20.8 C
Serres

Σέρρες: Ο θεός Στρυμών- Το έμβλημα της πόλης μας

Date:

Ο Δήμος Σερρών διαθέτει ως επίσημο έμβλημα του με την 913 / 1995 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών καθιερώθηκε ως έμβλημα της πόλεως ο θεός «Στρυμών» όπως αυτός εξεικονίζεται σε χάλκινο νόμισμα της Αμφιπόλεως και αυτό γιατί:

 

«   Ο Στρυμόνας είναι από τους πιο γνωστούς ποταμούς του κόσμου και αναφέρεται ως ποτάμιος θεός, συνδέεται με την Ελληνική Μυθολογία και τη Σερραϊκή Ιστορία σ’ όλους τους αιώνες.

Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο υπήρχε και Νομός (θέμα) με την επωνυμία Στρυμόνος και πρωτεύουσα τις Σέρρες.

Ο Θεός Στρυμών αναφέρεται στη θεογονία του Ησίοδου 264-366, ως υιός του Τιτάνα Ωκεανού, που παντρεύτηκε την αδελφή του Τηθύα, με την οποία απέκτησε τρείς χιλιάδες γιους, «τα βουερά ποτάμια».

Κατά μια άλλη παράδοση (Ψευδοπλούταρχος, Περί Ποταμών), ο Στρυμώνας ήταν γιος του Άρη  και της Ηλίκης.  Μόλις  δε έμαθε το θάνατο του γιου του Ρήσου, από τη μεγάλη λύπη  έπεσε στον ποταμό Παλαιστίνο και πνίχτηκε. Ύστερα απ’ αυτό το ποτάμι εκείνο ονομάστηκε Στρυμόνας.

Κατά τον Ευριπίδη και τον Aπoλλόδωρo το Ρήσο (Βασιλέα των θρακών και των Ηϊωνέων,  τον γέννησε ο Στρυμόνας  με τη μούσα Ευτέρπη. Κατά τον Mαρσύα , ο Στρυμόνας γέννησε το Pήσo μαζί με τη μούσα Κλειώ, τέλος σύμφωνα μ΄ άλλες  παραλλαγές, τον έκανε με την Τερψιχόρη ή την Καλλιόπη. »






 

Η σχετική απόφαση για την καθιέρωση του εμβλήματος αυτού πάρθηκε ύστερα από σχετική πρόταση του Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Σερρών κ. Αντωνίου Αναστασιάδη, ο οποίος έκαμε και την σχετική μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση του σήματος, ενώ την εικαστική σύνθεση και ψηφιακή σχεδίαση έγινε από τον ζωγράφο κ. Χριστόφορο Μελλίδη, όπως αναφέρεται στην σχετική πρόταση του κ. Αναστασιάδη.

 

Στην ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται και τα καθιερωθέντα μετάλλια της πόλεως για την επιβράβευση ατόμων για αξιόλογες πράξεις.

 

 

ΠολιτισμόςΣέρρες: Ο θεός Στρυμών- Το έμβλημα της πόλης μας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Πέντε ξεχωριστά έθιμα του Πάσχα την Μεγάλη εβδομάδα

Πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία αναβιώνουν το Πάσχα...

Σκιάθος: Σημείο αναφοράς το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Λίγα μόλις βήματα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της...

Μελέτη του Θ. Βαφειάδη αποκαλύπτει το σπουδαίο αρχιτεκτονικό παρελθόν του Κιλκίς

Πριν από λίγες μέρες, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων νομού Κιλκίς...

Πενέλοπε Κρουζ, το πανέμορφο κορίτσι από τη Μαδρίτη που κατέκτησε το Χόλιγουντ και την καρδιά μας

Τη γνωρίσαμε κοριτσόπουλο, φέρνοντας έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα