Η Σερραία κτηνοτρόφος που εκτρέφει 250 αγελάδες αυτόχθονης φυλής
Date:
Είναι μια γυναίκα με τόλμη που πήρε συνειδητά την απόφαση να ασχοληθεί με τον κτηνοτροφικό τομέα και την εκτροφή μιας αυτόχθονης ελληνικής φυλής.
Ήταν εκείνη που πίστεψε πως η δημιουργία ενός συλλόγου, που θα λειτουργεί με μέσο τη συνεργασία, είναι ο τρόπος βοήθειας των κτηνοτρόφων για την υπέρβαση των εμποδίων. Ο λόγος για την Ελπίδα Σιδηροπούλου από το δήμο Σιντικής στο νομό Σερρών που διαθέτει μονάδα εκτροφής 250 αγελάδων ελευθέρας βοσκής της φυλής Συκιάς για κρεατοπαραγωγή.
«Γεννήθηκα σε κτηνοτροφική οικογένεια αποκτώντας τη γνώση και την εμπειρία εκτροφής της αυτόχθονης αυτής φυλής και αφού σπούδασα πληροφορική και υπηρέτησα πέντε χρονιά στον στρατό, πήρα την απόφαση να τα αφήσω όλα και να ασχοληθώ με την εκτροφή των αγελάδων. Όταν πέθανε ο πατέρας μου ανέλαβα πλέον την κτηνοτροφική εκμετάλλευση μαζί με την οικογένεια μου», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ελπίδα.
Ίδρυση Συλλόγου
Η Ελπίδα είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν πως η συνεργασία είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν οι άνθρωποι φωνή για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερα, σε όποιο επάγγελμα και αν ανήκουν, τα δικαιώματά τους. Αυτό ακριβώς ήταν που ήθελε και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής της.
Αποφάσισε, λοιπόν, να ενημερώσει και να παροτρύνει και τους άλλους κτηνοτρόφους για την ίδρυση ενός συλλόγου «Η ανάγκη ίδρυσης του συλλόγου είχε ξεκινήσει όταν ακόμη τα ζώα τα είχε ο πατέρας μου. Βγήκα, λοιπόν, στον νομό με προσωπικά μου έξοδα και τη βοήθεια δυο-τριών ανθρώπων ακόμα, για να ενημερώσω και τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους για την ανάγκη ίδρυσης του συλλόγου
Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, κατάλαβαν την έκταση του προβλήματος όταν το 2014 έχασαν τις εξισωτικές τους. Από το 2014, λοιπόν, ίδρυσα τον Πανσερραϊκό Κτηνοτροφικό Σύλλογο, μέσω του οποίου έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα μέχρι στιγμής. Τη δεδομένη περίοδο στο πρόγραμμα που τρέχουμε για την ελληνική κόκκινη φυλή στόχος μας είναι να κάνουμε ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με σκοπό να αναγράφονται όλα τα στοιχεία και να αναδειχτεί η ποιότητα του προϊόντος ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία», τονίζει στην «ΥΧ» η Ελπίδα, ως πρόεδρος του συλλόγου.
Εκτροφή αγελάδων Συκιάς
Η Ελπίδα Σιδηροπούλου διαθέτει μονάδα εκτροφής 250 αγελάδων ελευθέρας βοσκής της φυλής Συκιάς για κρεατοπαραγωγή.
Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Ελπίδας είναι οικογενειακή επιχείρηση, καθώς λειτουργεί με τη βοήθεια του άντρα της και των παιδιών της, τα οποία όπως τονίζει η Ελπίδα «αφού τελειώσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν στην κτηνοτροφία ή όχι».
Σχετικά με την εκτροφή των αγελάδων η κτηνοτρόφος αναφέρει πως τα συγκεκριμένα ζώα είναι εκτατικής κτηνοτροφίας και βόσκουν ελεύθερα με αποτέλεσμα το κόστος να είναι μικρότερο». Η ίδια τονίζει πως υπάρχουν ελληνικές φυλές βοοειδών οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν στη ξηρασία και παράγουν πολύ ποιοτικά προϊόντα.
Δυσκολίες στο αγροτικό επάγγελμα
Υπάρχουν δυσκολίες για τις οποίες όμως η Ελπίδα δεν θα άφηνε τη δουλειά του κτηνοτρόφου. Όπως αναφέρει η ίδια «κατά τη διάρκεια ίδρυσης του συλλόγου, αυτό που αντιμετώπισα ήταν ότι δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν το ήθος μου ως άνθρωπο, ένα πρόβλημα που ένας άντρας ίσως δεν θα βίωνε. Ωστόσο, μόλις με γνώρισαν το πρόβλημα λύθηκε». Η Ελπίδα, όμως αναφέρεται και σε προβλήματα που κατά τη γνώμη της έχουν συντελέσει στην πορεία του κτηνοτροφικού τομέα σήμερα.
«Οι παράνομες ελληνοποιήσεις που ποτέ δεν ελέγχθηκαν και τώρα έχουν ξεφύγει εντελώς είναι ένα από τα προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Διαφωνούμε κάθετα, όμως, στο να καπηλεύονται τα προϊόντα μας στο όνομά μας. Αυτό δεν βοηθά τους Έλληνες παραγωγούς και για αυτό συνέχεια φωνάζουμε για τους ελέγχους. Από την άλλη μεριά και εμείς οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να συνεταιριστούμε σωστά με ορθό τρόπο και να διεκδικήσουμε ορθά. Για να γίνει μια δουλειά σωστή που θα μείνει και στα παιδιά μας χρειάζεται συνεργασία και δουλειά ετών ακόμα και τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα», καταλήγει η Ελπίδα.