Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα δηλητηριάσεων ή άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλων ή χαλασμένων τροφών.   Αυτό είναι λογικό εφόσον οι υψηλές ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα δηλητηριάσεων ή άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλων ή χαλασμένων τροφών.

 

Αυτό είναι λογικό εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν πιο εύκολα και γρήγορα τις τροφές που μένουν εκτεθειμένες εκτός ψυγείου, ή εκείνες που έχουν αποψυχθεί και ξαναψύχονται.

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μεταξύ των 31 πιο διαδεομένων παθογόνων, οι περισσότεροι θάνατοι από δηλητηρίαση κάθε καλοκαίρι σημειώνονται από σαλμονέλα και λιστέρια.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, ωστόσο, αφορούν απλά τροφές που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά το καλοκαίρι, παρά εκείνες που έχουν αλλοιωθεί από τη ζέστη.

Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές, που καταναλώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι, για πιθανή δηλητηρίαση, ή άλλες σοβαρές ασθένειες:

Φύτρες λαχανικών

Είναι ένα είδος λαχανικών που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, ιδιαίτερα ως συνοδευτική σαλάτα του κυρίως γεύματος. Αλλά οι σπόροι χρειάζονται ζεστές και υγρές συνθήκες για να αναπτυχθούν, οι οποίες τυχαίνει να είναι επίσης ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Listeria, και E. Coli.

Ντρέσινγκ για “σαλάτα του Καίσαρα”

Μια “σαλάτα του Καίσαρα” μπορεί να σας αρρωστήσει αν η ειδική σάλτσα που είνα το σήμα-κατατεθέν της εν λόγω σαλάτας έχει γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ωμά αυγά. Οι σάλτσες (ντρέσινγκ) που αγοράζετε από τα καταστήματα και οι οποίες είναι εμφιαλωμένες είναι πολύ ασφαλείς, επειδή είναι παστεριωμένες. Οι σπιτικές σάλτσες είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέχετε.

Πράσινες σαλάτες

Advertisement
Babis

Εκτός από το ντρέσινγκ, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται και για τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι κλπ που έχει η σαλάτα σας. Πολλές φορές τα λαχανικά αυτά δεν πλένονται επαρκώς με άφθονο νερό, χειρίζονται από άτομα που δεν πλένουν όπως πρέπει τα χέρια τους και, ακόμα χειρότερα, κόβονται για να μπουν στο πιάτο σας στο ίδιο ξύλο κοπής με το κρέας.

Οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή είναι μία από τις πιο… καλοκαιρινές λιχουδιές που υπάρχουν. Αλλά εμπεριέχουν και τον κίνδυνο βακτηρίων όπως τα Vibrio parahaemolyticus και Vibrio vulnificus, τα οποία προκαλούν διάρροια, έμετο και κοιλιακό πόνο σε υγιείς ανθρώπους. Για τα άτομα με ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο, διαταραχές του στομάχου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Vibrio vulnificus είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Οι μισές από όλες τις μολύνσεις του αίματος με Vibrio vulnificus είναι θανατηφόρες!

Σπιτικό παγωτό

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να φτιάχνουν το δικό τους παγωτό στο σπίτι. Όταν αυτό γίνεται με την παραδοσιακή συνταγή όπου περιέχει και ωμό αυγό, υπάρχει ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Το μαγείρεμα και η παστερίωση σκοτώνουν τη σαλμονέλα. Τα αγοραστά παγωτά είναι κατά κανόνα πιο ασφαλή, αλλά μπορεί και εκείνα να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση αφορά παγωτά που έχουν αποψυχθεί και ξαναψυχθεί.

 

topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video