372 ασυνόδευτα παιδιά «σκλάβοι» της «μαύρης» εργασίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΑΡΣΙΣ για τη Θεσσαλονίκη  με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

 

 

Advertisement

Καθημερινά, εκατοντάδες παιδιά πέφτουν θύματα εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης, με την Κοινωνική Υπηρεσία της  ΑΡΣΙΣ για την Παιδική Προστασία να εντοπίζει τον τελευταίο χρόνο 372 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα να ζουν άστεγα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας πολλά από αυτά να κάνουν κάθε είδους «μαύρη εργασία».

 

Είναι τα παιδιά που οδηγούνται να δουλέψουν κυρίως σε χωράφια και βενζινάδικα, ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκε  αναγκαστική στρατολόγησή τους σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ έχουν εντοπίσει μέσα σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2017- Απρίλιος 2018) περίπου 300 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

 

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παιδιά Ρομά από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα που εργάζονται ως επαίτες, πωλητές μικροαντικειμένων, μουσικοί και συλλέκτες σκουπιδιών από κάδους ανακύκλωσης.

 

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει κυρώσει η Ελλάδα με το νόμο 2101/1992 ,”τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του.”

 

Στην Ελλάδα,  ο νόμος που διέπει την παιδική εργασία και ρυθμίζει ειδικότερα ζητήματα για τη νόμιμη απασχόληση των παιδιών είναι ο νόμος 3850/2010 (κεφάλαιο Η’, προστασία ανηλίκων κατά την απασχόληση”,  άρθρα 50 – 67). Οι διατάξεις του κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται σε κάθε μορφής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης ανηλίκων, με εξαίρεση την περίπτωση των  περιστασιακών και σύντομης διάρκειας ελαφριών εργασιών που αφορούν τις οικογενειακού χαρακτήρα γεωργικές, δασικές και κτηνοτροφικές εργασίες, και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οποιαδήποτε εργασία ασκείται από ανήλικο κατά παράβαση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου είναι παράνομη και επιφέρει έννομες συνέπειες.

 

Advertisement

Εκδήλωση από την ΑΡΣΙΣ

Ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και παιδιά Ρομά από χώρες των Βαλκανίων και από την Ελλάδα είναι οι πρωταγωνιστές της 12ης Ιουνίου, της Παγκόσμιας  Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας, αφού είναι θύματα εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης.

 

Με σύνθημα «κανένα παιδί στη δουλειά, όλα τα παιδιά στο σχολείο – Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται», η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης ενάντια στην παιδική εργασία.

 

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά στο Λευκό Πύργο.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει παρέμβαση του Κινητού Σχολείου (Mobile School), στο χώρο θα στηθεί και Κοινωνικό Τσίρκο, ενώ θα τοποθετηθούν θρανία και καρέκλες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

 

Επίσης, θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό ενάντια στην παιδική εργασία, με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΡΣΙΣ.

 

 

thessnews.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

04/08/25 9:00 μμ

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

04/08/25 8:59 μμ

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

Αικ.Τζιούρα: "Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες"

04/08/25 8:53 μμ

Αικ.Τζιούρα: “Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες”

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι - video

04/08/25 8:48 μμ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι – video

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

04/08/25 8:37 μμ

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

04/08/25 8:31 μμ

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

04/08/25 8:27 μμ

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

04/08/25 8:24 μμ

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί - Ομαλή η μεταγωγή τους - video

04/08/25 8:24 μμ

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί – Ομαλή η μεταγωγή τους – video

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου - Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

04/08/25 8:06 μμ

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 6:59 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»