Έφυγε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο του ελληνικού Τύπου και των εκδόσεων, ο Χρήστος Σιαμαντάς.   Ένας παραδοσιακός εκδότης που συνέδεσε το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο του ελληνικού Τύπου και των εκδόσεων, ο Χρήστος Σιαμαντάς.

 

Ένας παραδοσιακός εκδότης που συνέδεσε το όνομά του με τρεις ημερήσιες εφημερίδες, την Ελευθεροτυπία, τη Μεσημβρινή και την Επικαιρότητα.

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε το 1934 στη Μακύνεια Ναυπακτίας, ήρθε στην Αθήνα και από το 1957 ασχολήθηκε με τις εκδόσεις βιβλίων ιδρύοντας τον Εκδοτικό Οίκο «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»). Εξέδωσε σημαντικά βιβλία όπως τα απομνημονεύματα των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Σαρλ Ντε Γκωλ, την «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος» του Γεωργίου Ρούσσου αλλά και μετέπειτα τα βιβλία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Κρις Γκουντχάουζ και τον Τάκη Λαμπρία.

Το επόμενο μεγάλο βήμα του ήταν η έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Ο Χρήστος Σιαμαντάς και ο Κίτσος Τεγόπουλος στις 21 Ιουλίου 1975 «κρεμάνε» στα περίπτερα την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Έγινε γνωστή ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της οποίας υπήρξε ο πρώτος εκδότης, ενώ ήταν η πρώτη Κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας. Στα τέλη του 1978 αποχωρεί από την «Ελευθεροτυπία» μεταβιβάζοντας το 49% των μετοχών που κατείχε στον Άρη Βουδούρη (μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»).

Advertisement
MEGA

Δύο χρόνια μετά, το 1980, αγοράζει από την Ελένη Βλάχου τον τίτλο της εφημερίδας «Μεσημβρινή» της οποίας η έκδοσή είχε ανασταλεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 και με τον Τάκη Λαμπρία να αναλαμβάνει ξανά την διεύθυνση της εφημερίδας καθώς υπήρξε ο δημιουργός της προδικτατορικής έκδοσης. Το 1982 μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Μόλις 6 χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1988 ιδρύει και εκδίδει την εφημερίδα «Επικαιρότητα» και μετά από ένα χρόνο την Κυριακάτικη Επικαιρότητα σε συνεργασία με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (ο οποίος αργότερα αποχώρησε ) και τον Πάνο Κολιοπάνο.

Το 1993 αναλαμβάνει πρόεδρος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος, η οποία το 1995 εξαγοράστηκε από τον υιό του Βασίλη Σιαμαντά όπου όμως παρέμεινε πρόεδρος (μη εκτελεστικός) έως και σήμερα που απεβίωσε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου και ώρα 11.30 π.μ. Η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μακύνεια Ναυπακτίας.

 

enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα