To ψυχολογικό τρικ για να καταλάβεις πότε κάποιος σου λέει ψέματα
Date:
Όλες θα θέλαμε να έχουμε την «μαγική» δύναμη να ανιχνεύουμε το ψέμα με ένα βλέμμα. Όλες το έχουμε σκεφτεί και αργότερα έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο αυτό θα μας έκανε ευτυχισμένες.
Δυστυχώς, πολλά από τα ψέματα που ακούμε από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας-καλώς ή κακώς- εξασφαλίζουν την ηρεμία μας. Τι γίνεται όμως όταν εμείς θέλουμε απεγνωσμένα να μάθουμε την αλήθεια;
Η επιστήμη στέκεται ξανά στο πλευρό μας και αποκαλύπτει τις κοινές αντιδράσεις και συμπεριφορές που μπορούν να «προδώσουν» κάποιον που ψεύδεται. Που μπορούν να προδώσουν ακόμα κι εμάς!
Στην ανάλυση των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, βρίσκεται η απάντηση σε κάθε μας ερώτημα.
Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε το ψέμα;
Όπως έχει αποδειχτεί, πολλές φορές είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το ψέμα χωρίς καν να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας. Η «αναγνώριση» ψευδών δεδομένων γίνεται ακόμα και υποσυνείδητα, καταγράφοντας τα σημάδια και αργότερα «στέλνοντας» τα για επεξεργασία.
Υπάρχει, βέβαια και ευκολότερος τρόπος. Ποιος είναι αυτός; Το να ακούς.
Η ομιλία ενός ανθρώπου που ψεύδεται παρουσιάζει μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βάσει μελετών, όσοι δεν μας λένε την αλήθεια έχουν την τάση να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις μας και να χάνουν τον ειρμό τους κάθε φορά που ζητάμε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.
Ένα άλλο τρικ για να ανιχνεύσουμε το ψέμα είναι να θέσουμε μία σχετική ερώτηση στον συνομιλητή μας. Οι άνθρωποι που μας λένε ψέματα, παρουσιάζουν την τάση πριν μας δώσουν την απάντησή τους (ναι, το ψέμα τους δηλαδή!) να επαναλαμβάνουν πρώτα την ερώτηση που τους θέσαμε.
Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να ακούς προσεκτικά τον συνομιλητή σου και να φροντίσεις να θέσεις τα ερωτήματά σου τη στιγμή που εκείνος δεν το περιμένει.