Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους της πλαστικής σακούλας   Kατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους της πλαστικής σακούλας

 

Kατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, καθώς και των ανταποδοτικών δράσεων του ΕΟΑΝ, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος ανακοίνωσαν την πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερις Δήμους της χώρας της απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους στην λεπτή πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

 

Σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το σύνολο του περιβαλλοντικού τέλους από τον ΕΟΑΝ θα επιστρέψει στους πολίτες, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα (εντός του Φεβρουαρίου) η πιλοτική διανομή πάνινων τσαντών, πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων καροτσιών σε τέσσερις Δήμους της χώρας .

 

Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν:

– στον Δήμο Αλοννήσου 500 υφασμάτινες τσάντες, 2.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 100 τροχήλατα καρότσια λαϊκής

– στον Δήμο Βόλβης 2.200 πάνινες τσάντες, ,10.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων: και 500 τροχήλατα καρότσια λαϊκής

– στον Δήμο Ναυπάκτου 2.200 υφασμάτινες τσάντες , 10.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 500 τροχήλατα καρότσια λαϊκής

– στον Δήμο Χαλανδρίου 5.200 υφασμάτινες τσάντες, 25.000 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 1.250 τροχήλατα καρότσια λαϊκής

 

Την ευθύνη και τους τρόπους διανομής έχουν οι τέσσερις Δήμοι οι οποίοι και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόταση των Δήμων, η διανομή θα γίνει μέσω σχολείων και δημοτικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ κλπ.

 

Όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό για την παραγωγή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και των άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που θα καλύψουν το σύνολο της χώρας, γίνονται όλες οι αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και η προετοιμασία τεύχους διακήρυξης συμφωνίας – πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Ήδη υπάρχει υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γ.Γ. Εμπορίου και την ΕΕΤΑΑ και εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το ύψος του προϋπολογισμού για τον διαγωνισμό εκτιμάται στα 13 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας αγγίζει το 80% μέσω των πωλήσεων των μεγάλων καταστημάτων και 60% μέσω των υπόλοιπων καταστημάτων. Τα πλήρη στοιχεία για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς που παρήχθησαν ή διακινήθηκαν στο σύνολο της αγοράς, δηλαδή και μέσω των καταστημάτων εξαίρεσης (αδειοδοτημένα περίπτερα, λαϊκές υπαίθριες αγορές) θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο 2019 , όπως θα προκύψουν από τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ). Από εκεί θα διαπιστωθεί πόσες πλαστικές σακούλες διακινήθηκαν και τι ποσοστό των υπόχρεων απέδωσαν περιβαλλοντικό τέλος.

Advertisement
Family Kitchen

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος, Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος, ενώ παρέμβαση μέσω Skype έκανε και ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. Επίσης, ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτρης Σύρμος και ο Πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ, Θοδωρής Κάρδαρης.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σχετικά:

“Έχει αρχίσει η υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών για τις οποίες εμείς συζητούσαμε στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Τώρα επιτέλους η κοινωνία και η οικονομία της χώρας εισέρχονται σε αυτό που είναι η ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η μεγάλη αλλαγή σήμερα συντελείται με τα νέα οικονομικά και προωθητικά εργαλεία, αλλά και με την αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών. Πρέπει όλοι, οικονομία, παραγωγή, κοινωνία και αυτοδιοίκηση, να επιταχύνουμε, ώστε να προλάβουμε αυτές τις αλλαγές, να διεκδικήσουμε δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια επίσης πολύ μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην εγχώρια βιομηχανία πλαστικού είναι η εισαγωγή της στην κυκλική οικονομία, αλλά και οι μεταβολές όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικού, ώστε να είναι βιώσιμη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα των ευρωπαϊκών αλλαγών.

Όσο για τους τέσσερις δήμους που θα τρέξουν το πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων, βάζουμε έναν επιπλέον στόχο. Θέλουμε να γίνουν και πρωταθλητές στην ανακύκλωση, ώστε και οι δημότες τους να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά, μέσα από ένα θετικό μέτρο, όπως είναι η διανομή των δωρεάν μέσων μεταφοράς”.

Ο Πρόεδρος ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε σχετικά:

“Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την ανταπόδοση του περιβαλλοντικού τέλους της λεπτή πλαστικής σακούλας, στους δημότες τεσσάρων Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κι οι οποίοι είναι οι: Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εντός Ιανουαρίου θα δοθούν από τον ΕΟΑΝ προς διανομή τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πάνινες τσάντες και τροχήλατα καρότσια. Η διανομή θα ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου 2019 από τους ίδιους τους Δήμους και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την πρόταση τους έως το τέλος Απριλίου 2019. Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την πιλοτική αυτή δράση θα καταγραφούν από την ΕΕΤΑΑ και θα δοθούν για επεξεργασία στον Οργανισμό μας. Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ο προάγγελος του διεθνούς διαγωνισμού που θα ακολουθήσει εντός του έτους, μέσω του οποίου ο ΕΟΑΝ έχει ως σκοπό να επιστρέψει με τη μορφή τσαντών και καροτσιών τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους που έχουν καταβάλει οι πολίτες”.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο