15.9 C
Serres

Πάτησαν στο Έβερεστ για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες- Ύψωσαν την γαλανόλευκη(ΦΩΤΟ)

Date:

Το είχαν βάλει στόχο και τα κατάφεραν! Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

 

 

Συγκεκριμένα, οι δύο αλπινίστριες ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, με την ελπίδα να καταφέρουν να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στην κορυφή του Εβερεστ με υψόμετρο 8.848 μέτρα και τα κατάφεραν.

 

 

 

 

 

 

 

Πώς τα κατάφεραν

 







Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ορειβατικών αποστολών στο Κατμαντού η ομάδα των 14 ορειβατών, ανάμεσά τους και οι 2 Ελληνίδες, βρήκε «ένα ανοικτό παράθυρο στον καιρό» και ανέβηκε στο όρος Εβερεστ.

Καθοδηγητής και υπεύθυνος αποστολής ήταν ο Μινίγμα Σέρπα Κάμι Ρίτα από το Νεπάλ που έσπασε το ρεκόρ με 24 αναρριχήσεις

Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες η Χριστίνα Φλαμπούρη είχε ανέβει και την τέταρτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου μαζί με τον Αντώνη Συκάρη.

Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα, να ανεβούν δηλαδή στο Everest, η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου είχαν μιλήσει τον Απρίλιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η οργάνωση και η «Ζώνη του Θανάτου»

«Εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτεί και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης αφού καλούμαστε να είμαστε μακριά από το σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους για 2 περίπου μήνες. Όσον αφορά την επικινδυνότητα σίγουρα ένα ψηλό βουνό χρειάζεται σεβασμό. Ο καιρός, η καλή εκτίμηση των δυνάμεων μας την κάθε στιγμή, η προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων είναι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» είχαν πει χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσει η αποστολή τους.

«Στα υψηλά υψόμετρα ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια, ο αέρας έχει λιγότερο οξυγόνο και η αναπνοή είναι δύσκολη, συνεπώς το κάθε βήμα είναι ένας μικρός άθλος. Από ένα σημείο και πάνω βέβαια, ο οργανισμός μας πραγματικά νοσεί για αυτό και η ζώνη πάνω από τα 8000 μέτρα ονομάζεται death zone (σ.σ. ζώνη θανάτου)» είπαν οι δυο Ελληνίδες αλπινίστριες.

Οι δύο Ελληνίδες βρέθηκαν στην υψηλότερη κορυφή της γης με τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.

«Η χρήση φιάλης οξυγόνου διευκολύνει το έργο των ορειβατών και εμείς δεν σκοπεύουμε να αποτελέσουμε εξαίρεση, αν και υπάρχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι που επιχειρούν την ανάβαση χωρίς τη βοήθεια πρόσθετου οξυγόνου. Σε εκείνη τη φάση βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η ψυχολογία του κάθε ανθρώπου γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο ορειβάτης ανεβαίνει με την ψυχή και το νου» είχαν αναφέρει.

 

in.gr

 

ΕλλάδαΠάτησαν στο Έβερεστ για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες- Ύψωσαν την γαλανόλευκη(ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τα σπαρακτικά λόγια των γονιών της Δάφνης που πέθανε ξαφνικά – Δεν μας είχε πει ούτε καν ότι πονούσε

Σπαρακτικά είναι τα λόγια των γονιών της 23χρονης Δάφνης...

Τρίχες, κάμπιες και πούπουλα: Εικόνες – ντοκουμέντα από παλιότερα σχολικά γεύματα μαθητών

Από σάπια μέχρι άβραστα τρόφιμα και… κάμπιες έχουν βρει...

Χανιά: 48ωρο “λουκέτο” για φορολογικές παραβάσεις σε επιχείρηση

“Λουκέτο” για 48 ώρες σε ιδιωτικό γυμναστήριο περιαστικά των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα