Advertisement

Τελευταία Νέα

Εφαρμογή δείχνει τα ένοχα συστατικά σε τρόφιμα & καλλυντικά

Η Ζωή Κούρνια είναι χημικός, ερευνήτρια Γ΄ στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Advertisement

 

Οταν το 2013 δίδαξε για ένα εξάμηνο Χημεία Κοσμετολογίας σε δημόσιο ΙΕΚ, αντιλήφθηκε ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα, ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συντείνουν επιβαρυντικά σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες.

 

 

 

 

Παρότι οι καταναλωτές είναι πια πιο «υποψιασμένοι» σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά και τα τρόφιμα που προμηθεύονται, η ίδια εντόπισε και μια δυσάρεστη αλήθεια: «Δυστυχώς, όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος, δεν μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα. Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα».

 

 

Έτσι οδηγήθηκε στη δημιουργία της ελληνικής κοινωνικής επιχείρησης Ingredio. Πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών στα τρόφιμα και στα καλλυντικά.

 

Advertisement
MEGA

Φωτογραφίζοντας την ετικέτα των συστατικών ενός προϊόντος, οι χρήστες ενημερώνονται άμεσα για τη συσχέτιση κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο ή ερεθισμούς. Τα δύο χρόνια της ύπαρξής της έχει 45.000 downloads σε 96 χώρες. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική ή στη γαλλική γλώσσα, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν και τα ελληνικά.

 

Η συμβολή

«Το όραμά μας», εξηγεί η Ζωή Κούρνια, «είναι να ενημερώσουμε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ώστε να γνωρίζουν τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, και να τους ενδυναμώσουμε ώστε να είναι ασφαλείς με τα προϊόντα που φέρνουν στο σπίτι τους. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε μακροπρόθεσμα στην πρόληψη νοσημάτων όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος και να συντελέσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων για έναν κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικές ουσίες».

 

Η Ingredio επελέγη μεταξύ άλλων ελληνικών εταιρειών για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture τον Μάιο, όπου θα διεκδικήσει μέρος της χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 δολαρίων.

 

«Το χρηματικό έπαθλo θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα προϊόντα μας, όπως το e-shop με προϊόντα ελεγμένα από την επιστημονική μας επιτροπή για την ασφάλειά τους, και να αναπτυχθούμε δραστικά στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τον αλγόριθμό μας ώστε να συμπεριλάβουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες και ακόμα περισσότερα χημικά συστατικά στη βάση δεδομένων μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε την εφαρμογή σε iOS καθώς επίσης και η ελληνική μετάφρασή της».

Η ψηφοφορία

Στον διαγωνισμό Chivas Venture που οργανώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δηλώσει συμμετοχή 8.000 επιχειρηματίες, και οι 100 φιναλίστ του διαγωνισμού έχουν κατορθώσει ήδη να κάνουν καλύτερες τις ζωές περισσότερων από 1.000.000 ανθρώπων σε πάνω από 40 χώρες, παρέχοντας 24 εκατ. λίτρα πόσιμου νερού, ασφαλή ενέργεια σε 23.000 νοικοκυριά, 75.000 ημέρες εκπαίδευσης σε γυναίκες και κορίτσια, αλλά και ανακυκλώνοντας 1.300 τόνους απορριμμάτων και σώζοντας 8 εκατ. δέντρα.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η online ψηφοφορία, βάσει της οποίας θα διανεμηθούν τα πρώτα 100.000 δολάρια της χρηματοδότησης. Εως και τις 30 Απριλίου, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει έναν από τους 20 παγκόσμιους φιναλίστ του Chivas Venture. Πενήντα χιλιάδες δολάρια θα δοθούν σε εκείνον που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και 10.000 δολάρια θα λάβει καθένας από τους επόμενους πέντε, βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Την ελληνική συμμετοχή μπορεί να ψηφίσει κάποιος στο https://www.chivas.com/el-gr/the-venture/finalists/ingredio.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

04/08/25 12:56 πμ

Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

04/08/25 1:32 πμ

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

04/08/25 12:46 πμ

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

04/08/25 1:40 πμ

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

04/08/25 12:29 πμ

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

04/08/25 12:20 πμ

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

04/08/25 12:05 πμ

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente - Ενας ακόμη αγνοείται

04/08/25 1:41 πμ

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente – Ενας ακόμη αγνοείται

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

04/08/25 1:42 πμ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

04/08/25 1:42 πμ

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

03/08/25 11:37 μμ

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)

04/08/25 1:43 πμ

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)