105 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας – Άφησε πίσω του 5.000 νεκρούς και 1.700 καμένα σπίτια
Date:
Η 18η Ιουνίου έχει αναγνωρισθεί πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νιγρίτης ως ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος της Νιγρίτης και ευρύτερα της περιοχής της Βισαλτίας κατά τον 2ο Βαλκανικό πόλεμο 1913.
Την Κυριακή 17 Ιουνίου, 105 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, τελέσθηκε η θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Ιωάννης Μπάκας με εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα του ολοκαυτώματος. Αμέσως μετά ο ιερός κλήρος της πόλεως, οι αρχές και πλήθος λαού μετέβησαν στο μνημείο του απελευθερωτού της Νιγρίτας καπετάν Γιώργη Γιαγκλή και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των «αδίκω θανάτω τελειωθέντων» του ολοκαυτώματος της Βισαλτίας. Η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Παρεβρέθησαν η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αγνή Δουβίτσα, οι Βουλευτές Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντού Σερρών, ο Διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Νιγρίτης, περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Βισαλτίας και πλήθος κόσμου.
Το εσπέρας της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο του αιωνόβιου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, στη σκιά του μνημειακού καμπαναριού, ἐλαβε χώρα εκδήλωση λόγου και τέχνης που διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης με την συνεργασία του δήμου Βισαλτίας. Την εκδήλωση με γενικό τίτλο ¨Η μνήμη ξυπνά, δίπλα στον αυτόπτη μάρτυρα του ολοκαυτώματος¨, άνοιξε η δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αγνή Δουβίτσα.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιο Κελεμπέκη, ο οποίος περιέγραψε με συγκινησιακή φόρτιση και με ιστορική τεκμηρίωση τα γεγονότα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής από τους Βουλγάρους, το οποίο άφησε πίσω του πάνω από 5.000 νεκρούς και περισσότερα από 1.700 καμένα σπίτια στη Νιγρίτα αλλά και σε όλα τα χωριά της Βισαλτίας.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κύριος ομιλητής της εκδηλώσεως κ. Σάββας Καλεντερίδης, συνταγματάρχης ε.α., γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής. Ο κεντρικός ομιλητής εξιστόρησε τις γεωπολιτικές πτυχές της γενοκτονίας των Τούρκων κατά του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη και την Τουρκική επιθετικότητα σήμερα. Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα της ομιλίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου που αναφέρονταν στη Μακεδονία.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης εκλήθη στο βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Κατά την προσλαλιά του επαίνεσε τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης και απηύθηνε πατρικούς λόγους στο πολυπληθές ακροατήριο ευχαριστώντας τον κεντρικό ομιλητή κ. Σάββα Καλεντερίδη για την παρουσία του και την εποικοδομητική ομιλία του.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του εξέφρασε την πικρία και την έντονη ανησυχία του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επαναλαμβάνοντας με νόημα τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, οι οποίοι ως είπεν είναι τόσο επίκαιροι σήμερα: «Ἐρωτᾶς πῶς τὰ ἡμέτερα. Καὶ λίαν πικρῶς. Ἔρρει (χάθηκαν) τὰ καλά, γυμνά τά κακά, ὁ πλοῦς ἐν νυκτί, πυρσὸς οὐδαμοῦ, Χριστὸς καθεύδει». Ἁγ. Γρηγορίου Θεολόγου. Ἐπιστολὴ 80ῃ, Εὐδοξίῳ ρήτορι, PG 37,153.
Κατά την εκδήλωση τραγούδησαν επίκαιρα τραγούδια οι χορωδίες του Πνευματικού κέντρου του δήμου Βισαλτίας υπό την διεύθυνση του κ. Αστερίου Γούναρη, του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Βαγενά και του Κ.Α.Π.Η. Νιγρίτας υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Τζένου.
Στην εκδήλωση μνήμης παρεβρέθησαν εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου και της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Αγνής Δουβίτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο Αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως του δήμου Βισαλτίας κ. Δημήτριος Καλαϊτζής, πολλοί Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι από όλη την περιοχή και εκατοντάδες ανθρώπων που επλήρωσαν το προαύλειο του Ναού.