Συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης σε ζώνη 20 χιλιομέτρων σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης σε ζώνη 20 χιλιομέτρων σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό»

Θετικό βρέθηκε στον ιό του Δυτικού Νείλου ένα γαϊδουράκι στην Φελώνη του Δήμου Αβδήρων. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜ – Θ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, όπως προβλέπει το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό».

Δεν νοσεί το γαϊδουράκι. Είναι φορέας του ιού.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαχπατζίδης δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θετικό κρούσμα σε ιπποειδές στο νομό μας και στην περιοχή μας γενικότερα. Το γαϊδουράκι που έχει προσβληθεί δεν νοσεί αλλά είναι φορέας τους ιού. Αυτός μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την μεσολάβηση εντόμου και συγκεκριμένα κουνουπιού ή τσιμπουριού: «Έχουμε κηρύξει μια ζώνη επιτήρησης 20 χιλιομέτρων. Μέσα σ’ αυτή επιτηρούνται και εξετάζονται όλα τα ζώα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμόζουμε παθητική επιτήρηση καθώς και ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων και συνεχώς ενημερώνουμε τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η νόσος στα ιπποειδή είναι αφανής. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που νοσούν. Ο συγκεκριμένος όνος δεν νοσεί αλλά είναι φορέας του ιού.»

 

Προσοχή στα κουνούπια – Αυτά και τα άγρια πτηνά μεταφέρουν τον ιό

 

Ο κ. Σαχπατζίδης επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ανθρώπους αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια: «Είναι αυτά που μεταφέρουν τον ιό. Και επειδή έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην περιοχή μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια. Αυτά είναι γνωστά. Όπως χρήση αντικουνουπικών και εντομοαπωθητικών, να φοράμε μακρυμάνικα σε περιοχές που υπάρχουν κουνούπια, να προσέχουμε όταν ποτίζουμε τα λουλούδια να μην αφήνουμε νερά που γίνονται εστίες κουνουπιών κ.λ.π. Επίσης τα πτηνά και κυρίως τα άγρια είναι φορείς του ιού και μπορούν να διαδώσουν τη μόλυνση.

Advertisement
ΔΕΗ

Ποια είναι τα μέτρα

Για την Π.Ε. Ξάνθης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον όνο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οιοποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό. Για τα τμήματα των Π.Ε. Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Ξάνθης, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Ξάνθης.

Ακόμα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων τα Τμήματα Κτηνιατρικής των παραπάνω Π.Ε. που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ιπποειδών και την αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου Εκτροφών Ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς τους στην Κεντρική Υπηρεσία, (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει επίσης, να συνεχιστεί η διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός των προαναφερθέντων ζωνών.

Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι εκτός από την περιοχή μας επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων και στη Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου – Δημοτική Ενότητα Αμπελώνος του Δήμου Τυρνάβου, της Π.Ε. Λάρισας.

Πηγή: empros.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές - video

26/08/25 7:45 μμ

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές – video

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

26/08/25 7:39 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας - video

26/08/25 7:28 μμ

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη της Ηράκλειας – video

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν - video

26/08/25 7:17 μμ

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν – video

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης