ΗΔΙΚΑ: Ενδεχόμενα προβλήματα από την αναβάθμιση λογισμικού της – Πώς θα τα αντιμετωπίσετε
Date:
Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης διακινούμενων δεδομένων
μπορεί να επηρεάσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα και υπηρεσίες που παρέχει.
Με ανακοίνωσή της, η ΗΔΙΚΑ δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων.
Η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ
“Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και διασφάλισης των προσωπικών ή/και ευαίσθητων δεδομένων που διαχειρίζεται, η ΗΔΙΚΑ θα προβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στην αναβάθμιση του χρησιμοποιούμενου πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης διακινούμενων δεδομένων (transport layer encryption) αποκλειστικά σε TLS 1.2.
Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την απρόσκοπτη πρόσβασή σας στα παρεχόμενα από την ΗΔΙΚΑ Πληροφοριακά Συστήματα και υπηρεσίες.
Α. Πρόσβαση μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος /φυλλομετρητή
Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείτε λογισμικό φυλλομετρητή (browser) και η πρόσβασή σας πραγματοποιείται μέσω των σχετικών συνδέσμων.
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα εάν χρησιμοποιείτε παλαιά συστήματα,όπως ενδεικτικά ΗΥ με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows XP και Microsoft Windows Vista, τα οποία ως γνωστόν πλέον δεν υποστηρίζονται.
Β. Χρήση εφαρμογών λογισμικού τρίτων κατασκευαστών
Στην περίπτωση αυτή για την πρόσβαση στις υπηρεσίες χρησιμοποιείτε εφαρμογές λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους κατασκευαστές (λογισμικά διαχείρισης ιατρείου, φαρμακείου κλπ), αξιοποιώντας κάποιο από την ΗΔΙΚΑ παρεχόμενο Application Programming Interface (API).
Για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κατασκευαστές λογισμικού εφαρμογών, ώστε εγκαίρως να αντιμετωπιστούν πιθανές δυσλειτουργίες και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εφαρμογών τους.
Ενδέχεται όμως να αντιμετωπίσετε προβλήματα εάν χρησιμοποιείτε παλαιά συστήματα, όπως ενδεικτικά ΗΥ με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows XP και Microsoft Windows Vista.
Στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να απευθυνθείτε στον προμηθευτή του αντίστοιχου λογισμικού εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με τη συμβατότητά της, καθώς και για ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργίας της εφαρμογής σας.
Παρακαλούμε για την ετοιμότητά σας, καθώς και τη λήψη όλων των από πλευράς σας απαραίτητων μέτρων, για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Σχετικές οδηγίες θα βρείτε εδώ“.