«Παγώνουν» οι 32 μετατάξεις στη Βουλή μετά από επικοινωνία Τσίπρα-Βούτση (video)
Date:
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση,
κατά την οποία συζήτησαν το θέμα που έχει προκύψει με τις μετατάξεις στη Βουλή και έχει προκαλέσει της σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι 32 από τις 64 μετατάξεις στη Βουλή καθώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Βούτση, μολονότι είναι νόμιμες και διαφανείς και είχαν διακομματική συμφωνία, χρησιμοποιούνται από την αντιπολίτευση για να δημιουργήσει εντυπώσεις περί σκοπιμοτήτων και να επιτεθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «μετά από συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό με εντολή μου, λόγω αρμοδιότητας, παγώνουν και αναστέλλονται απολύτως οι διαδικασίες για τις υπόλοιπες, μισές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή».
«Πρόκειται για τις μισές περιπτώσεις όσων αιτήθηκαν εδώ και μήνες μετάταξης, και εν προκειμένω οι μισές περιπτώσεις πήραν ήδη ΦΕΚ και ανέλαβαν υπηρεσία, ενώ άλλες 32 επρόκειτο να πάρουν ΦΕΚ τώρα ή αργότερα. Δεν έγινε προφανώς καμία επιλογή στη βάση κομματικών κριτηρίων. Πρόκειται για μια σύννομη διαδικασία με βάση τον νόμο 4440/2016 «Περί Κινητικότητας στο Δημόσιο. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν αποσπασμένοι στη Βουλή, κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια και με τον συγκεκριμένο νόμο τους δόθηκε η δυνατότητα, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας να κάνουν μετάταξη στη Βουλή. Όσοι ενδιαφέρθηκαν έκαναν αίτηση και οι υπηρεσίες της Βουλής ήρθαν σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, προωθώντας τη διαδικασία σε χρόνο προγενέστερο της ανακοίνωσης για προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Δε γίνεται να σταματήσουν οι λειτουργίες του κράτους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας πως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας δυσλειτουργίας στη διοίκηση.
«Εδώ πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να εμφανιστεί εικόνα πως ό,τι κι αν γίνεται είναι προεκλογικό ρουσφέτι, εγώ έχω στο γραφείο μου να υπογράψω την επέκταση ή όχι προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ή ό,τι αφορά εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου εγώ θα υπογράφω όσο είμαι εδώ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Βεβαίως υπάρχουν και πράγματα που τα πάγωσα εγώ ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στον Real FM.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, χαρακτήρισε την εικόνα πρωτοφανή και επεσήμανε ότι η Βουλή έμεινε ανοιχτή για να γίνονται προεκλογικά ρουσφέτια.
Με απόφαση της κυβέρνησης πάντως, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, δεν έγιναν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες στα εισαχθέντα νομοσχέδια, παρά μόνο οι υπουργικές. Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως οι συγκεκριμένες τροπολογίες απορρίφθηκαν για να προφυλαχθεί η κυβέρνηση από την κακοπροαίρετη κριτική που έχει στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.
«Σαφώς δεν πρόκειται περί ρουσφετιών και προσωπικών επιλογών. Είναι δικαίωμα κάθε βουλευτή να καταθέτει τροπολογία. Για να προφυλάξουμε από κακοπροαίρετη κριτική και από αντιπολίτευση που θέλουν να προσβάλλουν την εικόνα της κυβέρνησης, καλό θα είναι να προσέχουμε», είπε στο Ραδιόφωνο News 247 ο κ. Φάμελλος.
«Η τροπολογία συνήθως δεν είναι σύννομη», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Γρηγοράκος στην ΕΡΤ, προκαλώντας αντιδράσεις και αναφορές σε τροπολογίες που έχουν στο παρελθόν περάσει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ έντονες είναι και οι διαφωνίες από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αυτό ήταν πάντα εργαλείο και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μόλις κλείνει η Βουλή έρχονταν σωρηδόν και εμφανίζεται και τώρα. Είναι ρουσφετολογικές για να εξυπηρετήσουν την προεκλογική περίοδο», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
«Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο έγινε το Ποτάμι, έγινε για να καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος. Τις ντροπολογίες αυτές τις αποτρέψαμε γιατί επιμείναμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.