25.3 C
Serres

Γαλάζιες Σημαίες 2019: Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα – Πρώτη στη χώρα η Χαλκιδική

Date:

Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι με 515 Γαλάζιες Σημαίες σε ισάριθμες ακτές. Η αναγνωρίσιμη πλέον σημαία θα κυματίζει επίσης σε 15 μαρίνες και σε τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού (τουριστικά σκάφη) που κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας.

 

 

 

Η χώρας μας κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 47 χώρες.

 

 

 

 

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι για το 2019, η Ελλάδα κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων και στις 47 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε για τη φετινή χρονιά, συνολικά 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού.

 

 






Στη χώρα μας, στην πρώτη θέση με 85 σημαίες βρέθηκε η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, δεύτερη με 39 η Ρόδος και τρίτη με 37 σημαίες η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ηρακλείου, Αττικής, Ρεθύμνου, Κεφαλληνίας, Χίου, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Λέσβου κλπ.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από εργαστήρια που έχουν την πιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

 

[pro_ad_display_adzone id=”75175″]

 

Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Εκτός από την ποιότητα των υδάτων, για να κυματίσει η σημαία σε μια ακτή θα πρέπει συνολικά να τηρούνται 33 κριτήρια. Αντιστοίχως, για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 38 και για τα σκάφη 51. Τα κριτήρια αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία έχει κλείσει 68 χρόνια δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

 

ΠΗΓΉ tovima.gr

ΕλλάδαΓαλάζιες Σημαίες 2019: Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα – Πρώτη στη χώρα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χανιά: Τέσσερις συλλήψεις για όπλα, σφαίρες και βεγγαλικά

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου (27/4) τέσσερις Χανιώτες, κατηγορούμενοι...

Σάμος: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετά από ναυάγιο με μετανάστες

Ναυάγιο με έναν νεκρό και 4 αγνοούμενους σημειώθηκε το...

Συνελήφθησαν έξι άτομα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

Έξι άτομα συνελήφθησαν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της...

Πέλλα: Τον τσάκωσαν να κρύβει 135 συσκευασίες των 5 λίτρων λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

Συνελήφθη προχθές το απόγευμα σε περιοχή της Πέλλας από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα