5.4 C
Serres

Στ. Αραχωβίτης: Σχέδιο για την επιμόρφωση όλων των αγροτών

Date:

Στην επεξεργασία ενός σχεδίου για την επιμόρφωση όλων των αγροτών βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

 

όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον Υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών στο Βελβεντό. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης έχει ήδη εξασφαλισθεί ο χώρος και μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα ξεκινήσει η λειτουργία της. «Με το ήδη υπάρχον δυναμικό μας, τόσο σε εκπαιδευτικό υλικό όσο και προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ θα στηρίξει το Εθνικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικού επιπέδου τμημάτων ανά την Ελλάδα. Αναφερόμενος στη Λακωνία, είπε ότι «η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό, με γνώμονα την βιωσιμότητα των σχολών και την υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, την καθιστούν πλέον, ισότιμη με τις άλλες πόλεις της χώρας».

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκληση, με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση» καθώς όπως είπε οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας είναι κυρίως μικρές και η βιωσιμότητά τους στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδοτήσεις. Ωστόσο «η συνεισφορά τους στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη», κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον Λιθουανό ομόλογό του, όπως τόνισε.

Απαντώντας στις «ανησυχίες» πολλών επιχειρήσεων ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία», ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». Σημείωσε ότι στην επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι για τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, η χώρα του «σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».

Ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε ότι ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ «θα αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και να διευρυνθούν οι ζημιές και τα αίτια που θα καλύπτουν». Μάλιστα μιλώντας για τις πολλές καταστροφές που έγιναν κατά την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, ιδιαίτερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε εκεί που οι ζημιές δεν καλύπτονται απ τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ».

Σημείωσε ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των υπολοίπων της «ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων προϊόντων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι ο καταναλωτής, ενόψει και του Πάσχα «θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής γιατί το δίχτυ ασφαλείας είναι απλωμένο σε όλη τη διατροφική αλυσίδα» καθώς «η αγορά έχει λάβει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε άλλη παραβατικότητα».

Σε ότι έχει να κάνει με την Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι «είναι επιβεβλημένη «από τα κάτω», από τον κόσμο, ως αίτημα για ευρύτερη συναίνεση και πρωτοβουλίες, ως αίτημα για να πάει η χώρα μπροστά».

Τόνισε ότι «ο κόσμος δεν ξεχνάει ποιος χρεοκόπησε την χώρα και τον έβαλε στην βάσανο των μνημονίων» και επεσήμανε ότι «ως βουλευτής της περιφέρειας και άνθρωπος που δεν αφήνεται αλλά επιζητά την εξωστρέφεια, παρατηρώ μια μαγική εικόνα: Από την μια τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, τα ελεγχόμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα, να προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ψευδή αίσθηση μιζέριας και από την άλλη ο κόσμος, ο άλλος Έλληνας αγρότης, εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας να βλέπει όλο και πιο αισιόδοξα το μέλλον του».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη στο δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θανάση Παπακώστα:

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Βελβεντό Κοζάνης μίλησε για τη λειτουργία του πρώτου τμήματος του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του;

Απ: Πράγματι, ξεκίνησε ως ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που γνωρίζουμε πόσο ισχυρή βούληση έχει στο Βελβεντό, και σύντομα θα γίνει πράξη. Οι φορείς που θα εμπλακούν σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρεια, οι συνεταιρισμοί, ο νεοσύστατος Δήμος, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουν ένα τέτοιο τμήμα. Ήδη έχουν εξασφαλίσει τον χώρο και την έκταση, οπότε μόλις ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες θα μπορούν να προχωρήσουν στη λειτουργία του. Σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο επιμόρφωσης όλων των αγροτών. Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον Υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πανελλαδική εκπαιδευτική δομή, η οποία στηρίζει με σεμινάρια και εκδηλώσεις νέους, νεοεισερχόμενους, αλλά και παλιούς και έμπειρους αγρότες. Στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ γνωστά και ενεργά τα Κέντρα «Δήμητρα». Με το ήδη υπάρχον δυναμικό μας, τόσο σε εκπαιδευτικό υλικό όσο και προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ θα στηρίξει το Εθνικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Άλλωστε, αποτελεί πολύ σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

ΕΡ: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επιμόρφωση του αγρότη;

Απ: Έχουμε πολύ αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα των γεωπονικών επιστημών, αλλά και πολύ αξιόλογα περιφερειακά ιδρύματα που μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικού επιπέδου τμημάτων ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα για τη Λακωνία, θέλω να τονίσω ότι η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό, με γνώμονα την βιωσιμότητα των σχολών και την υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, την καθιστούν πλέον, ισότιμη με τις άλλες πόλεις της χώρας. Ο ορθολογικός σχεδιασμός και οι συνεργασίες χωρίς μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος, εξασφαλίζει την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος κάθε περιοχής.

