Ο Σαρλ Μισέλ, που επελέγη σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

 

Advertisement

είναι πρωθυπουργός του Βελγίου από τον Οκτώβριο του 2014, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία τελεί υπό παραίτηση εδώ και έξι μήνες.

 

Υπουργός σε ηλικία μόλις 25 ετών, πρωθυπουργός στα 38 του, ο Μισέλ, ένας γαλλόφωνος, φιλελεύθερος πολιτικός ανέβηκε πολύ γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας, αφού μπήκε νωρίς στην πολιτική, χάρη και στον πατέρα του, τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Λουί Μισέλ.

Στο Βέλγιο, όπου το μέλλον του ήταν αβέβαιο μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, ο Σαρλ Μισέλ είχε ταράξει τα νερά πριν από μια πενταετία, όταν συμφώνησε να συγκυβερνήσει με το N-VA, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα που προπαγανδίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Την εποχή εκείνη, πολλοί τον κατέκριναν, χαρακτηρίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό “καμικάζι” και προβλέποντας ότι θα κατέρρε πολύ γρήγορα.

Με επιμονή και συμβιβασμούς, κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει αυτόν τον αταίριαστο πολιτικό γάμο επί περισσότερα από τέσσερα χρόνια, προχωρώντας και σε κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν τη δημιουργία 230.000 θέσεων εργασίας, ενώ το Βέλγιο μπήκε και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο τετρακομματικός συνασπισμός (μετέχουν επίσης οι Φιλελεύθεροι και οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες), κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν το N-VA αρνήθηκε να στηρίξει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Advertisement
Family Kitchen

Παρά τη ρήξη αυτή, ο Σαρλ Μισέλ αναγκάστηκε να ανεχθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 να του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό της “μαριονέτας του N-VA”. Στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι “τιμώρησαν” τα παραδοσιακά βελγικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των Φιλελεύθερων. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου κατέστησαν ανέφικτη κάθε προσδοκία για μια γρήγορη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κυριότερο προσόν είναι “η ικανότητα να προωθεί συμβιβασμούς” και “το ιδανικό προφίλ ήταν εκείνο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι (επίσης Βέλγος πρώην πρωθυπουργός) που είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα την περίοδο 2010-14, δήλωσε πρόσφατα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην ΕΕ, Πιερ Σελάλ.

Ο Σαρλ Μισέλ γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Ναμίρ και στα 16 του εντάχθηκε στη νεολαία του φιλελεύθερου κόμματος (Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, MR). Στα 18 του εξελέγη σύμβουλος της επαρχίας της Βαλλονικής Βραβάντης. Μιλάει πολύ καλά ολλανδικά –κάτι σπάνιο για γαλλόφωνο πολιτικό– καθώς σπούδασε Νομικά στις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. Το 1999 εξελέγη βουλευτής και, έναν χρόνο αργότερα, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων για τη Βαλλονία. Ήταν μόλις 25 χρονών, ο νεότερος υπουργός στην ιστορία του βασιλείου του Βελγίου.

Στις αρχές του 2011 ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του, ανέτρεψε τον μέχρι τότε ισχυρό άνδρα των φιλελευθέρων, τον Ντιντιέ Ρέιντερς, που την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι πατέρας τριών παιδιών – το μικρότερο από αυτά, η κόρη του, γεννήθηκε τον Ιούνιο. Οι συνεργάτες του λένε ότι του αρέσει το διάβασμα και το μπάρμπεκιου, όμως το μεγάλο πάθος του –εκτός της πολιτικής– είναι οι αγώνες με μηχανές, μάλιστα κάποτε έκανε μότο-κρος με έναν φίλο ενώ τώρα προτιμά τα ταξίδια στους δύο τροχούς.

 

madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Ανακοινώθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο η διαγραφή του Σάκη Γάτσιου από την παράταξη "Εντός" - video

07/08/25 5:12 μμ

Σέρρες: Ανακοινώθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο η διαγραφή του Σάκη Γάτσιου από την παράταξη “Εντός” – video

Ο Τιμ Μπάρτον υπογράφει το νέο βίντεο κλιπ της Lady Gaga για το «Wednesday»

07/08/25 2:59 μμ

Ο Τιμ Μπάρτον υπογράφει το νέο βίντεο κλιπ της Lady Gaga για το «Wednesday»

ΓΓΠΠ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού αύριο σε Αττική και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου

07/08/25 2:52 μμ

ΓΓΠΠ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού αύριο σε Αττική και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για σπάνιο, επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

07/08/25 2:48 μμ

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για σπάνιο, επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

Καλοκαιρινή ντοματόπιτα με φέτα και μυρωδικά

07/08/25 2:37 μμ

Καλοκαιρινή ντοματόπιτα με φέτα και μυρωδικά

Πώς να κάνετε πιο ανάλαφρο το υπνοδωμάτιό σας με ελάχιστα έξοδα

07/08/25 2:31 μμ

Πώς να κάνετε πιο ανάλαφρο το υπνοδωμάτιό σας με ελάχιστα έξοδα

Λέσβος: Ζωντανεύει ο μύθος της Νυφίδας με τη νύφη που έκλεψαν οι πειρατές

07/08/25 2:20 μμ

Λέσβος: Ζωντανεύει ο μύθος της Νυφίδας με τη νύφη που έκλεψαν οι πειρατές

Ξηρασία ρεκόρ στην Ευρώπη και στην περιφέρεια της Μεσογείου

07/08/25 2:15 μμ

Ξηρασία ρεκόρ στην Ευρώπη και στην περιφέρεια της Μεσογείου

Πανσέληνος με μουσική στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου - Κάλεσμα από την τοπική ΕΦ.Α. για «Φεγγαράδα με το Φως του Ολύμπου»

07/08/25 2:09 μμ

Πανσέληνος με μουσική στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου – Κάλεσμα από την τοπική ΕΦ.Α. για «Φεγγαράδα με το Φως του Ολύμπου»

KKE για ρηματική διακοίνωση Αιγύπτου: Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε περιπέτειες

07/08/25 2:05 μμ

KKE για ρηματική διακοίνωση Αιγύπτου: Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε περιπέτειες

Aποκάλυψη των διαδικτυακών ομάδων που κακοποιούν γάτες

07/08/25 2:06 μμ

Aποκάλυψη των διαδικτυακών ομάδων που κακοποιούν γάτες

Πτώση δέντρου στην Ερμού λόγω των ισχυρών ανέμων

07/08/25 1:46 μμ

Πτώση δέντρου στην Ερμού λόγω των ισχυρών ανέμων