Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Παρασκευή η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020.   Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία ακυρώνονται τα αντίμετρα που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Παρασκευή η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

 

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία ακυρώνονται τα αντίμετρα που θα λαμβάνονταν το επόμενο έτος.

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:

(ι) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και (ιι) τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

Advertisement
MEGA

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.

2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:

* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.

* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.

* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

 

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του "Ορφέα"

21/03/26 12:04 πμ

Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του “Ορφέα” – video

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

20/03/26 11:37 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

20/03/26 11:35 μμ

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

20/03/26 11:32 μμ

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

20/03/26 11:31 μμ

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

20/03/26 11:30 μμ

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

20/03/26 11:29 μμ

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

20/03/26 11:27 μμ

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

Από τους πρώτους 65 φοιτητές και τη διελκυστίνδα καθαρεύουσας/ δημοτικής, στο σήμερα- Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

20/03/26 11:24 μμ

Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

20/03/26 8:27 μμ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

Βουλή - Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:39 μμ

Βουλή – Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:17 μμ

Δήμος Σερρών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων για την αντιπυρική περίοδο – video