Έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται μεταξύ πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην π.Γ.Δ.Μ., σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων.   Οι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται μεταξύ πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην π.Γ.Δ.Μ., σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων.

Advertisement
 

 

Οι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πενήντα πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ (εξαιρουμένων των τραπεζών), το 2017, που δημοσίευσε προσφάτως το εδώ οικονομικό περιοδικό ‘Κapital’, βασιζόμενο σε στοιχεία του κεντρικού μητρώου εταιρειών της χώρας.

Στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών και μεικτών συμφερόντων κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία ‘USJE’ του ομίλου ‘TITAN’ (9η θέση στη γενική κατάταξη με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρείες ‘Pivara Skopje’ (αναψυκτικά – ποτά), ‘AKTOR’ (κατασκευαστική), ‘Mermeren Kombinat’ (εξόρυξη μαρμάρου), ‘Veropoulos’ (αλυσίδα υπεραγορών) και ‘ΟΚΤΑ’ (πετρελαιοειδή).

Αξιοσημείωτη αύξηση κερδών (205,9%) κατέγραψε η ‘Mermeren Kombinat’ (της ‘Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες’). Αντιθέτως, η ‘ΟΚΤΑ’ (του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.), μετά την εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της το 2016 (408%), σημείωσε πτώση της τάξης του 38,6%.

Στις επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων αντιστοιχεί το 10,7% των συνολικών κερδών των πενήντα πιο κερδοφόρων εταιρειών (64,9 από 608,8 εκατ. ευρώ).

Advertisement

Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται και φέτος η βρετανικών συμφερόντων ‘Johnson Matthey’, εταιρεία κατασκευής καταλυτών (96,8 εκατ. ευρώ κέρδη).

Ακολουθούν η δημόσια εταιρεία αυτοκινητοδρόμων (84,2 εκατ. ευρώ κερδοφορία) και η εγχώρια εταιρεία ‘Sasa’ (δραστηριότητες εξόρυξης με 42,3 εκατ. κέρδη).

Στις τριάντα πρώτες εταιρείες περιλαμβάνονται πέντε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, μεταξύ των οποίων η αυστριακών συμφερόντων ‘EVN’, διαχειριστής του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων καταναλωτών και η ‘ΤΕ-ΤΟ’, συμφερόντων L. Lebedev, με κύρια δραστηριότητα τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συνδυασμένου κύκλου (CCPP), η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πόλης των Σκοπίων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια - video

02/12/25 8:33 μμ

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια – video

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

02/12/25 7:53 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

02/12/25 7:51 μμ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο

02/12/25 7:50 μμ

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο