Ελληνίδα, 32 ετών, βρίσκεται στην 28η εβδομάδα της κύησής της, μετά την υποβολή της σε τεχνητή γονιμοποίηση με την τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών πατέρων»

Advertisement

 

(δηλ. πραγματοποιήθηκε με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα), με τη συμμετοχή και της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης, επισημαίνει σε σημερινό της άρθρο η ισπανική εφημερίδα El Pais.

 

Ο Νούνο Κόστα-Μπόρχες της Embryotools, τονίζει πως η τεχνική αναπτύχθηκε έπειτα από μακρύ πειραματισμό σε ινδικά χοιρίδια στην Ισπανία, παρουσιάσθηκε τα τελευταία χρόνια σε συνέδρια της αμερικανικής εταιρείας τεχνητής γονιμοποίησης και πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με τη συνεργασία του ινστιτούτου Life στην Αθήνα, στου οποίου την ίδρυση συνέβαλε.

 

Η τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση σε άλλο ωάριο, το οποίο αργότερα γονιμοποιείται, του γενετικού υλικού του πυρήνα του ωαρίου μίας γυναίκας (είτε αφαιρώντας όλον τον πυρήνα, είτε -όπως συνέβη στην παρούσα περίπτωση, των χρωμοσωμάτων όταν αυτά τοποθετούνται σε σειρά κατά τη διάρκεια της διαίρεσης του γαμέτη).

 

Με τον τρόπον αυτό, το προκύπτον έμβρυο θα διαθέτει το γενετικό υλικό από τρεις πηγές (εξ ου και η ονομασία της τεχνικής ως «των τριών πατέρων»): του πυρήνα της δότριας μητέρας, του σπέρματος και ενός μικρού τμήματος που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ωαρίου της λήπτριας μητέρας, ένα όργανο του κυτταρικού κυτοπλάσματος.

 

Αυτό το τελευταίο διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στον ενεργητικό κύκλο των κυττάρων και του οποίου το DNA θεωρείται κληρονόμος ενός αρχαίου βακτηρίου, το οποίο συνενώθηκε με ένα άλλο προκειμένου να δημιουργήσουν το ευκαρυωτικό κύτταρο, από το οποίο συνίσταται ο οργανισμός της πλειονότητας των σημερινών ζωντανών οργανισμών.

 

Advertisement
Babis

Το σύστημα αυτό της τεχνητής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε προκειμένου να γεννηθούν παιδιά που δεν θα κληρονομούν τις αλλοιώσεις του γoνιδιώματος των μιτοχονδρίων της μητέρας. Ευρέως έχει χρησιμοποιηθεί στο Μεξικό και τη Βρετανία.

 

Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μία προσπάθεια να αποφευχθεί κάποια ασθένεια που συνδέεται με το DNA στα μιτοχόνδρια, αλλά για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση ενός ωαρίου πρακτικά γενετικά ταυτόσημου με της δότριας, η οποία παρουσιάζει χαμηλή ωαριακή ανταπόκριση και είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις που οφείλονταν σε ενδομητρίωση, γεγονός που εμποδίζει διαδικασίες για την εμφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων. Προηγουμένως, η ίδια είχε υποβληθεί σε τέσσερις κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης χωρίς να κατορθώσει να μείνει έγκυος.

 

Η ισπανική κλινική τονίζει πως υπάρχουν άλλες 24 γυναίκες που περιμένουν να υποβληθούν στην ίδια τεχνική και σε οκτώ περιπτώσεις ήδη υπάρχουν δημιουργηθέντα έμβρυα.

 

«Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μίας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και μία γερή κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό», τονίζει η Γκλόρια Καλδερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools.

 

Στην ανακοίνωσή της, η κλινική πληροφορεί πως στην Ισπανία ο νόμος δεν επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, μόλο που υπάρχει μία πιθανότητα να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής–που προς ώρας δεν έχει γίνει. Ουσιαστικά, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστή η δοκιμή της μεθόδου στην Αθήνα, η κλινική Margen στη Γρανάδα ελάμβανε αρνητική απάντηση στην αίτησή της να πράξει το ίδιο στην Ισπανία. Πρόκειται για τη δοκιμαστική εφαρμογή της μεθόδου σε 5, ή 10 περιπτώσεις τον χρόνο σε ζευγάρια «με τρεις, ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης, όπου οι γυναίκες είναι υγιείς, το σπέρμα κανονικό και δεν υπάρχει κάποιο ενδοκρινολογικό, ή ανοσοποιητικό πρόβλημα στη λήπτρια», όπως εξηγεί η κλινική.

 

«Τα μη ικανά να χρησιμοποιηθούν ωάρια θα χρησιμεύσουν για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος στο ωόπλασμά τους (αυτό που παραμένει στο ωάριο μετά την αφαίρεση του πυρήνα) και να κατανοηθεί» ο λόγος που δεν ήταν εφικτή η εγκυμοσύνη της, τονίζει η ίδια κλινική σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

06/08/25 12:44 πμ

Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

06/08/25 12:34 πμ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία - Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

06/08/25 12:21 πμ

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία – Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

06/08/25 12:05 πμ

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

05/08/25 11:58 μμ

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

05/08/25 11:58 μμ

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

05/08/25 11:55 μμ

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

05/08/25 11:50 μμ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

05/08/25 11:50 μμ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

05/08/25 11:42 μμ

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

05/08/25 11:31 μμ

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε Ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο

05/08/25 11:27 μμ

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο