Απαντήσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ενώπιον όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πάνος Καμμένος.   Ο Έλληνας υπουργός, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Απαντήσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ενώπιον όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πάνος Καμμένος.

 

Ο Έλληνας υπουργός, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα και τη συνεχιζόμενη κράτηση για 99 μέρες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

 

 

 

«Υπάρχουν σύμμαχοι που συνεχίζουν να παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία άλλου μέλους της Συμμαχίας. Και συγκεκριμένα η Τουρκία που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Κι επίσης, δύο Έλληνες και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται για 99 μέρες χωρίς κατηγορίες, επειδή παραβίασαν για λίγα μέτρα τα τουρκικά σύνορα. Κάτι που συμβαίνει συχνά και μάλιστα πρόσφατα, η Ελλάδα, μετά το περιστατικό με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, συνέλαβε Τούρκο δημόσιο υπάλληλο και τον άφησαν ελεύθερο μαζί με τα μηχανήματά του. Επίσης, 9.000 μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα, χωρίς να τους αντιληφθεί η Τουρκία», τόνισε με νόημα.

«Η συμφωνία της Ουάσινγκτον για το ΝΑΤΟ προβλέπει ότι διαφορές μεταξύ συμμάχων να λύνονται με ειρηνικά μέσα, να αποφεύγονται οι απειλές ή η χρήση δύναμης σε ακολουθία χαρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές τις Αρχές παραβιάζει η Τουρκία όταν ο αντιπρόεδρος της χώρας κάνει δημόσια αναφορά για σύλληψη και απαγωγή Τούρκων πολιτών που έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα και η Δικαιοσύνη τους έχει αποφυλακίσει λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Ζητώ τώρα κι ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και των υπουργών μια απάντηση από τον Τούρκο υπουργό. Ένα πρόβλημα μεταξύ δύο μελών της οικογένειας είναι και πρόβλημα της οικογένειας», υπογράμμισε.

 

 

Ο Τούρκος Υπουργός που πήρε το λόγο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, είπε ότι «εξετάζουμε ακόμη τα ψηφιακά στοιχεία για τους 2 στρατιωτικούς».

Το λόγο έλαβε πάλι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας. «Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Διότι αν αύριο η απειλή της Τουρκίας γίνει πράξη, θα υπάρξει ατύχημα με ευθύνη της Τουρκίας και αυτό πρέπει να το ξέρετε», κατέληξε.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης και τους υπουργούς της ΕΕ για τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου για διακοπή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής για το μεταναστευτικό. «Ο τελικός στόχος των μεταναστών είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οπότε οι έμμεσες απειλές της Τουρκίας σας αφορούν», προειδοποίησε ο Υπουργός.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

«Όπως είχα προαναγγείλει από χθες – και σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό – ενημέρωσα τους Υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για 99η ημέρα.

 

Ζήτησα από τον Τούρκο ομόλογό μου, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα, να δώσει διευκρινήσεις και να εξηγήσει, να δώσει απάντηση, για το τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα «πακετάρουν» τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα και το δικαστήριο λόγω της παρέλευσης του 18μήνου τους άφησε ελεύθερους και αν αυτό εννοεί ότι θα είναι πράξη η οποία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, δηλαδή ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

 

Ζήτησα λοιπόν να διευκρινίσει ενώπιον των Υπουργών εάν στηρίζει, εάν επιβεβαιώνει ή όχι τη δήλωση του αναπληρωτή Τούρκου πρωθυπουργού.

 

Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, μίλησε για άλλα αντί άλλων. Η απάντηση που είχε να δώσει ήταν ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς δίκη, χωρίς να έχουν καν υπάρξει κατηγορίες, συνεχίζει – λέει – η Τουρκία να εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Advertisement
Family Kitchen

 

Επανήλθα, λέγοντας ότι η Ελλάδα απαιτεί να έχει μια απάντηση και ενώπιον των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα, να πει η Τουρκία αν διατίθεται και αν προτίθεται να κάνει μια πράξη σε ξένη αλλά σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά θα παραβιάζει και τις αρχές της συμφωνίας του ΝΑΤΟ και το διεθνές δίκαιο. Απάντηση καμία.

 

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους παλληκαρισμοί εν όψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι δε μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες, να κάνει τον καλό σύμμαχο.

 

Απειλές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και το κόστος αυτό η Τουρκία θα το πληρώσει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις, οι οποίες δεν αποτελούν προκλήσεις απέναντι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις συμμαχικές χώρες.

 

Τέτοιου είδους πρόκληση ήταν και η δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με την μονομερή – όπως δήλωσε σήμερα – κατάργηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

 

Γι’ αυτό το σημείο ενημέρωσα τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

13/01/26 8:32 πμ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

13/01/26 8:26 πμ

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε - "Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς"

13/01/26 8:15 πμ

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε – “Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς”

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