10.9 C
Serres

Δραχμή: Το νόμισμα που έμεινε για 169 χρόνια στην τσέπη των Ελλήνων

Date:

Δραχμή: Το νόμισμα που συνδέθηκε με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Μπήκε στην καθημερινότητα των Ελλήνων μια ημέρα σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 1833.

 

Έκτοτε, πέρασαν 169 χρόνια, στα οποία το εν λόγω νόμισμα έγινε «ένα» με την πορεία της χώρας. Ακόμη και μετά την αντικατάστασή του από το «ευρώ», αρκετοί είναι εκείνοι που την αναπολούν.

 

Ο Φοίνικας και η Δραχμή

Η κοπή ενός καθαρά ελληνικού νομίσματος είχε μπει σαν ιδέα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Ωστόσο, το πρώτο νόμισμα του κράτους κόπηκε αργότερα, επί Καποδίστρια. Ο τότε κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους, πήρε -μέσω της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του 1828- την απόφαση θεμελίωσης του «φοίνικα».

 

δραχμή

Η πρόταση της Εθνοσυνέλευσης αφορούσε την εισαγωγή του φοίνικα, με υποδιαίρεση το λεπτό. Κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Καποδίστρια. Ο φοίνικας συνόδευσε τα «βρεφικά» βήματα του κράτους, ωστόσο «έσβησε» μαζί με τον κυβερνήτη της Ελλάδος.

Η δολοφονία του Καποδίστρια και η έλευση του Όθωνα, αποτέλεσαν το φινάλε για τον φοίνικα. Το νόμισμα αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και στη θέση του ήρθε η δραχμή. Η Αντιβασιλεία, ήθελε να συνδέσει με αυτόν τον τρόπο τον αρχαίο κόσμο, με τη νέα πραγματικότητα.

Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (> δράττομαι = πιάνω σφικτά). Στην αρχαιότητα, μία δραχμή ήταν ίση προς έξι οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας ράβδου. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε να αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η έννοια της δραχμής δεν ήταν άγνωστη στον κόσμο. Ως νόμισμα, υπήρχε από την αρχαιότητα, με τις ελληνικές πόλεις-κράτη να τη χρησιμοποιούν. Αν και σε εκείνους τους καιρούς, δεν είχε τη μορφή νομίσματος, αλλά οβολών. Η σύγχρονη εκδοχή της, συστήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, με διάταγμα της Αντιβασιλείας.






Μάλιστα, κατάφερε να επιβιώσει και να μείνει για 169 χρόνια στις τσέπες των προγόνων μας, αλλά και σε όσους προλάβαμε να κάνουμε συναλλαγές με εκείνη.

 

euro 1353420 1280

Από τη δραχμή στο ευρώ

8 Φεβρουαρίου 1833 – 1 Ιανουαρίου 2002: Το διάστημα στο οποίο η δραχμή μπήκε και έμεινε στη ζωή Ελλήνων. Άλλαξε μορφή, απεικονίσεις προσώπων, πέρασε από δεκάδες υποτιμήσεις.

Βρέθηκε σε στιγμές δόξας, έγινε συνάλλαγμα σε δολάριο, στα χέρια των συμπατριωτών μας που πήγαν μαζικά στην Αμερική. Κάποτε, έφτασε να γίνει και «κατοχική», αξίζοντας… ελάχιστα. Συνόδευσε το ελληνικό κράτος σε κάθε του μορφή. Βασιλεία, δημοκρατία, σε κατοχικές και… χουντικές συνθήκες.

Η τελευταία της στροφή έγινε με τη μεταπολίτευση. Στα τελευταία χρόνια, πέρασε μια περίοδο ανατίμησης, παράλληλα με την σταθεροποίηση της Ελλάδας στη ζώνη της ΕΟΚ. Και εν τέλει, την 1η Ιανουαρίου του 2002, έδωσε τη θέση της στο ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης. Αφού πέρασε ένα κοινό δοκιμαστικό διάστημα με το νεόκοπο «ευρώ», πέρασε στην ιστορία.

 

[pagenews.gr]

 

 

ΟικονομίαΔραχμή: Το νόμισμα που έμεινε για 169 χρόνια στην τσέπη των Ελλήνων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έναρξη της διαδικασίας για εισαγωγή της METLEN Energy & Metals στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η METLEN Energy & Metals SA ("METLEN") (ATHX: MYTIL) (πρώην MYTILINEOS), κορυφαία διεθνής βιομηχανική και...

Η ΜΕΓΑ ΑΕ παρουσιάζει τον νέο απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης για τα έτη 2022-2023!

Τον νέο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, ολοκλήρωσε η εταιρεία ΜΕΓΑ...

Game of Money Festival: 3 ειδικοί αποκαλύπτουν πώς να μεταμορφώσουμε τη σχέση με το χρήμα

Την σχέση με τα χρήματα επιχειρήσεων και καταναλωτών αναλύουν...

Αγορά ακινήτων – Οι τρεις κατηγορίες επενδυτών και οι τάσεις

 Για μία ακόμη χρονιά, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα