Πλήρως ενημερωτική και πολύ χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Michael Cramer, σχετικά με  τα «Δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πλήρως ενημερωτική και πολύ χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Michael Cramer, σχετικά με  τα «Δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Advertisement
 

 

Τον κ. Cramer υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Αθανάσιου Μασλαρινού καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νομού, που σχετίζονται με το θέμα του ποδηλατικού τουρισμού.

 

Μέσα από την συγκεκριμένη παρουσίαση, αναδείχθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν την αλματώδη άνοδο του ποδηλατικού κινήματος στην Ευρώπη και κατά συνέπεια την αναγωγή του ποδηλατικού τουρισμού σε βασική συνιστώσα του εναλλακτικού τουρισμού.

 

Η ενημέρωση αφορούσε στην ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 13, με την επωνυμία Iron Curtain Trail ( Σιδηρούν Παραπέτασμα), η οποία ξεκινά από τη βόρεια Σκανδιναβία (Φιλανδία) και έπειτα από 10 000 km, παράλληλα με τις συνοριακές γραμμές όλων των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.

Σ΄αυτή την τεράστια σε μήκος ποδηλατική διαδρομή,  η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών διεκδικεί ένα τμήμα της, συνοριακά με τη Βουλγαρία ( Προμαχώνας-Άγκιστρο-Αχλαδοχώρι- Καρυδοχώρι κ.λ.π.)

 

Σκοπός της επίσκεψης του κ.Cramer ήταν, εκτός από την ενημέρωση, να συνδιαλεχθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έπειτα από τη δια ζώσης γνωριμία του με το συγκεκριμένο τμήμα της Περιφερειακής μας Ενότητας, να προτείνει την ένταξή του στο Eurovelo 13.

 

Ως βασικά σημεία της παρουσίασης θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής :

Advertisement

 

  • τα προαπαιτούμενα για το χαρακτηρισμό μιας διαδρομής ως ποδηλατικής και την ένταξή της ειδικά στο Eurovelo 13
  • η συμβολή του ποδηλατικού τουρισμού στις τοπικές οικονομίες, δεδομένου ότι ο ποδηλατικός τουρίστας είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου
  • η άνοδος της ποδηλατικής συνείδησης στην Ευρώπη
  • το χαμηλό επενδυτικό κόστος του ποδηλατικού τουρισμού σε σχέση με άλλα είδη τουρισμού
  • η μεγάλη απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού (700.000) στην Ευρώπη στη βιομηχανία του cycling
  • η υψηλή επιδότηση (85%) από την ΕΕ των έργων υποδομής του ποδηλατικού τουρισμού

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης δήλωσε πως η βούληση και η δυνατότητα της Αντιπεριφέρειας να υλοποιήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις  ( διανοίξεις, βελτιώσεις κλπ) σε μικρό τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιπλέον, επισημάνθηκε πως Ο κ. Cramer είχε παρουσιάσει την πρότασή του για διέλευση της πολιτιστικής διαδρομής “Iron Curtain Trail” από την περιοχή των Σερρών στο πρώτο διαπεριφερειακό εργαστήριο του Cult-RinG στη Ρήγα της Λετονίας ,τον Νοέμβριο του 2017. Ήδη από τότε είχε προταθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής να αποτελέσει μέρος του Σχεδίου Δράσης του Cult-Ring.

Την Τρίτη 8/5 ο Ευρωβουλευτής θα έχει συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο τουρισμού Σιντικης και θα επισκεφτεί το Ρούπελ. Ακολούθως , την Τετάρτη 9/5 θα προχωρήσει σε «αυτοψία» της υπό κρίση ποδηλατικής διαδρομής ,από το Άγκιστρο μέχρι το Νευροκόπι, με ποδήλατο και με τη συνοδεία δύο ποδηλατιστών του Σερραϊκού Ποδηλατικού Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΗΣ».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλεξανδρούπολη: Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες του Έβρου - Κάλεσμα συμμετοχής σε Ροδόπη και Ξάνθη

02/12/25 12:11 μμ

Αλεξανδρούπολη: Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες του Έβρου – Κάλεσμα συμμετοχής σε Ροδόπη και Ξάνθη

Καναρίνια επί σκηνής... Σολίστες με φτερά διεκδικούν το μετάλλιο σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό

02/12/25 11:31 πμ

Καναρίνια επί σκηνής… Σολίστες με φτερά διεκδικούν το μετάλλιο σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό

Χωρίς ταξί η χώρα σήμερα και αύριο όπως αποφάσισε η ΠΟΕΙΑΤΑ

02/12/25 11:26 πμ

Χωρίς ταξί η χώρα σήμερα και αύριο όπως αποφάσισε η ΠΟΕΙΑΤΑ

Παιδιά και αλλεργίες: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία

02/12/25 10:55 πμ

Παιδιά και αλλεργίες: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία

FT: Η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει μηχανισμό υποστήριξης δανείου 163 δισ. δολ. στην Ουκρανία

02/12/25 9:50 πμ

FT: Η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει μηχανισμό υποστήριξης δανείου 163 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Λωτός: Oφέλη, θερμίδες, παρενέργειες, βιταμίνες και πώς τρώγεται

02/12/25 9:34 πμ

Λωτός: Oφέλη, θερμίδες, παρενέργειες, βιταμίνες και πώς τρώγεται

Η Netflix υπέβαλε νέα, βελτιωμένη προσφορά για την Warner Bros Discovery

02/12/25 9:32 πμ

Η Netflix υπέβαλε νέα, βελτιωμένη προσφορά για την Warner Bros Discovery

Σέρρες: Μπλόκο στον Προμαχώνα το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισαν οι αγρότες

02/12/25 9:09 πμ

Σέρρες: Μπλόκο στον Προμαχώνα το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισαν οι αγρότες

Σέρρες: Έκλεψαν 55 αρκουδάκια από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στο Διοικητήριο

02/12/25 9:04 πμ

Σέρρες: Έκλεψαν 55 αρκουδάκια από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στο Διοικητήριο

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τις συλλογικές συμβάσεις

02/12/25 8:18 πμ

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τις συλλογικές συμβάσεις

Κλειστή και σήμερα η Ε.O. Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια - Κλιμακώνουν οι αγρότες

02/12/25 8:12 πμ

Κλειστή και σήμερα η Ε.O. Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια – Κλιμακώνουν οι αγρότες

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Δεκεμβρίου

02/12/25 12:30 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Δεκεμβρίου