Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων μνήμης στις 22-23 Ιουνίου 2019 διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας   Το γεγονός το οποίο καλούμαστε να γνωρίσουμε 106 χρόνια μετά είναι από τα πιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων μνήμης στις 22-23 Ιουνίου 2019 διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας

 

Το γεγονός το οποίο καλούμαστε να γνωρίσουμε 106 χρόνια μετά είναι από τα πιο φρικώδη γεγονότα που συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα, Δεν θέλουμε να το μάθουμε για να καλλιεργήσουμε μίσος! Όποιος όμως ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να ζήσει ξανά τα ίδια ή παρόμοια δεινά με τους προγόνους του.

 

Οι θρήνησε το τετραήμερο 17-20 450 κατακρεουργημένους Νιγριτινούς (και 5000 συνολικά στην Βισαλτία) κυρίως γυναικόπαιδα και γέροι! Καταστράφηκε το 95% της Νιγρίτας, κατακλάπηκαν οι 2 Εκκλησίες και εν τέλει ποτέ η Νιγρίτα δεν ξαναβρήκε την αίγλη της.

 

 
Η τοπική ιστορία της Νιγρίτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βισαλτίας, είναι όπως γνωρίζουμε πολύ πλούσια σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικότατα για την συλλογική μνήμη και την αυτοσυνειδησία του τόπου μας. Γεγονότα χαρούμενα, ένδοξα, ηρωικά, αλλά και γεγονότα τραγικά, πονεμένα και αιματοβαμμένα.

 

Το τραγικότερο όμως ίσως γεγονός που συνέβη στον τόπο αυτόν δεν είναι άλλο από το άγνωστο σε πολλούς ολοκαύτωμα της Νιγρίτας. Δεν είναι τυχαίος ο όρος που χρησιμοποιούμε. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ολοκαύτωμα που έζησαν η πόλη, οι κάτοικοι της Νιγρίτας αλλά και ολόκληρη σχεδόν η Βισαλτία κατά τον Β΄ βαλκανικό πόλεμο.

 

Advertisement
MEGA

Το τετραήμερο από 17ης έως 20ης Ιουνίου 1913 διαδραματίστηκαν γεγονότα, τα οποία οι άνθρωποι που τα έζησαν, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, δεν τα ξέχασαν ποτέ μέχρι που έφυγαν από αυτή τη ζωή.

 

 

Η ακμάζουσα περιώνυμος κωμόπολη της Νιγρίτας παραδόθηκε στις φλόγες. Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση. Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470 ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450. Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές.

 

Για παράδειγμα ¨είκοσι εννιά γυναίκες, οι περισσότερες από την Τερπνή, δολοφονήθηκαν μετά τον βιασμό που υπέστησαν. Οικτρό τέλος είχαν οι υπερήλικες Σωτήριος Παπά Πασχάλης και Χατζή Βαγγέλης (που γδάρθηκε ζωντανός) ενώ «τον εκ Τσαρπίστης (Τερπνής) σεβάσμιον ιερέα Νικόλαον, 105 ετών, τον έσφαξαν αφού… του εξόρυξαν τους οφθαλμούς». Στο Χούμκος (Χουμνικό) πυρπόλησαν 55 σπίτια και στο Ξυλότρος (Αγία Παρασκευή) 15, όπου και κατακρεούργησαν 6 αμάχους. Κατέκαυσαν πλήρως τη Μέργιανη (Λυγαριά) και 97 σπίτια στο Δημητρίτσι. Κατέσφαξαν αμάχους, πυρπόλησαν και εσύλησαν τις εκκλησίες σε Νικοσλάβη (Νικόκλεια) και Αβδαμάλ (Σησαμιά)».
ecclesia-nigrita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

03/04/26 3:58 μμ

Χάνει το ματς με τη Φράιμπουργκ ο Κέιν, αισιοδοξία για Ρεάλ

03/04/26 3:37 μμ

Μάντσεστερ Σίτι: Κοντά σε συμφωνία με τον Φόντεν για το νέο συμβόλαιο

03/04/26 3:28 μμ

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα της συζύγου του Ζότα

03/04/26 3:23 μμ

Αρμπελόα: «Ας αφήσουμε πίσω μας το γόνατο του Μπαπέ και ας απολαύσουμε τα γκολ του»

03/04/26 3:12 μμ

Εβερτον: Μένει ο Τζακ Γκρίλις

03/04/26 2:56 μμ

Αθλητικός Δικαστής: Από μία αγωνιστική και πρόστιμο σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

03/04/26 12:53 μμ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

03/04/26 12:47 μμ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

03/04/26 12:36 μμ

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:30 μμ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:27 μμ

Αγωνία στους Λέικερς για τον τραυματισμό του Ντόντσιτς

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

03/04/26 12:16 μμ

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»