Τσίπρας στο LBS: Η Ελλάδα πρότυπο οικονομικής ανάκαμψης
Date:
«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από το 2015 έως το 2018 από παράδειγμα μνημειώδους δημοσιονομικής αποτυχίας σε πρότυπο δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και οικονομικής ανάκαμψης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στο London Business School.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τερματισμό του σπιράλ ύφεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξαγωγές ανθούν, οι κατασκευές είναι σε σταθερή ανοδική τροχιά, ο τραπεζικός τομέας είναι σταθερός με σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η ανεργία μειώνεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.
Ωστόσο, συνέχισε, δεν έχει την ίδια αισιόδοξη εικόνα για την προοπτική του συνόλου της Ευρώπης.
«Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ασφαλώς κλειδί στην αποφυγή πιθανών ανασχέσεων που ίσως να απειλούσαν την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά τι γίνεται με την ανάπτυξη; Τις επενδύσεις; Νέες θέσεις εργασίας; Την κοινωνική προστασία; Η Ευρώπη και η ευρωζώνη πιο συγκεκριμένα αποφάσισαν να τα θέσουν αυτά σε αναμονή και να επικεντρωθούν πρωτίστως στη δημοσιονομική πτυχή. Κάτι που έλαβε διαστάσεις σχεδόν ηθικού ζητήματος. Η λιτότητα ήταν η τιμωρία για τους ταραξίες. Επιβαλλόμενη από τους ενάρετους. Αλλά καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται, τίποτα καλό δε συμβαίνει όταν οι χώρες αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και υποχρεώνονται να υπομείνουν τέτοια τιμωρία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες επέλεξαν να αποποιηθούν την ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού χτίζοντας τείχη και φράκτες, κάτι που δημιούργησε βάρη για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία «σήκωσε όλο το βάρος της Ευρώπης».
Όπως σχολίασε, «τώρα η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα της δικής της ιστορίας, τους εθνικιστές, την άκρα δεξιά, του νεοναζί».
Αναφερόμενος στο Brexit είπε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών πολιτών, αν και διαφωνεί. «Διότι προέρχομαι από μία χώρα που υπέφερε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και πληρώσαμε το τίμημα για τη διστακτικότητα της Ευρώπης να δείξει την αλληλεγγύη της. Αλλά πρέπει να πω ότι ποτέ δε θέσαμε εν αμφιβόλω, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, τη δέσμευσή μας στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.
«Διότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα αλλάξει», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ένας μαραθώνιος και όχι κούρσα 100 μέτρων.
[skai.gr]