Εικόνα απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου, που λειτουργεί από το 2003 στον οικισμό ρομά “Αγία Σοφία” του δήμου Δέλτα και αποτελεί την τελευταία εναπομείνασα κρατική δομή στον χώρο. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εικόνα απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου, που λειτουργεί από το 2003 στον οικισμό ρομά “Αγία Σοφία” του δήμου Δέλτα και αποτελεί την τελευταία εναπομείνασα κρατική δομή στον χώρο.

 

Η λειτουργία του νηπιαγωγείου ανεστάλη μετά τις πασχαλινές διακοπές.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του, Ροδή Καβούνη, στις 2 Μαΐου οι δασκάλες βρέθηκαν μπροστά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο- λυόμενο, χωρίς καν κουφώματα, παράθυρα και πόρτα!

 

 

 

Advertisement
MEGA

 

 

“Άγνωστοι μπήκαν μέσα, έριξαν κάτω τις βιβλιοθήκες, σκόρπισαν όλα τα χαρτιά, κατέστρεψαν τις αίθουσες, ενώ όλα τα καρεκλάκια-ζωάκια εξαφανίστηκαν, όπως και τα παγκάκια. Εφόσον δεν είχε πόρτα, όποιος ήθελε, όποτε ήθελε έμπαινε μέσα και έπαιρνε ό,τι ήθελε. Όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές, μαζεύτηκαν μάνες και οι συναδέλφισσες και συμμάζεψαν και καθάρισαν, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να διατηρηθεί, γιατί το σχολείο είναι ένα ανοιχτό κουρέλι” περιέγραψε την κατάσταση η κ.Καβούνη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δασκάλες παραμένουν στη θέση τους καθημερινά, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τουαλέτα (γιατί δεν υπάρχουν τα πιεστικά μηχανήματα που είναι ο μόνος τρόπος για να έχει νερό το σχολείο), “καθισμένες σε δυο μικρά καρεκλάκια, κρατώντας τις Θερμοπύλες”.
“Συζητούν με τον κόσμο, δέχονται αιτήσεις για νέες εγγραφές, για βεβαιώσεις φοίτησης για εγγραφή στο δημοτικό ή το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), διατηρούν και εμπλουτίζουν την επαφή με τους γονείς, προσθέτουν αξία στο κουρελιασμένο σχολείο” λέει η κ.Καβούνη διευκρινίζοντας ότι η ίδια, λόγω προβλήματος υγείας, είναι αναγκασμένη να βρίσκεται στο σπίτι της απ΄ όπου όμως, κάνει όλη τη διοικητική δουλειά του σχολείου.
Η αστυνομία και η σήμανση έχει ήδη επιληφθεί του γεγονότος, για το οποίο έχουν ενημερωθεί και ο δήμος Δέλτα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
“Έχει γίνει αυτοψία, όμως πρέπει να κινηθούν τάχιστα για τον Σεπτέμβριο. Είναι τουλάχιστον αστειότητα τον 21ο αιώνα σε μια χώρα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. να συζητάμε ακόμα για την εκπαίδευση των παιδιών ρομά, ή να χειροκροτάμε όταν υπάρχουν κάποιοι/ες από την συγκεκριμένη ομάδα που ακολουθούν όλη την εκπαιδευτική διαδικασία…” σημειώνει.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταστροφές στο σχολείο, που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμό του, ο εκπρόσωπος των ρομά στον οικισμό, Παναγιώτης Σαμπάνης, αποκάλυψε ότι λίγες μέρες πριν, κλιμάκιο της πολεοδομίας είχε μεταβεί στο σημείο βεβαιώνοντας πολεοδομικές παραβάσεις. “Ήρθαν προεκλογικά και μοίρασαν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ” είπε ο κ.Σαμπάνης διευκρινίζοντας ότι οι καταστροφές στο σχολείο έγιναν τρεις μέρες μετά.
«Μπορεί να ήταν “εξωτερικοί” οι δράστες, εμείς έχουμε καταγγείλει το γεγονός, το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο, αφού περίπου 80 παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν πλέον σπίτι τους» κατέληξε.

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video