ΕΡ: Πολλά είναι τα παράπονα από αγρότες σχετικά με την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, καθώς πολλοί είναι που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση που έπαιρναν μέχρι πρότινος. Προβλέπεται το υπουργείο να διευρύνει τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες περιοχές;

Απ: Η υποχρέωση της χώρας μας για νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών ήρθε με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό του 2013, που έθετε συγκεκριμένα κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει καταληκτική προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε σε κανέναν αγρότη, κτηνοτρόφο και γενικότερα κάτοικο της υπαίθρου. Η χώρα θα ζημιωνόταν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην επαναχάραξη του χάρτη των μειονοτικών περιοχών με την μέγιστη διεύρυνση των κριτηρίων. Καταφέραμε και καταθέσαμε την πρόταση της χώρας, έγκαιρα και αξιόπιστα. Και σήμερα μπορούμε και συνεχίζουμε ομαλά την προκήρυξη προγραμμάτων και την χορήγηση των επιδοτήσεων.

Ωστόσο, με τα νέα κριτήρια, κάποιες περιοχές αποχαρακτηριστήκαν από Μειονεκτικές ενώ κάποιες άλλες έλαβαν τον χαρακτηρισμό. Σε επίπεδο συνολικής έκτασης χώρας, οι παλιές με τις νέες περιοχές αντιστοιχούν περίπου στην ίδια έκταση. Στις περιοχές που με τα νέα κριτήρια έχασαν τον χαρακτηρισμό, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται οριακά. Γι’ αυτές, γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να γίνει αναμόρφωση του χάρτη ώστε να ενταχθούν και αυτές που είναι μεμονωμένες και διάσπαρτες στην επικράτεια.

ΕΡ: Πριν λίγο καιρό συναντηθήκατε με τον Λιθουανό ομόλογό σας, του οποίου η χώρα τάσσεται υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης στη νέα ΚΑΠ. Οι δυο σας υπογραμμίσατε ότι θα λάβετε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια λύση για την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων;





Απ: Η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκλιση με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση, κατά την γνώμη μας. Η στρεμματική ενίσχυση στην χώρα μας μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων χωρών, ωστόσο η ανά εκμετάλλευση ενίσχυση είναι πολύ χαμηλότερη. Η χώρα μας έχει κυρίως μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες στηρίζουν την βιωσιμότητα τους σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις. Επίσης, η συνεισφορά τους στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη.

Υπάρχουν λοιπόν άλλα κριτήρια για την χορήγηση της επιδότησης τα οποία οφείλουμε να θέσουμε στους συναδέλφους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κριτήρια αυτά βρίσκουν ευρύτερες συμμαχίες όπως αυτή με τον συνάδελφό μου της Λιθουανίας. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε αυτά τα κριτήρια, να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας και να χτίσουμε τις συμμαχίες μας.

Άλλωστε και πολιτικά είναι πολύ πιο κοντά στις βάσεις και στις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς η προστασία και η επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Μπορεί να βασιστεί σε μία επιχειρηματολογία που θα συσπειρώσει πολλά κράτη-μέλη, νέα και παλιά, για να γίνουν σημαντικές τομές στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΕΡ: Σε πρόσφατη επίσκεψη σας στη Βόρεια Μακεδονία τονίσατε ότι ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας για επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών. Πώς βλέπετε το μέλλον συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα;

Απ: Ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά με κερδισμένη την Ελλάδα, όπως δείχνει το εμπορικό ισοζύγιο. Η ζωή, η πραγματικότητα και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται πιο μπροστά από την πολιτική. Οι βόρειοι γείτονες μας χρειάζονται την βοήθεια μας σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μου με το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Σχετικά με τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών στην γειτονιά ενώ αναμένει μια καλή συνεργασία στον τομέα της αγροδιατροφής. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, ανοίγει ο Δρόμος των Βαλκανίων με αρχή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πέρας τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η ομαλοποίηση των σχέσεων και η συνεργασία θα συμβάλει επίσης στον έλεγχο των διασυνοριακών συναλλαγών. Η συνεργασία των αρχών των δύο χωρών θα περιορίσει τα φαινόμενα κίνησης προϊόντων που στην συνέχεια μετονομάζονται.

ΕΡ: Όμως, πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, φωνάζουν ότι έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία». Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Τι απαντάτε σε αυτούς;

Απ: Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όπως ήδη σας ανέφερα, από την πλευρά των γειτόνων μας υπάρχει η διάθεση να επιλυθούν τα οποία προβλήματα και οι παρεξηγήσεις. Το πρόβλημα της ομωνυμίας ελληνικών προϊόντων με προϊόντα της Βορείου Μακεδονίας δεν είναι πρόσφατο, ούτε δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ζητήματα, που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα, στο βαθμό που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Μέσα από τον θεσμοθετημένο διάλογο των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων νομίζω ανοίγονται ορίζοντες επίλυσης ζητημάτων, αν πρυτανεύσει η λογική και όχι ακραίες, με πολιτική χροιά, φωνές. Μια ομάδα ειδικών θα είναι σε θέση να παρέχει κάθε είδους τεχνική βοήθεια, προκειμένου να υπάρξει λύση σε όλα τα ζητήματα.

Εμείς ζητήσαμε από την πλευρά των γειτόνων μας να αναγράφεται στα προϊόντα τους ευκρινώς και σε εμφανές σημείο, η πλήρης ονομασία της χώρας όπως είναι πλέον καταχωρημένη στο Σύνταγμα τους μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΡ: Φέτος τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας, όπως και εσείς ο ίδιος διαπιστώσατε κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη. Όμως αρκετά είναι τα παράπονα από αγρότες και κτηνοτρόφους ότι οι αποζημιώσεις αργούν και μερικές φορές χρειάζονται αρκετοί μήνες μέχρι να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν. Τι απαντάτε;

Απ: Το σίγουρο είναι ότι κατά την περασμένη χρονιά είχαμε πολλές ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Γίνεται ένας φιλότιμος αγώνας από την διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του Υπουργείου, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στα όρια των δυνατοτήτων που μας δίνει πλέον ο Εθνικός Προϋπολογισμός προκειμένου άμεσα και στοχευμένα να παρέμβουμε. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε εκεί που οι ζημιές δεν καλύπτονται απ τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, του αρμόδιου οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και να διευρυνθούν οι ζημιές και τα αίτια που θα καλύπτει. Όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ο ΕΛΓΑ θα αποκτήσει έναν σύγχρονο κανονισμό ασφάλισης προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, πάντα σε συνεννόηση με τους παραγωγούς.

Ταυτόχρονα, προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής προς όφελος του παραγωγού, μακριά από μικροκομματικές λογικές και ψηφοθηρικές πρακτικές του παρελθόντος.

ΕΡ: Ποιες είναι οι πληρωμές που αναμένονται να γίνουν το επόμενο διάστημα;

Απ: Μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα έχουν προγραμματιστεί πληρωμές υπολοίπων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων προϊόντων. Οι τελευταίες πληρωμές, μέσα στον Μάιο, όπως κάθε χρόνο θα είναι οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτροφικών προϊόντων. Γενικότερα, αυτή την περίοδο κλείνουμε εκκρεμότητες πληρωμών από ενστάσεις, από προηγούμενα έτη, αλλά και από προγράμματα που «τρέχουν».

ΕΡ: Το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι πλησιάζει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου καθώς και των αρμόδιων οργανισμών διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους στις αγορές. Πιστεύετε ότι οι επαγγελματίες συμμορφώνονται; Έχουν μειωθεί οι παραβάσεις; Τι μήνυμα θα στέλνατε προς τους Έλληνες καταναλωτές;

Απ: Πιστεύω πως ναι, η αγορά έχει λάβει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη παραβατικότητα. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί σε ποσότητα αλλά έχουν αναβαθμιστεί σε ποιότητα με την συνεργασία και τον συντονισμό περισσότερων συναρμόδιων υπηρεσιών. Ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας ελέγχου των τροφίμων ΕΦΕΤ έχει πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα του. Έχουμε συνεχώς επιβουλές κυρώσεων καθώς οποίος ψάχνει, βρίσκει! Ο καταναλωτής πρέπει να αισθάνεται ασφαλής γιατί το δίχτυ ασφαλείας είναι απλωμένο σε όλη την διατροφική αλυσίδα.

