Τι αλλάζει για το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία
Date:
Έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος από την επιβολή τέλους στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (το “χαράτσι” ξεκίνησε την εφαρμογή του τον Ιανουάριο του 2018),
όμως εξ’ αρχής επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και ειδικά ο ξενοδοχειακός κόσμος είχε επισημάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε ένα ακόμη φόρου στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πακέτου.
Όλο αυτό το διάστημα, οι ξενοδόχοι επανέρχονταν στο θέμα ζητώντας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και την Κυβέρνηση την επανεξέταση του μέτρου και κυρίως την κατάργησή του ή έστω εφαρμογή του μόνο κατά τη θερινή περίοδο και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μια πρόταση εντούτοις που δεν εισακούστηκε.
Κάτι που δείχνει πως θα αλλάξει, καθώς στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη υπάρχει η αλλαγή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, ο οποίος υπενθυμίζεται πως πληρώνεται από τους τουρίστες και τους χρήστες δωματίων (χωρίς να επιβαρύνεται με ΦΠΑ) .
Ήδη το μέτρο, όπως επισημαίνουν στελέχη του τουριστικού κλάδου, έχει αποδώσει, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής ανόδου που καταγράφει ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι το “χαράτσι” στη διαμονή έφερε στα κρατικά ταμεία τα διπλά από τα προβλεπόμενα έσοδα, δηλαδή 135 εκατ. από 74 εκατ. που είχαν προβλεφθεί αρχικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επιχειρηματίες του Τουρισμού εξηγούν ακόμη πως πως παρόμοιο τέλος υπάρχει και σε άλλες χώρες, όμως σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση, είναι ανταποδοτικό. Όπως συμπληρώνουν, στην Ελλάδα υπήρχε ήδη παρόμοιο “ανταποδοτικό” τέλος (τέλος παρεπιδημούντων), αλλά παρόλα αυτά προστέθηκε και ο νέος, μη ανταποδοτικός, φόρος.
Σύμφωνα δε με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι επιτακτική η ανάγκη κατάργησης ενός μέτρου που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εξηγώντας πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, είναι μία απαίτηση συνολικά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο του τουριστικού.
Εκτός όμως από την επανεξέταση του φόρου στη διαμονή, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει στην άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%). Αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανταγωνιστικότητα του πακέτου, δεδομένου πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και στην εστίαση, όταν η αντίστοιχη φορολόγηση σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Σημειώνεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.