Μπάμπης Στεργιάδης: Πρωτοφανής η αποκατάσταση που έγινε στη Χαλκιδική
Date:
Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, την αποκατάσταση που έγινε στη Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.
“Έγινε αποκατάσταση σε πέντε χαλασμένους πυλώνες υψηλής τάσης στη Χαλκιδική μέσα σε 36 ώρες, ενώ σε αντίστοιχο συμβάν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μας αναφέρθηκαν, χρειάστηκαν 10 μέρες για την αποκατάσταση τεσσάρων πυλώνων ” ανέφερε ο κ. Στεργιάδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που ενέκρινε τη διάθεση ποσών από την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν στην περιοχή.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύο μέρες αποκαταστάθηκαν 155.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε όλη τη Χαλκιδική και το ποσοστό της ηλεκτροδότησης φτάνει πλέον το 98%.
Σε εξέλιξη οι αποκαταστάσεις των ζημιών
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών. Τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται ακόμη επιτόπου και αποκαθιστούν βλάβες ενώ πάνω από 55 μηχανήματα εργάζονται υπό έντονη βροχόπτωση στους δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας. Κοπές δέντρων γίνονται από δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ μέσα στα ρέματα αρχίζουν οι καθαρισμοί που θα γίνουν σταδιακά και πραγματοποιείται η αποκομιδή των φερτών υλικών και υλικών κατεδαφίσεων. Τα υλικά αυτά συγκεντρώνονται σε έναν δημοτικό χώρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και, όπως προβλέπει ο νόμος της πολιτικής προστασίας, θα λάβουν το δρόμο της διαχείρισης για να μην παραμένουν εκεί.
Την ίδια στιγμή, πάνω από σαράντα μηχανικοί της Περιφέρειας και του υπουργείου πραγματοποιούν ελέγχους και καταγραφές, ώστε το βράδυ να γίνει μια οριοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών και Υποδομών, προκειμένου, στη συνέχεια, να είναι εφικτή η παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης στους πληγέντες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν σημειωθεί στις ιδιοκτησίες τους.
“Το έργο της αποκατάστασης θα είναι μεγάλο, είναι πολλές οι εργασίες και αναμένεται να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες” σχολίασε ο κ. Στεργιάδης.
Τεράστια καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τα Μουδανιά
Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια την καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τα Μουδανιά, την Ποτίδαια, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία και ανέφερε ότι η καταστροφή συνέβη τη στιγμή που βρίσκονταν στη Χαλκιδική πάνω από 600.000 τουρίστες.
Τόνισε πάντως ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ξεκινήσει την ενημέρωση του κόσμου δύο μέρες πριν από το συμβάν. “Από τις 9 Ιουλίου το πρωί είχε ξεκινήσει η ενημέρωση όλων των πολιτών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το διαδίκτυο, την ιστοσελίδα της Περιφέρειας και από έγγραφα που στείλαμε σε όλες τις υπηρεσίες για να είναι ενήμερες. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να ενημερώσουμε πάνω από 600.000 κόσμο που ήταν εκείνη τη στιγμή στη Χαλκιδική. Ήταν ενήμεροι οι πάντες” πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, εκτίμησε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έφυγαν από τη Χαλκιδική ήταν οι Θεσσαλονικείς που έχουν σπίτι και επειδή δεν είχαν ρεύμα επέλεξαν να γυρίσουν στην πόλη, ώστε αργότερα να επιστρέψουν, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. “Το μεγαλύτερο τμήμα των τουριστών δεν έφυγε, γιατί τα ξενοδοχεία έχουν υποχρεωτικά γεννήτριες. Άλλωστε τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε αποκαταστάσεις και η Περιφέρεια προσέφερε μηχανήματα και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες” σημείωσε.
Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει η Πολιτική Προστασία
Στο μεταξύ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε αναμένεται να υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. “Θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί. Η αποκατάσταση συνεχίζεται, ωστόσο και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, να ενημερώνονται για τις αλλαγές του καιρού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας” πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας” Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν οι άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις και τόνισε ότι τα τεχνικά έργα που ενδεχομένως χρειαστούν πρέπει να γίνουν με τακτικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα, αναφερόμενος στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδας, είπε ότι “η υπηρεσία αυτή είναι αποδεκατισμένη και εδώ ενάμισι χρόνο δεν έχει υπηρεσιακό τηλέφωνο” και πρόσθεσε: “είναι μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία σε καθεστώς υποβάθμισης”.
Απαντώντας, ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ότι έχει διαρκή επικοινωνία με την διεύθυνση ενώ διευκρίνισε ότι οι πολίτες κάνουν αίτηση για την αποκατάσταση των ζημιών στους δήμους και από εκεί τα αιτήματά τους διαβιβάζονται στην εν λόγω υπηρεσία.
Εργασίες αποκατάστασης και στο Κιλκίς όπου σημειώθηκαν πλημμύρες
Στο μεταξύ, στο Κιλκίς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ακροποταμιάς, πάνω από τον Γαλλικό ποταμό.