Date:
Στον ακριτικό Βώλακα Δράμας κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στην εορτή του Αγίου Πνεύματος. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος καβαλάρηδες παραλαμβάνουν την Εικόνα της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία (κέντρο του χωριού) και την μεταφέρουν στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, όπου γίνεται κουρμπάνι.
Το έθιμο φέτος κάλυψε δημοσιογραφικά ένας βούλγαρος δημοσιογράφος ο Ντιμιτάρ Σεραφίμοφ που εργάζεται στην Μακεντόνσκι Τέλεκομ.
Αφού εξήγησε το έθιμο έκλεισε το άρθρο γράφοντας: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μιλούν σε καθαρά βουλγαρική γλώσσα επειδή το χωριό Βώλακας είναι ένα από τα παλαιά βουλγαρικά χωριά της Νοτιοανατολικής Μακεδονίας».
Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επί σειρά ετών προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα κ.Δημήτριου Άρμεν, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον βούλγαρο δημοσιογράφο έκανε την εξής δήλωση:
«Επειδή εγώ τα ψέματα τα απεχθάνομαι, να ξέρεις και να γνωρίζεις ότι ο Βώλακας είναι ένα Ελληνικότατο χωριό με ρίζες και έθιμα Ομηρικά, που εσείς τότε δεν υπήρχατε. Δυστυχώς για εσάς καταφθάσατε αργότερα από την Μογγολία και εγκατασταθήκατε δίπλα μας. Θα ήθελα να μάθω πόσους άκουσες να μιλούν Βουλγαρικά στον Βώλακα και αν ορισμένοι μιλάνε λόγω της ελεύθερης μετάβασης πλέον των δύο χωρών, αυτό τι σημαίνει, ότι οι Βούλγαροι που μιλούν Ελληνικά είναι Έλληνες; Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θέλεις να μάθεις γιατί μιλούσαν τα Βουλγαρικα οι Βωλακιωτες; Διότι λόγω της καταγωγής σας, ήρθατε, ρημάξατε, απειλήσατε, σκοτώσατε και αναγκάσατε τον κόσμο δια της βίας να μιλούν αυτή τη γλώσσα. Οι πρόγονοί μας έλεγαν, αυτή τη γλώσσα να μην τη μάθετε ποτέ. Αυτά που τραβήξαμε εμείς, εσείς να μην τα περάσετε. Φαντάσου τι γινόταν.
Κι επειδή δεν είναι ο τύπος μου να σκαλίζω παλιές πληγές ειλικρινά με ανάγκασε η ελεεινή προπαγάνδα σου, να μιλήσω με αυτόν τον τρόπο. Εφόσον ήρθες στο χωριό δεν είδες το άγαλμα του Μακεδονομαχου Άρμεν, που είναι ο νεότερος ήρωας μάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα; Ποιος είσαι εσύ που με τόση ευκολία προσδιορίζεις το χωριό μου με αυτό το βλάσφημο τρόπο. Εμείς ανήκουμε στην Ελλάδα και είμαστε Έλληνες Μακεδόνες, γιατί οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Για ψάξου κι εσύ… που ξέρεις (;) μπορεί να είσαι Έλληνας Γενίτσαρος, γιατί ο τόπος που κατοικείς, δεν λέγονταν όπως λέγεται τώρα. Η διηγούμενη ιστορία είναι αληθινή ενώ η συμφέρουσα προβληματική…»
Αναστάτωση επικρατεί για μια ακόμη φορά στην τοπική κοινωνία του Βώλακα, καθώς είναι ολοφάνερη η διάθεση «κάποιων» να ετεροπροσδιορίζουν τους βωλακιώτες ως ΜΗ Έλληνες.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Να θυμίσουμε την αισχρή αναφορά της χορεύτριας της Βασιλικής Σχολής του Λονδίνου Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίθη σε ότι αφορά τη γλώσσα που μιλούν οι Βωλακιώτες στο σύγγραμμα που εξέδωσε το 2016 με τίτλο ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ. Με ύπουλο και αντιεπιστημονικό τρόπο (μεροληπτική επιλογή πληροφορητών κι όχι τυχαία) κατέγραψε ως δήθεν επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ότι η μητρική γλώσσα των Βωλακιωτών δεν είναι η Ελληνική. Ήταν η πρώτη (προβατόσχημη) δήθεν επιστημονική εργασία που αφορούσε στην γλώσσα που μιλούν οι ανατολικομακεδόνες. Με την «συμφωνία» των Πρεσπών η ελληνόφωνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας ως τίτλο μιας νοτιοσλαβικής διαλέκτου. Οι ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ήταν ένα σύγγραμμα/προπομπός της εν λόγω «συμφωνίας». Με επιστημονικοφανή τεκμηριωμένα στοιχεία επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η ιστορική αλήθεια και να αμφισβητηθεί η μητρική γλώσσα των ανατολικομακεδόνων. Των ανθρώπων που η ελληνοφωνία ήταν ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ κι όχι αποτέλεσμα κρατικού εκφοβισμού όπως υποστηρίζει η Ρόμπου και οι ομοϊδεάτες της, που είναι στρατευμένοι υποστηρικτές μιας εμφυλιοπολεμικής ιδεοληψίας με έντονα τα στοιχεία του διεθνιστικού φασιστικού ρεβανσισμού. Το ίδιο συνέβη και με άλλα χωριά της Δράμας και των Σερρών, οι κάτοικοι των οποίων ξεσηκώθηκαν και με την πλήρη στήριξη του θεματοφύλακα της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κατέρριψαν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της επιστημονικοφανούς μελέτης.
Η υπογραφή της «συμφωνίας» των Πρεσπών και η αναγνώριση της σλαβικής διαλέκτου ως «μακεδονική» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διεκδικήσεις ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας με ολέθριες επιπτώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό φαίνεται από το βουλγαρικό δημοσίευμα στην περίπτωση του Βώλακα, στο οποίο απάντησε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα. Εκείνο όμως που απέκρυψε ο βούλγαρος δημοσιογράφος ήταν το μήνυμα που είχαν γραμμένο οι Βωλακιώτες καβαλάρηδες που συμμετείχαν στο έθιμο στο γαλάζιο μπλουζάκι που φορούσαν… ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!
Γράφει ο Γεώργιος Τάτσιος
τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων