«Το έργο στο Ταφικό Μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ», ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Advertisement

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν από κοντά ένα εμβληματικό στοιχείο της εισόδου του ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά, ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης, ο καθαρισμός επιφανειών της κεφαλής Σφίγγας και η προετοιμασία για την προσωρινή έκθεση του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στα μέσα του Μαΐου ξεκίνησε μια εργασία υψηλή εξειδίκευσης: η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης- υποστύλωσης του Μνημείου με νέα.

 

Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει την δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης του απαιτουμένων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του.

Οι εν λόγω εργασίες έχουν καλύψει ήδη του τρεις από τους τέσσερις χώρους του μνημείου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου.

Εν τούτοις, είναι ήδη αναγνώσιμη η αρχιτεκτονική, το μέγεθος, η κλίμακα, ο γλυπτός και γραπτός διάκοσμος του λαμπρού αυτού αρχαίου οικοδομήματος».

Advertisement
Family Kitchen

Για «το πρόγραμμα συντήρησης των κονιαμάτων και των λίθων του μνημείου, τόσο των ισταμένων όσο των φυλασσόμενων στο Μουσείο Αμφίπολης», το ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι «θα εκκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ».

 

 

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «προκειμένου να καλυφθούν οι επιστημονικές απαιτήσεις του έργου, είναι σε εξέλιξη οι αναλύσεις και οι έλεγχοι αντοχής των αρχαίων δομικών υλικών από την Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ μετά την επιλογή δειγμάτων λίθου από το μνημείο.

Παράλληλα, προγραμματίζονται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης οι γεωτρητικές δειγματοληψίες γύρω από το μνημείο για τη συμπλήρωση των γεωστατικών μελετών».

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει προγραμματίσει κατά τον μήνα Αύγουστο, την διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών-διαπιστωτικών τομών προς υποστήριξη των αναστηλωτικών εργασιών», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Και καταλήγει ότι «για πολλοστή φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι μετά την ανασκαφή του μνημείου, η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του ετέθη σε διεπιστημονική βάση. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες σύμφωνα με τις αρχές αποκατάστασης των μνημείων και εν συνεχεία ετέθη σε προτεραιότητα η εκτέλεση ενός σύνθετου έργου υψηλής εξειδίκευσης, ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων και υψηλού προϋπολογισμού».

 

πηγή


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video