ΕΡ: Συνήθως τα μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν την επικαιρότητα μέσα από ένα.. αθηνοκεντρικό πρίσμα. Ένα μήνα πριν τις κάλπες, ποιο κλίμα εισπράττετε από τον κόσμο της περιφέρειας και με ποια διλήμματα θα μπει ο ψηφοφόρος στο παραβάν;

Απ: Ως βουλευτής της περιφέρειας και άνθρωπος που δεν αφήνεται αλλά επιζητά την εξωστρέφεια, παρατηρώ μια μαγική εικόνα: Από την μια τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, τα ελεγχόμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα, να προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ψευδή αίσθηση μιζέριας και από την άλλη ο κόσμος, ο άλλος Έλληνας αγρότης, εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας να βλέπει όλο και πιο αισιόδοξα το μέλλον του. Να βλέπει τα πράγματα να βελτιώνονται σιγά-σιγά αλλά σταθερά. Να βλέπει μια κυβέρνηση που τον ακούει, σκύβει πάνω στα προβλήματα του και τα αντιμετωπίζει.

Ο κόσμος δεν ξεχνάει ποιος χρεοκόπησε την χώρα και τον έβαλε στην βάσανο των μνημονίων! Όσο και αν κάποιοι θέλουν να τον κάνουν να ξεχάσει, να ξέρουν καλά ότι ο Ελληνικός Λαός έχει και μνήμη και κρίση. Δεν ξεχνάει ούτε ποιοι τον οδήγησαν στην απώλεια του Ό του Εθνικού Πλούτου ούτε τον Βίο και την Πολιτεία τους, τα δάνεια των κομμάτων τους, τις επιχορηγήσεις στα κομματικά ταμεία με προφανή ανταλλάγματα, την εμπλοκή ονομάτων του χώρου τους σε λογής-λογής σκάνδαλα που είτε έχουν καταλήξει σε καταδίκες, είτε διερευνούνται από την δικαιοσύνη. Και βέβαια δεν ξεχνάει την οικογενειοκρατία και τα τζάκια.

Τα διλήμματα της κάλπης θα είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», «εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια», «διεθνής αναγνώριση ή απομόνωση», «κοινωνική και δίκαιη ανάπτυξη ή άναρχη γιγάντωση των επιχειρηματικών συμφερόντων». Σε αυτά θα απαντήσει ο ψηφοφόρος. Αντίστοιχα, στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να αποφασίσει για: α) Διατήρηση της πολιτικής λιτότητας ή αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και κοινωνικές πολιτικές, β) προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως με βάση τα ιδανικά της Αριστεράς ή συντηρητική έως και ακροδεξιά στροφή με απρόβλεπτες συνέπειες, γ) χαλάρωσης και μερικής επανεθνικοποίησης ή περαιτέρω «ομοσπονδιοποίησης» των ευρωπαϊκών πολιτικών.

ΕΡ: Προοδευτική Συμμαχία: ήταν επιβεβλημένη, κύριε υπουργέ; Και αν ναι, μήπως άργησε αρκετά και δεν θα προλάβει να δρέψει τους καρπούς της το κόμμα σας στις εκλογές του Μαΐου;

Απ: Ο πολιτικός χρόνος είναι κάτι σχετικό. Χωρίς να ωριμάσει κάτι, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν θα μπορούσαμε να «δρέψουμε» ανώριμους καρπούς. Η προοδευτική συμμαχία είναι κάτι που ωρίμασε μέσα από την επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική εμπειρία και προέκυψε ως ανάγκη. Δεν επισπεύδεται ούτε μπορεί να επισπευτεί λόγω των επερχόμενων εκλογών. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να επιβαλλόταν «από τα πάνω», χωρίς τη στήριξη του κόσμου. Η προοδευτική συμμαχία είναι επιβεβλημένη «από τα κάτω», από τον κόσμο, ως αίτημα για ευρύτερη συναίνεση και πρωτοβουλίες, ως αίτημα για να πάει η χώρα μπροστά. Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης: ξεχώρισαν οι δυνάμεις που με ειλικρίνεια και τόλμη στήριξαν την λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος προς όφελος της χώρας μας καθιστώντας την ηγέτιδα δύναμη σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την άλλη φάνηκαν οι δυνάμεις εκείνες που λειτούργησαν με γνώμονα το μικροκομματικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για την συνέπεια των λόγων και των έργων των παρατάξεων τους κατά το παρελθόν, αλλά και για το εθνικό συμφέρον.

 

ΑΠΕ

ΠολιτικήΑγροτικάΣτ. Αραχωβίτης: Σχέδιο για την επιμόρφωση όλων των αγροτών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους – video

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα