Τόσιος Πασχάλης για ΕΒΖ: Έπεσε η αυλαία της υποκρισίας
Date:
Υπαγωγή της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα
Στο λουκέτο οδήγησαν οι καταστροφικές επιλογές της σημερινής αλλά προηγουμένως και της Καραμανλικής κυβέρνησης
Τραγικό τέλος, μπαίνει τις επόμενες μέρες στη βιομηχανική δραστηριότητα της κρατικής επιχείρησης ΕΒΖ.Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Με την αίτηση αυτή, η τράπεζα, ως ο σημαντικότερος πιστωτής της ΕΒΖ, θα ζητήσει από το δικαστήριο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να εισφερθούν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού.
Παράλληλα θα αιτηθεί οι προμηθευτές της επιχείρησης να υποστούν βαθύ «κούρεμα» (έως 90%) των οφειλομένων της βιομηχανίας σε αυτούς. Tαυτόχρονα η ΕΒΖ κλείνει και μετατάσσεται όλο το μόνιμο προσωπικό.
Στο λουκέτο οδήγησαν οι καταστροφικές επιλογές της σημερινής αλλα προηγουμένως και της Καραμανλικής κυβέρνησης. Την υπηρέτησαν οι επικογές τις ποσοστώσεις στην παραγωγή ζάχαρης, τα προγράμματα επιδότησης για εγκατάλειψη της καλλιέργειας τεύτλου, που οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης σε Σέρρες,Ξάνθη και Λάρισα σε πρώτη φάση το 2006 και σε συνέχεια με μείωση σε προσωπικού, περιορισμό της παραγωγής τεύτλων σήμερα.
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΟΣΙΟΣ δήλωσε σχετικά: “Η διοίκηση της τραπέζης Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταβίβαση των “ασημικών” της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στις Σέρρες, το Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα “φιλέτα” και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo)”.
Μια εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση και τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν γνωρίζουν, ακόμη, πότε θα πληρωθούν τη σοδειά που παρέδωσαν στη βιομηχανία για την καμπάνια του 2018, αλλά αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση της Πειραιώς, θα χάσουν, κατά τα προβλεπόμενα για περίπου 2 σεζόν τη δυνατότητα να σπείρουν τεύτλα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καλλιέργεια στη χώρα.