«Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος.   Αυτή είναι ... Περισσότερα

Γ. Κατρούγκαλος: Παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση η ανάρτηση χάρτη από τον κυβερνητικό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Τουρκία

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος.

 

Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο.

 

Απαντώντας στη δημοσιογράφο που ζήτησε να διευκρινίσει δήλωσή του κατά την οποία η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, αρκεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική χώρα. Ζητάει μερτικό από το Αιγαίο και από την Ανατολική Μεσόγειο όχι στη βάση του δικαίου της θάλασσας, αλλά προβάλλοντας δύναμη. Εμείς αντιθέτως έχουμε σαν πάγια πολιτική το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό θέλουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσει με μοναδικά δεδομένα την αποδοχή της νομιμότητας, και να καταλάβει επιτέλους ότι τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά».

Επίσης, επισήμανε πως «οποιοδήποτε θέμα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο είναι πολύ μεταγενέστερο, δεν είναι της στιγμής, αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν ήδη οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε χώρας και η υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο. Από αυτό το σημείο και μετά, και όχι τώρα, μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα σενάρια εκμετάλλευσης», σημείωσε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, μια ανάγκη συνεκμετάλλευσης, επαναλαμβάνω, όχι τώρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ενδεχόμενο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο, αν υπάρχει ένα κοίτασμα που είναι μισό – μισό. Μισό στη δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θα έχει οριοθετηθεί, μισό στην Τουρκία. Τέτοια θέματα έχει αντιμετωπίσει ήδη η Κύπρος που έχει οριοθετήσει την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη». Επανέλαβε πως «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν το βασικό χαρακτηριστικό της διαφοράς μας με την Τουρκία είναι ότι εμείς είμαστε μια δύναμη διεθνούς νομιμότητας, μια δύναμη που στηρίζει τα εθνικά μας δίκαια στο δίκαιο της θάλασσας και θέλουμε με κάθε ευκαιρία να αντιπαραβάλουμε αυτή τη συνεπή στρατηγική μας με την αντίστοιχη και αντίθετη στρατηγική αναθεωρητισμού της Τουρκίας».

Απαντώντας ο κ. Συρίγος είπε: «Χαίρομαι που ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζει τι εννοεί με το διεθνές δίκαιο. Πράγματι έτσι είναι. Δηλαδή η συνεκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο ακολουθεί την οριοθέτηση. Πρώτα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση και μετά άμα βρεθεί κάποιο κοινό κοίτασμα, εκεί μπορούμε πράγματι να μιλάμε για συνεκμετάλλευση».

«Δεν είναι κακή η αναφορά στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Συρίγος και προσέθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις την άλλη πλευρά η οποία έρχεται και σου αμφισβητεί περιοχές νοτίως της Κρήτης ή νοτίως της Κύπρου, όταν χρησιμοποιούμε και λέμε έχει και η Τουρκία δικαιώματα -λέτε βέβαια βάσει του διεθνούς δικαίου- ο άλλος δεν παίρνει απαραιτήτως το σωστό μήνυμα. Χαίρομαι λοιπόν που διευκρινίζετε ότι πρώτα -γιατί αυτό ήταν κάτι που έλειπε ως τώρα από την ορολογία- πρώτα γίνεται η οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως λέτε, και μετά αν υπάρξει κάποιο κοινό κοίτασμα, πράγματι να συζητήσουμε για συνεκμετάλλευση».

Advertisement
Babis

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας, στο Βόρειο Τομέα και ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας.

 

topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο