Σε επιφυλακή η Αθήνα για την εντεινόµενη τουρκική επιθετικότητα. Να τερµατίσει τις προκλητικές κινήσεις καλούν εκ νέου την Αγκυρα οι ΗΠΑAdvertisement     Σκιές κλιµακούµενης ανησυχίας πλανώνται πάνω από το ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σε επιφυλακή η Αθήνα για την εντεινόµενη τουρκική επιθετικότητα. Να τερµατίσει τις προκλητικές κινήσεις καλούν εκ νέου την Αγκυρα οι ΗΠΑ

Advertisement
 

 

Σκιές κλιµακούµενης ανησυχίας πλανώνται πάνω από το Αιγαίο, υπό το άγρυπνο βλέµµα της ελληνικής πλευράς, που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, ενηµερώνοντας συµµάχους και εταίρους. Ελληνες πολιτικοί, προερχόµενοι από διαφορετικούς χώρους, έσπευσαν τα τελευταία 24ωρα να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά µε τις κινήσεις της Τουρκίας, συνιστώντας αυξηµένη προσοχή όχι µόνο στην απερχόµενη, αλλά και στην όποια επερχόµενη ελληνική κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

Οι στοχεύσεις τους πολλές και ποικίλες, ανάλογα µε τον οµιλούντα: να «ξορκίσουν το κακό», να προετοιµάσουν την κοινή γνώµη για πιθανές κλιµακώσεις της έντασης, να πείσουν για την ανάγκη εθνικής οµοψυχίας εν µέσω προεκλογικής πόλωσης… ενδεχοµένως ακόµη και να προετοιµάσουν το έδαφος για την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων «όχι πάντα ευχάριστων» στα ελληνοτουρκικά. Την ίδια ώρα, Αµερικανοί αξιωµατούχοι καλούσαν την Τουρκία να τερµατίσει κάθε πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον κίνδυνο ενός ατυχήµατος στο Αιγαίο, λόγω της έντασης που σωρεύεται από την πλευρά της Τουρκίας, µιας Τουρκίας που όχι µόνο δεν ρίχνει τους τόνους, όπως της ζητά η διεθνής κοινότητα, αλλά, αντιθέτως, τους ανεβάζει, έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστηµα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, υπογραµµίζοντας αµφότεροι την ετοιµότητα αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα σε πλήρη εναρµόνιση µε το Διεθνές Δίκαιο, πράγµα που κάνει άλλωστε µε κάθε ευκαιρία και ο πρόεδρος της Δηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανοιχτή γραµµή µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, παρακολουθεί στενά κάθε τουρκική κίνηση, ενηµερώνοντας συµµάχους και εταίρους.

Advertisement
Family Kitchen

 

SOS Σηµίτη

Με άρθρο του στην «Καθηµερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων Ιµίων, υπογραµµίζοντας ότι οι συνθήκες σήµερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες, λόγω των ενεργειακών κοιτασµάτων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Advertisement
ΔΕΗ

«Η Τουρκία µπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέµατα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σηµειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τον οποίο η Αγκυρα ίσως επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί την «έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών». Αλλά και από την πλευρά της Νέας Δηµοκρατίας η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, µιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ µόλις µία ηµέρα πριν από τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για «πρόβληµα που µεγεθύνεται», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο νέας ανεπιθύµητης ελληνοτουρκικής κρίσης. «Οσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιµακωθεί και να έχουµε επεισόδιο. ∆ηλώνουµε έντονα την ανησυχία µας» υπογράµµισε στο ίδιο πνεύµα στον ΣΚΑΪ και ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δηµοκρατίας, Γιώργος Κουµουτσάκος.

Μιλώντας εξ ονόµατος των συµµάχων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλµερ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν κατ’ επανάληψη, κατ’ ιδίαν και αλλά και δηµοσίως, καλέσει την Τουρκία να τερµατίσει τις «προκλητικές» της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι η επιλογή της Αγκυρας να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά του νησιού. Η τουρκική ηγεσία εµφανίζεται, ωστόσο, αποφασισµένη, παρά τις αµερικανικές δηλώσεις, να στείλει τον Ιούλιο και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανεβάζει την ένταση ο Τούρκος πρόεδρος

Ετοιµη να βγάλει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το καλούµενο «Yavuz», εµφανίζεται η τουρκική ηγεσία, µε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαµηνύει ότι το σκάφος θα συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Μιλώντας την περασµένη Παρασκευή σε δηµοσιογράφους, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε αποφασισµένος να υπερασπιστεί «µέχρι τέλους» τα «δικαιώµατα» των Τουρκοκυπρίων στις δικές τους «αποκλειστικές οικονοµικές ζώνες».

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαµηνύσει ότι η Aγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει άµεσα γεωτρήσεις σε περιοχές τις οποίες το ψευδοκράτος έχει «παραχωρήσει» για έρευνες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO ήδη από το 2011.

Επικαλούµενη πληροφορίες, η εφηµερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου υποστηρίζει οι επερχόµενες τουρκικές γεωτρητικές έρευνες αναµένεται να επιχειρηθούν τον ερχόµενο Ιούλιο στον Κόλπο της κατεχόµενης Καρπασίας, στα βορειοανατολικά δηλαδή της Κύπρου, σε σηµεία από τα οποία έχει, άλλωστε, ήδη περάσει, πραγµατοποιώντας σεισµογραφικές έρευνες το τουρκικό «Barbaros». Σύµφωνα µε τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Τουρκία δεν αποκλείεται µεταγενέστερα, προς τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, να στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανά της κοντά στο Καστελόριζο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωµάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράµµισε πάντως από την πλευρά του την περασµένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαµί Ακσόι.

 

ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

03/10/25 7:06 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

03/10/25 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

03/10/25 6:36 μμ

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

03/10/25 6:35 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ

03/10/25 6:34 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