομικός Βασίλης Αναστασιάδης – ο οποίος είναι εθελοντής στη μη κερδοσκοπική εταιρία – κατέθεσε τη δική του εμπειρία από την αξιοποίηση πρώην αστυνομικών σκύλων, με αλλαγή της εκπαίδευσης τους, για προσφέρουν βοήθεια σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτόν τον οργανισμό, γεννήθηκε μια ιδέα για την αξιοποίηση των εν αποστρατεία αστυνομικών σκύλων» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Έφερε, ως παράδειγμα, το σκύλο του τον «Τζάκι», ο οποίος, από σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, μετεκπαιδεύεται για να προσφέρει υπηρεσίες συντροφιάς και βοήθειας σε ηλικιωμένους και πρόσθεσε : «Σύντομα θα χαρακτηριστεί σκύλος-βοηθός συνεδριών και θα πηγαίνει σε ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας».

Στην εκδήλωση μίλησε και μια ακόμη μητέρα, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για να εξασφαλίσει στην κόρη της που τώρα είναι φοιτήτρια και αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, έναν σκύλο – βοηθό. Επίσης, στην εμπειρία της, αναφέρθηκε η λογοθεραπεύτρια Διονυσία Παπαπούλιου, από μια «πειραματική» συνεδρία, με σκύλο – βοηθό, ενός μαθητή πέμπτης δημοτικού με ειδικές ανάγκες, η οποία διοργανώθηκε πριν από λίγα χρόνια μέσω ενός συλλόγου ΑΜΕΑ. «Το παιδί πήρε πρωτοβουλίες, έδινε απλές εντολές και έδειχνε ευτυχισμένος με την παρουσία του σκύλου, του δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με σκύλους – βοηθούς».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

01/02/26 10:03 πμ

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

01/02/26 9:54 πμ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

01/02/26 9:48 πμ

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»